O piscină cu aspect impecabil și sigură pentru înotători are apa limpede și strălucitoare, precum și un bazin curat, în stare perfectă. Pentru a menține piscina funcțională, aceasta trebuie întreținută și igienizată în mod constant. 

Descoperă, în continuare, un ghid cuprinzător despre cât de des este necesar să cureți bazinul, care sunt pașii recomandați, cum testezi, dezinfectezi și tratezi apa. Mai mult, ți-am pregătit câteva sfaturi practice și indicații pentru întreținerea eficientă a piscinei. 

Cât de des trebuie curățată o piscină?

Pentru o întreținere corespunzătoare a piscinei, trebuie realizate o serie de operațiuni atât generale, de menținere, cât și specifice, pentru rezolvarea anumitor probleme, cum ar fi înverzirea sau tulburarea apei. Iată cele mai importante aspecte de care să ții cont:

  • Înainte de începerea sezonului – Îndepărtează prelata de iarnă, balizele și dopurile antiîngheț, montează accesoriile și curăță murdăria din bazin. Completează nivelul apei și repune în funcțiune sistemul de recirculare și filtrare. Testează apa din piscină și aplică tratamentele șoc. Află mai multe detalii în acest articol;
  • Zilnic – Îndepărtează frunzele și impuritățile de la suprafața apei. Acest pas este ușor și rapid de realizat cu o plasă cu mâner telescopic;
  • Săptămânal – O dată sau de două ori pe săptămână, curăță baza și pereții bazinului cu un aspirator sau robot de piscină. De asemenea, elimină mizeria din sita skimmerelor. O dată la câteva zile, testează apa și reglează, dacă este necesar, nivelul pH-ului, de clor etc.;
  • Periodic – Curăță filtrul pentru piscină de câteva ori pe an, prin spălare cu presiune, îndepărtarea mizeriei cu peria sau prin degresare într-o soluție specială, dacă este de tip cartuș. În cazul filtrelor cu nisip, le poți curăța prin spălare contracurent, iar materialul filtrant trebuie înlocuit după 3-5 ani;
  • La final de sezon – Îndepărtează accesoriile piscinei, redu nivelul apei, curăță cu soluții speciale bazinul, testează apa și aplică tratamentele necesare. Ultimul pas este acoperirea bazinului cu o prelată de iarnă. 

Cu toate că poate părea dificil să întreții o piscină, beneficiile sunt pe măsură. Bucură-te zilnic de momente relaxante și remarcabile la bazin, alături de familie sau de prieteni. Cu atât mai mult, petrecerile, zilele de naștere sau evenimentele speciale pot fi sărbătorite într-un mod inedit. Află mai multe despre materialele, costurile și etapele de construcție ale piscinei.

De ce este importantă îngrijirea piscinei?

Aspectul neplăcut al apei este primul care se observă, însă cel mai important motiv pentru îngrijirea temeinică a piscinei este sănătatea utilizatorilor. Pot fi contractate din bazin diverse afecțiuni, în special dermatologice și gastrointestinale: iritații, dermatite – inflamații ale pielii, micoze cutanate – apariția ciupercilor pe piele, infecții  la nivelul sistemului gastrointestinal ș.a.

Frunzele, algele, apa murdară și tulbure se pot vedea cu ochiul liber, însă microorganismele și bacteriile sunt insesizabile. În această situație, sistemul de recirculare și filtrare a apei din piscină, precum și dezinfectarea cu clor sau cu oxigen activ au un rol de bază în menținerea bazinului curat și sigur. 

În același timp, soluțiile speciale pentru piscină trebuie utilizate cu responsabilitate și respectând indicațiile din fișa produselor. Spre exemplu, un nivel prea mic de clor nu asigură dezinfectarea optimă a apei, iar un nivel prea ridicat poate cauza iritații ale pielii și ochilor sau degradarea finisajelor și accesoriilor din piscină.

Cum îngrijești corect piscina?

