Etapa de amenajare a piscinei are un rol important atât pentru aspectul estetic, cât și pentru funcționalitatea și durabilitatea construcției. Descoperă mai multe sfaturi și idei pentru alegerea finisajelor pentru piscină. Află care sunt avantajele linerului, mozaicului și plăcilor ceramice astfel încât să iei cea mai bună decizie pentru proiectul tău.

Cum alegi finisajul potrivit pentru piscina ta

Dacă te-ai decis să construiești o piscină sau ai ajuns deja la etapa de amenajare, îți venim în ajutor cu o serie de criterii de care să ții cont pentru a alege finisajul potrivit pentru cuvă.

Culoare

Nuanța aleasă pentru finisaje influențează modul în care se reflectă lumina în apă. Dacă îți dorești o piscină cu apă albastră, optează pentru produse fie cu nuanțe albăstrui sau turcoaz, fie care conțin pigment alb sau gri. În schimb, dacă vrei ca apa să aibă o tentă verzuie, finisajele trebuie să aibă pigment verde, maroniu sau închis la culoare. Pentru a obține efecte strălucitoare deosebite, îți recomandăm amenajarea cu mozaic. 

Totodată, ține cont că nuanțele deschise reflectă mai multă lumină, iar cele închise atrag mai multă căldură solară. Finisajele din jurul piscinei nu trebuie să fie nici prea luminoase, pentru a nu deveni orbitoare, nici prea întunecate, pentru a nu emana prea multă căldură. O alegere bună este reprezentată de bordura pentru piscină granit anti slip Sand, cu o culoare asemănătoare nisipului.

Design și tipul de piscină

Finisajele pentru piscină trebuie să se potrivească stilului de amenajare ales pentru întregul proiect. Materialele precum linerul și mozaicul pot fi monocrome, cu o combinație deosebită de nuanțe sau cu modele inedite: delfin, stea de mare, căluț de mare, focă etc. În același timp, trebuie să iei în considerare tipul de piscină. Spre exemplu, nu poți folosi mozaic sau plăci ceramice pentru o cuvă din fibră de sticlă.

Material și durabilitate

Cele mai folosite tipuri de produse pentru finisarea piscinei sunt linerul, mozaicul și gresia, fiecare cu diferite avantaje și dezavantaje. Mai mult, materialele pentru placat scări interioare sau exterioare, marginea piscinei sau baza cuvei ar trebui să fie antiderapante pentru a evita alunecările și accidentele. 

Alte criterii de care trebuie să ții cont sunt durabilitatea și modul de îngrijire. Dacă piscina este exterioară, ai nevoie de un finisaj rezistent la radiațiile UV care să nu se decoloreze în timp și să nu își piardă din calități. Totodată, trebuie să acorzi o atenție deosebită produselor folosite pentru tratarea apei din piscină: spre exemplu, concentrațiile prea mari de clor pot deteriora linerul.  

De asemenea, te invităm să afli mai multe despre întregul proces de construcție a piscinei: Etape, materiale, costuri.

9 idei de finisaje pentru piscină

Indiferent de tipul de cuvă și de preferințele tale referitoare la culoare și design, investește întotdeauna în finisaje pentru piscină de calitate premium. Așa cum am menționat anterior, cele mai utilizate sunt linerul, mozaicul și plăcile ceramice. Află care sunt avantajele fiecăruia și găsește inspirație în cele 9 idei de amenajare recomandate de echipa Aquamar.

Liner

Una dintre cele mai populare variante pentru finisarea piscinei este linerul, o membrană sintetică din vinil/PVC, cu proprietăți hidroizolatoare. Este disponibil în foarte multe culori și modele, astfel încât să se potrivească oricărui stil de amenajare. Linerul poate fi folosit indiferent de tipul sau forma piscinei pentru că este ușor de modelat. 

Avantaje

Finisajul cu liner are un cost mai mic de achiziție și de montaj, față de alte opțiuni pentru amenajarea piscinei. Timpul de instalare este, de asemenea, redus. Produsele de calitate au rezistență mărită, durabilitate și stabilitate în timp: nu se decolorează în urma expunerii îndelungate la razele UV și la produsele de igienizare a piscinei.

Totuși, după mai mulți ani de utilizare, pot apărea diferențe de culoare în special în zona liniei de plutire. Trebuie evitate, de altfel, echipamentele de curățare ascuțite și abrazive, pentru a nu deteriora membrana. În funcție de calitatea produsului, linerul are o durabilitate de 10, 15 sau 20 de ani. Procesul de înlocuire este ușor de realizat spre deosebire de finisajele cu mozaic sau plăci ceramice.  

Găsești pe aquamar.ro accesorii pentru montarea linerului, dar și o multitudine de astfel de membrane. Iată trei dintre recomandările noastre în continuare.

