Sistemul de filtrare al piscinei este absolut necesar pentru limpezirea apei și crearea unui mediu sigur de înot. Alegerea unui filtru potrivit și a unor echipamente cu eficiență ridicată asigură economii considerabile în exploatare: consum redus de energie electrică și de substanțe chimice pentru dezinfectarea și tratarea apei.
Află ce presupune procesul de filtrare și recirculare a apei, care sunt principalele tipuri de filtre și ce avantaje/dezavantaje oferă. Mai mult, descoperă câteva recomandări de produse de la echipa Aquamar.
Cum funcționează sistemul de filtrare pentru piscină?
Reîmprospătarea apei și îndepărtarea impurităților din piscină sunt posibile datorită sistemelor de recirculare și filtrare care funcționează concomitent. Este indicat să investești în tehnologii performante și potrivite volumului bazinului care îți vor aduce beneficii pe termen lung.
Dacă te întrebi ce face pompa de filtrare la piscină, află că rolul ei este de a trage apa din bazin prin sifoane și skimmere – niște deschizături de pe pereții bazinului, în coșul cărora se adună frunze și mizerie de dimensiuni mai mari. Apa trece prin filtru sau prin patul filtrant, moment în care sunt eliminate impuritățile foarte mici, după care este împinsă și reintrodusă în cuvă prin niște duze de retur.
Tipuri de filtre pentru piscină
Există mai multe tipuri de filtre pentru piscină, fiecare cu avantaje și dezavantaje. În continuare, vom vorbi despre produsele clasice: cu nisip, cu cartușe și cu diatomee. În plus, îți prezentăm mai jos câteva alternative și produse recomandate pe bază de tehnologii performante care asigură economii în exploatare.
Filtre cu nisip
Rezervorul de filtrare conține nisip, iar acest material filtrant poate avea diferite granulații. Când apa din piscină trece prin filtru, sunt reținute impurități de până la 20-40 de microni, care reprezintă a mia parte dintr-un milimetru. Pentru a-ți face o idee mai clară, ține cont că un fir de păr are aproximativ 70 de microni.
Cu timpul, particulele de mizerie se adună în nisip și, din această cauză, scade eficiența filtrului. Este împiedicat fluxul normal al apei și crește presiunea în rezervor, iar un senzor te atenționează că este timpul să speli materialul filtrant în contracurent.
Avantaje
- Costul inițial este mai avantajos față de filtrele cu diatomee sau cartușe;
- Patul filtrant nu trebuie schimbat des – necesită înlocuit la fiecare 5-7 ani;
- Ai la dispoziție kituri de filtrare, cu rezervor și pompă integrată;
- Procesul de întreținere este facil; periodic, filtrul necesită spălare în contracurent; practic, este schimbat sensul de curgere a apei. Pentru a diminua consumul la curent electric și evaporarea, îți recomandăm vana automată Besgo, pentru orice tip de filtru cu nisip.
Dezavantaje
- Filtrul cu nisip elimină contaminanții de până la 20 de microni, ceea ce înseamnă o performanță redusă față de sistemele care au cartuș (10 microni) și cele cu diatomee (5 microni). Totuși, eficiența poate fi îmbunătățită considerabil prin înlocuirea nisipului cu mediu filtrant activant AFM (până la 1 micron) cu un tip special de sticlă despre care vom vorbi pe larg mai jos;
- Spălarea în contracurent poate duce la un consum mai mare de energie electrică, la risipă de apă sau la golirea nedorită a piscinei, motiv pentru care specialiștii Aquamar Solutions îți recomandă o vană automată performantă.
Filtre cu cartuș
Cartușele sunt niște cilindri cu pliuri din poliester care rețin contaminanți de până la 10-15 microni. Rezervorul are dimensiuni mai mici față de cel pentru material filtrant cu nisip sau sticlă.
Așa cum se întâmplă în cazul filtrelor cu nisip, pe măsură ce se adună murdărie în pliurile cartușului, crește presiunea în rezervor și ești atenționat că este timpul pentru mentenanță.
Avantaje
- Elimină impurități de până la 10 microni – este mai eficient decât un filtru clasic cu nisip, însă mai puțin performant decât mediul filtrant activant AFM;
- Nu necesită spălare în contracurent – Este evitată risipirea apei din piscină și modificarea echilibrului chimic;
- Cartușele sunt ușor de înlocuit.
Dezavantaje
- Acest tip de filtru este potrivit pentru piscinele mici și medii. Pentru cele mari este eficientă filtrarea cu nisip sau cu sticlă, unde poate fi modificată grosimea patului filtrant;
- O dată la 6-12 luni, necesită o curățare în profunzime. Nu este suficientă spălarea cu jet de apă.