Pentru menținerea în stare perfectă a piscinei, etapa de curățare a pereților și a podelei bazinului este la fel de importantă precum aplicarea tratamentelor chimice potrivite. Iată, pe scurt, pașii care trebuie urmați:

  • adună mizeria de la suprafața apei cu o plasă cu mâner telescopic;

curăță pereții și baza piscinei cu o perie sau cu ajutorul unui robot – Un model eficient din punct de vedere energetic, cu deplasare rapidă și logică, dar și cu tehnologie de angrenare plantară este robotul de curățare Cosmy the Bot. Poate fi controlat printr-o aplicație pe mobil și îndepărtează impuritățile de pe linia de plutire, pardoseală și pereți laterali;

  • folosește un aspirator pentru piscină, astfel încât să elimini impuritățile de pe podeaua bazinului;
  • îndepărtează mizeria din sita skimmerelor și din bazinul colector al aspiratorului sau robotului de piscină;
  • zilnic, tot volumul apei trebuie recirculat și filtrat cel puțin o dată; descoperă în următorul articol importanța recirculării și cum poți alege pompa potrivită;
  • testarea și tratarea chimică a apei, pași despre care vom discuta pe larg mai jos.

Curățarea apei din piscină

Ce se pune în apa din piscină? Tipul de soluții pentru întreținere și concentrația diferă în funcție de mai mulți factori: parametrii care trebuie ajustați (ex. – reglarea valorii pH-ului), problemele cu care te confrunți (ex. – înverzirea sau tulburarea apei), volumul bazinului, temperatura și sursa apei etc. 

Pentru testarea apei din piscină, ai la dispoziție: testere cu bandă reactivă, cu soluții sau cu fotometre–testere digitale de înaltă precizie. Pot fi măsurați parametri precum pH, clor combinat, liber și total, brom și acid cianuric. Pe baza rezultatelor, vei ști care sunt tratamentele potrivite și cantitățile necesare de produs.

Îți recomandăm Testerul electronic Cool Pooltester, cu testare rapidă și ușor de realizat pentru clor, pH, brom și alcalinitate. De asemenea, poți achiziționa Fotometrul PoolTester 3 – casetă tare de înaltă precizie, cu tester digital, bețișoare de amestecat, tuburi pentru testare și perie, dar și substanțele de care ai nevoie: acid cianuric, roșu de fenol etc.

Valoarea pH-ului

Acest parametru este important pentru a stabili dacă apa este acidă (valori cuprinse între 1 și 6), bazică (valori cuprinse între 8 și 14) sau neutră (valoarea este 7). Nivelul optim al apei din piscină este de 7,0-7,4. Dacă este mai mic de atât, pot apărea iritații ale pielii, ochilor și nasului, înroșirea ochilor și mâncărimi, dar și tulburarea apei și deteriorarea elementelor din piatră, beton și plăci ceramice.

Apa din piscină cu o valoare mai mare de 7,6 poate fi, de asemenea, tulbure. În acest caz, clorul nu își face eficient efectul, ceea ce înseamnă că bazinul nu este dezinfectat corect. Pentru reglarea nivelului pH-ului, se folosesc regulatori de tip pulbere sau lichizi: pH minus sau plus.

Dezinfectarea apei

Un proces de bază pentru menținerea apei sigure pentru înot este dezinfectarea: sunt eliminate mizeria, bacteriile, virusurile și ciupercile care pot cauza afecțiuni ale pielii și nu numai. Se pot folosi mai multe tipuri de soluții: tablete efervescente cu clor pentru tratamente șoc sau cu dizolvare lentă, granulate rapide de clor, soluții lichide cu clor și dezinfectanți cu oxigen activ. 

Dacă substanțele nu sunt stabilizate, ai nevoie de un reactiv chimic pentru clor liber sau total. Încearcă kitul DPD1 Clor liber și stabilizator pH sau DPD1 Clor liber + DPD3 Clor total + stabilizator de pH.

Combaterea algelor

Prezența algelor conferă apei un aspect verde și neclar, însă nu este singura problemă. Un astfel de mediu este favorabil dezvoltării bacteriilor și devine periculos pentru sănătatea înotătorilor. Se pot folosi atât soluții pentru prevenție, cât și pentru combatere, cum ar fi produsul natural NoPhos Soluție anti-alge, anti-fosfați pentru piscină. Totodată, aspiră algele și curăță pereții și pardoseala bazinului temeinic.

Limpezirea apei în piscină

Dacă apa este tulbure, sunt recomandate soluțiile de floculare. Murdăria din piscină poate fi prea mică pentru a fi captată de toate tipurile de filtre. Prin floculare, sunt formate particule voluminoase de impurități, astfel încât să poată fi eliminate de filtrul piscinei. Alege APF – 2 in 1: coagulant si floculant multi-spectru, cu o combinație precisă de 10 electroliți diferiți și polielectroliți. Produsul este economic, sigur pentru mediul înconjurător și asigură limpezirea eficientă a apei din piscină.

Pe lângă aceste soluții prezentate mai sus, poți folosi reducătoare pentru duritatea apei, regulatori de alcalinitate, pentru readucerea echilibrului apei din piscină sau alte produse, în funcție de nevoile tale. Pentru un proces complet de îngrijire, îți recomandăm kiturile de tratare a apei din piscină care conțin mai multe substanțe potrivite unui anumit tip de bazin (ex. – până la 5 m³, între 10 și 30 m³).

Sfaturi pentru întreținerea piscinei

Procesul de curățare a bazinului și a apei, dar și costurile pentru întreținerea piscinei trebuie luate în calcul încă din fazele de proiectare, planificare a bugetului și construcție. Ți-am pregătit câteva sfaturi utile pentru a-ți ușura operațiunile de îngrijire a piscinei și de tratare a apei:

  • pentru o piscină funcțională și sigură, integrează încă de la începutul proiectului un sistem de recirculare și de filtrare a apei potrivit nevoilor tale;
  • planifică o cameră tehnică și asigură-te că achiziționezi toate echipamentele necesare;
  • poartă echipament de protecție adecvat când utilizezi soluții pentru curățarea piscinei; aruncă ambalajele și resturile de produs doar la instalațiile de eliminare a deșeurilor aprobate sau prin firme specializate.
  • folosește întotdeauna dozatoare speciale pentru soluțiile de curățare a piscinei;
  • verifică dacă soluțiile alese de tine sunt potrivite pentru tipul de filtru instalat pentru piscina ta;
  • testează proprietățile apei din piscină atât înainte, cât și după aplicare tratamentelor; în plus, este recomandată testarea periodică amănunțită la un centru specializat;
  • dacă piscina nu este folosită pentru o perioadă mai lungă, o poți acoperi cu o prelată de protecție; astfel, frunzele, praful și alte impurități nu vor ajunge în apă. Totodată, ploile nu vor modifica pH-ul apei, iar razele UV nu vor afecta finisajele bazinului. Pentru utilizarea zilnică facilă, îți recomandăm prelatele retractabile, cu derulator manual sau automat;
  • în extrasezon, redu la minimum nivelul apei din piscină, protejează sistemele de îngheț și acoperă bazinul cu o prelată de iarnă.

De ce se înverzește apa în piscină?

Apa din piscină se poate înverzi din cauza algelor care se dezvoltă în bazin. Temperaturile ridicate, ploile abundente, recircularea deficitară a apei, rezistența la tratamentele cu clor și lipsa prevenției cu algicide – toți acești factori cresc riscul apariției algelor și înverzirea apei. 

O piscină cu apă verde nu este doar neplăcută, ci și periculoasă pentru sănătatea utilizatorilor fiindcă favorizează dezvoltarea bacteriilor. Poți folosi produse antialge atât la deschiderea sezonului, ca metodă de prevenție, cât și pentru combaterea problemei. De asemenea, menține bazinul igienizat, dezinfectează periodic apa și curăță filtrul, astfel încât mediul să nu fie propice apariției algelor.

Cât clor se pune în piscină?

Cantitatea de clor care se pune în piscină diferă în funcție de volumul și temperatura apei, sursa și calitatea acesteia, precum și concentrația produsului. În același timp, doza pentru tratamentul șoc este diferită față de utilizarea curentă. Urmărește ca nivelul clorului liber să fie între 2 și 3 ppm la prima dezinfectare și peste 0.5 ppm în timpul sezonului. 

Pentru o igienizare corectă a apei din piscină, respectă instrucțiunile specifice fiecărui produs și ia măsurile recomandate în fișa tehnică de securitate pentru păstrarea, manevrarea și eliminarea ambalajului. În plus, atât tabletele, cât și clorul lichid se utilizează împreună cu echipamente de dozare: dozator pentru tabletele cu clor, precum modelul IN-LINE 2,5 kg, pompă de dozare pentru clorul lichid, cum ar fi produsul avansat Kompact, sau un sistem fotometru.

Procesul de întreținere și igienizare a piscinei trebuie realizat cu responsabilitate și profesionalism, indiferent de destinația bazinului: privat sau public. Menține apa din piscină limpede și sigură pentru sănătatea înotătorilor, prin testare, dezinfectare, eliminarea impurităților și aplicarea tratamentelor necesare.