Unul dintre avantajele unei locuințe la curte este și terenul pe care poți amplasa toate lucrurile pe care le dorești, de la o grădină cu flori sau legume, până la o piscină în care să te răcorești în zilele toride de vară. Construcția unei piscine nu este deloc o sarcină ușoară. Însă, dacă ai condițiile necesare și îți dorești să beneficiezi de toate facilitățile de relaxare, piscina este un element de confort care te ajută să economisești banii pe care altfel i-ai cheltui la un bazin din oraș.

Te poți bucura de relaxarea pe care o oferă o piscină, indiferent de vremea de afară, dacă optezi pentru un sistem de acoperire piscină funcțional și plăcut din punct de vedere estetic. Dacă te gândești să îmbunătățești aspectul și funcționalitatea piscinei exterioare, îți oferim în articol câteva idei și sfaturi despre cum poți face acest lucru.

Piscină acoperită – care sunt beneficiile unui acoperiș pentru piscină

Chiar dacă decizia de a construi o piscină acoperită este facultativă, în funcție de nevoile și dorințele personale, acest lucru este recomandat pentru că are multiple beneficii.

Un acoperiș pentru piscină are un dublu rol. Acesta protejează utilizatorii de condițiile meteo nefavorabile și, de asemenea, prelungește durata de viață a piscinei. Pentru cei care își construiesc piscine, una dintre cele mai mari provocări este de a o menține curată și de a o proteja de mizeria adusa de vânt (frunze sau gunoaie). În momentul în care aceste impurități pătrund în filtre, ele pot bloca întreg sistemul de recirculare a apei, generând pagube și cheltuieli suplimentare. Este recomandat să alegi solutii de intretinere de cea mai bună calitate, pentru a te bucura cât mai mult timp de piscina ta.

Iată care sunt unele dintre principalele avantaje ale acoperirii piscinei:

  • Extinde durata de viață a piscinei: Fără a fi acoperite, piscinele pot fi folosite doar pe perioada verii, atunci când temperatura apei crește suficient pentru a fi confortabilă. De asemenea, acoperirea piscinei încetinește procesul de evaporare a apei și, ca urmare, și costurile de întreținere vor fi mai mici;
  • O poți folosi indiferent de vremea de afară: Poți face acest lucu dacă optezi pentru un sistem cu acoperiș înalt sau semiînalt, care să ofere libertate de mișcare în interiorul piscinei;
  • Oferă mai multă siguranță la utilizare: Dacă optezi pentru un acoperiș piscină retractabil, acesta poate fi închis complet, astfel încât să nu existe riscul de accidente, mai ales dacă ai copii mici;
  • Păstrează o temperatură constantă: Pentru încălzirea apei din piscină, ai la dispoziție pompe de caldura eficiente, însă un acoperiș piscină exterioară ajută la menținerea și chiar la creșterea temperaturii apei, în funcție de materialul ales pentru copertină piscină. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care persoanele care au o piscină optează pentru piscină acoperită.

👉 Finisajele unei piscine sunt esențiale pentru a te bucura de relaxare la soare. Pentru a obține o soluție completă, eficientă și atrăgătoare pentru piscina ta, află mai multe idei și sugestii de aici

Cum poți acoperi eficient piscina exterioară

Dacă ai în plan construirea unei piscine exterioare acoperite, trebuie să știi în primul rând că acestea se împart în mai multe categorii. Acest lucru te va ajuta pentru a alege mai ușor soluția potrivită nevoilor tale. În funcție de tehnologia utilizată pentru acoperire piscine exterioare, poți opta pentru acoperiș fix sau acoperiș retractabil pentru piscină: 

  • Acoperiș retractabil: Acoperișurile retractabile sunt alcătuite din mai multe module, așezate pe o serie de șine care permit culisarea în ambele direcții. Astfel, piscina va putea fi acoperită complet, semi-acoperită sau chiar descoperită total, în cazul în care căile de rulare permit acest lucru. Poți opta de asemenea pentru automatizarea sistemului de glisare, iar acesta va putea fi acționat cu ajutorul unei telecomenzi.  
  • Acoperiș fix: Acoperișurile fixe pentru piscine sunt, în general, cele de mari dimensiuni, care sunt create special pentru a fi folosite pe o perioadă mai lungă de timp. Acest tip de acoperiș poate fi deschis, ca o pergolă pentru piscină, sau poate avea pereți din sticlă ori din folie, pentru a extinde perioada de utilizare a piscinei pe tot parcursul anului. Structura unui astfel de acoperiș presupune fixarea pe o fundație, ceea ce înseamnă costuri mai mari de construcție și lucrări suplimentare. 