Avantajul acestui liner este stratul protector care oferă rezistență mărită la decolorare și deteriorare. Mai mult, datorită procedeului de fabricație, grosimea este uniformă și materialul are proprietăți excelente. Designul monocromatic este potrivit pentru majoritatea stilurilor de amenajare a piscinei.

Acest model poate reprezenta o alternativă mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor și timpului de montare la finisajul cu mozaic. Imprimeul imită placarea cu bucăți de mozaic. Calitatea este la fel de bună ca a produsului prezentat anterior și montajul se realizează ușor, datorită compoziției.

Dacă îți dorești un design deosebit, poți opta pentru acest tip de liner cu model abstract. De asemenea, produsul are un strat protectiv, pigmenți rezistenți la razele UV, grosime uniformă și montaj ușor, mult mai rapid și cu mai puțin fum decât modelele de la alți competitori. 

Mozaic

Datorită proprietăților sale foarte bune și aspectului inedit, mozaicul este în topul preferințelor pentru finisarea piscinelor. Aquamar îți pune la dispoziție o multitudine de produse din care poți alege pentru proiectul tău. Mai mult, îți recomandăm să optezi pentru mozaic antiderapant pentru scări exterioare sau alte zone speciale ale bazinului.

Avantaje

Principalul avantaj al finisajelor din mozaic este aspectul modern și modul în care se reflectă lumina. Reprezintă alegerea ideală dacă îți dorești o piscină cu apă strălucitoare. Alte beneficii ale placării cu mozaic sunt impermeabilitatea, durabilitatea, rezistența la decolorare, la ciclurile îngheț-dezgheț și schimbările bruște de temperatură. 

Costul poate fi ridicat, însă finisajele cu mozaic sunt considerate cele mai plăcute din punct de vedere estetic și pot crește valoarea construcției.  Pentru rezultate perfecte și durabile, montajul trebuie realizat de o echipă cu experiență. Dacă sunt realizate proceduri periodice de mentenanță, finisajele din mozaic pot rezista impecabil zeci de ani. 

Un model din mozaic va deveni punctul central din amenajarea piscinei. Dimensiunea acestui desen impresionant cu delfini este de 340×260 de centimetri și poate fi integrat într-o mulțime de combinații cromatice.

Acesta este un exemplu perfect de desen din mozaic care atrage atenția prin culori și adaugă mai mult contrast amenajării. Dimensiunile modelului cu focă sunt de 167×200 de centimetri, ceea ce îl face potrivit atât pentru o piscină obișnuită, cât și pentru una mai mică, destinată copiilor. 

Jocul de nuanțe și de modele ale acestui produs reflectă lumina într-un mod spectaculos, astfel încât să te bucuri de o piscină cu apă scânteietoare. Mozaicul are dimensiunea de 2,5×2,5 centimetri, sub formă de coli de 31×31 de centimetri, pentru un montaj mai ușor. 

Modelul în degrade este modern și, cu siguranță, nu va trece neobservat. Intensitatea culorii descrește treptat și oferă impresia unei profunzimi mult mai mari. În plus, suprafața acestor coli de mozaic este antiderapantă.

Bordurile de mozaic evidențiază designul piscinei și se adaugă în zona liniei de plutire sau după preferințe. Acest model folosește linii și unghiuri drepte, cu rol decorativ în arta grecească și nu numai. 

Acesta este alt model de bordură decorativă care poate fi integrat atât într-un finisaj cu nuanțe deschise de albastru, cât și cu tonuri mai închise ale acestei culori. De asemenea, poate fi inclus într-un design abstract. 

Plăcile ceramice pentru piscină sunt diferite față de cele cu uz general. În același timp, trebuie să alegi o gresie specială pentru scări sau pentru marginea bazinului, antiderapantă. Acest tip de finisaj este adesea întâlnit în cazul piscinelor publice, datorită costului mic de achiziție și montaj, dar și rezistenței bune în timp.

Avantaje

Chiar dacă designul nu este cel mai atractiv, prețul gresiei pentru piscină este avantajos. Întreținerea plăcilor ceramice nu este una complicată. Durabilitatea este influențată de calitatea materialelor folosite și a manoperei, însă este una bună.

Nu neglija nici zona din jurul cuvei sau accesoriile pentru bazin. Pentru o amenajare cât mai reușită, îți recomandăm două atracții pentru piscină: cascada inox cu finisaj de tip oglindă și cu perdea de apă, ideală pentru o amenajare modernă și relaxantă; trambulina „S”, cu o lungime de 1,60 m, perfectă pentru a diversifica activitățile de la piscină.

Specialiștii Aquamar îți recomandă atât finisajele cu liner, cât și cele cu mozaic. Ține cont de tipul de piscină, de caracteristicile proiectului tău, de designul general și de preferințele tale pentru a face cea mai bună alegere de amenajare.