- Este mai scump și trebuie înlocuit la o perioadă de cel mult 3 ani.
Filtre cu diatomee
Un filtru cu diatomee sau de tip DE conține o pudră albă (obținută din fosilele unor alge), distribuită pe elemente filtrante cu aspect de degete din interiorul rezervorului. Sistemul este capabil să rețină impurități foarte mici, de până la 5 microni.
Când presiunea din interiorul rezervorului este mare, filtrul are nevoie de spălare în contracurent și completarea cu pudră de diatomee. Pentru manipularea în siguranță a substanței filtrante, este recomandat să porți mască de protecție. Dacă este inhalată în cantități mari, poate cauza probleme pulmonare.
Avantaje
- Filtrul cu diatomee elimină contaminanții de până la 5 microni; este extrem de eficient și oferă o bună calitate a apei din piscină;
- Pudra de diatomee poate fi adăugată ușor prin skimmer și se distribuie uniform pe elementele filtrante sub formă de degete.
Dezavantaje
- Costul filtrului cu diatomee este ridicat;
- După fiecare spălare în contracurent este necesară adăugarea unei cantități suplimentare de pudră de diatomee, însă curățarea se face o dată la câteva luni;
- Pudra de diatomee este toxică și este dăunătoare dacă este inhalată;
- Anual, necesită curățare în profunzime.
Cât de des trebuie dezinfectată apa și curățat bazinul? Află din acest Ghid complet pentru îngrijirea și întreținerea piscinei.
Sisteme de filtrare pentru piscină: Produse recomandate
Piscina trebuie proiectată și echipată astfel încât să beneficiezi de cel mai bun grad de confort, de costuri reduse în exploatare și de mentenanță. Dacă vrei să faci economii de până la 80% față de un sistem de recirculare cu pompă clasică și filtru cu nisip, îți recomandăm:
- O pompă de recirculare cu turație variabilă pentru reducerea consumului de energie electrică;
- Material filtrant AFM de generație nouă sau sistem de filtrare DAISY;
- Vană automată cu viteză mare de spălare în contracurent și o cădere a presiunii mică.
Mediu activant de filtrare AFM
AFM (Activated Filter Media – mediu activant de filtrare) a fost dezvoltat de Dryden Aqua în 35 de ani de cercetare și dezvoltare pentru a înlocui nisipul și a îmbunătăți capacitatea de filtrare – elimină contaminanții de până la 1 micron. Este produs dintr-un tip special de sticlă, trecut printr-un proces de activare.
Apa din piscină devine mult mai curată datorită performanței materialului filtrant AFM cu 50% mai bună decât a nisipului sau a sticlei clasice, pisate. Datorită eficienței ridicate, vei folosi mai puține substanțe chimice pentru dezinfectarea bazinului și este asigurată o reducere a costurilor de operare cu mai mult de 30%.
Sistem integrat de filtrare DAISY
Sistemul DAISY (Dryden Aqua Integrated System) a fost conceput pentru tratarea ecologică și sustenabilă a apei. Rolul principal este de a preveni dezvoltarea bacteriilor și de a micșora cantitatea de substanțe chimice folosite pentru a dezinfecta piscina.
Rezultatul este un mediu sigur de înot și plăcut, cu o apă mult mai clară. Sistemul integrat constă în trei pași:
- Folosirea mediului filtrant AFM – Sunt eliminate impurități de până la 1 micron. În plus, economisești apă și energie electrică necesare pentru spălare, dar și substanțe chimice;
- Coagularea și flocularea cu APF – Combinația optimă și sustenabilă de coagulanți și floculanți APF asigură un consum de substanțe chimice extrem de redus. Mai mult, folosit împreună cu materialul filtrant AFM, îndepărtează contaminanții de până la 0.1 microni;
- Oxidare cu ACO – Fotocatalizatorul ACO este un produs natural fără compuși secundari nocivi. Spre deosebire de acidul cianuric folosit pentru stabilizarea clorului, te ajută să eviți problemele de supradozaj a substanțelor dezinfectante și să reduci turbiditatea apei cu până la 40%.
Acestea sunt doar câteva soluții performante de filtrare și întreținere eficientă a piscinei. Investește în produse de ultimă generație pentru a beneficia de un mediu limpede și sigur pentru înot, de un proces facil de mentenanță și de economii importante la energia electrică, apă și substanțe chimice. Nu ezita să contactezi specialiștii Aquamar pentru mai multe informații și recomandări de echipamente potrivite pentru proiectul tău.