În funcție de dimensiunile structurii, acoperișurile se împart în 3 categorii:

  • Acoperișuri de înălțime mică, Un acoperiș de piscină de înălțime mică are rolul de a închide piscina atunci când aceasta nu este utilizată, având rolul de a o proteja. În plus, datorită faptului că acestea sunt de obicei realizate din sticlă, efectul de seră care se creează ajută la încălzirea apei din piscină. 
  • Acoperișuri de înălțime medie. Acoperișurile de înălțime medie sunt extrem de practice, fiind suficient de mari pentru ca utilizatorii să poată înota în piscină în timp ce aceasta este acoperită, dar suficient de mici pentru a nu presupune costuri foarte mari de întreținere și montaj. În plus, acestea nu afectează aspectul vizual al curții.
  • Acoperișuri de înălțime mare: Acoperișul de înălțime mare este potrivit mai ales pentru cei care doresc să acopere piscina și să amenajeze un spațiu de relaxare acoperit în jurul acesteia. În cazul în care optezi pentru o astfel de soluție, este important să montezi un sistem de aerisire pentru piscină. Dacă acoperișul este prevăzut cu un sistem de glisare, vei putea beneficia de ventilație naturală. 

👉 Limpezimea apei și crearea unui mediu sigur pentru înot se realizează cu alegerea unui sistem de filtrare eficient și sigur. Află tot ce trebuie să știi despre tipurile de filtre, care sunt beneficiile acestora și ce produs este potrivit pentru piscina ta.

Tipuri de acoperire pentru piscina exterioară

Acoperirea unei piscine exterioare are numeroase beneficii, pe lângă faptul că o vei putea folosi ori de câte ori dorești. Este bine să știi că sunt mai multe tipuri și modalități de acoperire a piscinei. Unele dintre acestea au rolul doar de a o proteja de gunoaiele care pot ajunge în apă, în timp ce altele permit și folosirea piscinei atunci când este acoperită.

Copertină piscină

Copertina sau prelata pentru piscină are strict rolul de a o proteja de impurități atunci când nu este folosită și de a împiedica producerea de accidente. Acestea sunt în general realizate din materiale rezistente, iar unul dintre principalele beneficii este acela că, datorită faptului că impuritățile nu mai pătrund în piscină, vei folosi mai puține substanțe dure pentru a curăța piscina. În plus, protejează sistemul de recirculare a apei din piscină, ceea ce va reduce costurile de întreținere pe termen lung.

Rulou piscină

Dacă alegi un rulou piscină pentru a proteja cât mai bine piscina ta exterioară, această variantă este atât eficientă, cât și foarte ușor de manevrat. Ruloul pentru piscină este realizat dintr-un material rezistent și este acționat fie manual, fie automat, cu ajutorul unui tambur pe care este rulat materialul. Este o soluție care te ajută să obții un aspect mai ordonat al amenajării, atunci când nu folosești ruloul, în plus, nu va trebui să îți faci griji cu privire la depozitarea acestuia. La fel ca și celelalte variante de acoperire a piscinei, ruloul oferă un grad ridicat de siguranță pentru familiile cu copii mici sau animale de companie, împiedicând accesul acestora atunci când ruloul acoperă piscina.

Folie acoperire piscină

Dacă te gândești să optezi pentru o folie acoperire piscină, este bine să știi că acest sistem are același rol ca ruloul și copertina piscină însă, în general, materialul din care este realizată nu este la fel de dur și rezistent. Folia va proteja piscina și apa, însă nu va putea fi folosită atunci când sunt intemperii, ci mai degrabă atunci când este nevoie să o acoperi pentru perioade mai scurte de timp. Folia pentru acoperirea piscinei este, în general, realizată dintr-un plastic mai rezistent, care are ca beneficiu secundar, pe lângă protecție, și crearea unui efect de seră, care va ajuta la încălzirea apei din piscină.

Prelate cu bule pentru vară

Aceste soluții pentru acoperirea piscinei exterioare izolează apa din bazin, ajutând la reducerea gradului de evaporare precum și la menținerea unei temperaturi optime. Spre deosebire de alte soluții, prelatele cu bule pentru perioada verii au un cost de achiziție mult mai redus. 

Acoperiș retractabil piscină

Piscina cu acoperiș retractabil presupune un cost mai mare de instalare, însă este soluția ideală pentru cei care își doresc să beneficieze de mai multe variante de relaxare la piscină. Acest sistem presupune alegerea produselor potrivite de montaj și a unor materiale rezistente, care să facă față oricăror condiții de vreme. 

În cazul în care optezi pentru acest tip de acoperire a piscinei, este important să iei încă de la început în considerare toate elementele de construcție și amenajare a piscinei, de la liner si mozaic, până la variantele pe care le poți alege pentru întreținerea acoperișului. Acesta este realizat în general din panouri mari de sticlă, care vor trebui curățate în mod regulat pentru a păstra aspectul vizual impecabil al piscinei. Un astfel de model de piscină presupune faptul că întregul ansamblu este vizibil din exterior pe tot parcursul anului. Așa că, va trebui să te gândești la toate acest aspecte înainte de a opta pentru varianta acoperișului retractabil.

Alegerea unei soluții pentru acoperirea piscinei este foarte importantă și este esențial să ții cont de nevoile tale înainte de a opta pentru un anumit sistem. Gândește-te la dimensiunile și forma bazinului, clima predominantă, bugetul pe care îl ai la dispoziție și siguranța pe care dorești să o oferi copiilor și animalelor de companie. Alegând inspirat un astfel de produs, te vei bucura de numeroase beneficii pe termen lung. Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock