Dacă ai deja o piscină sau dacă este în plan construcția uneia, atunci trebuie să știi că întreținerea și curățarea regulată sunt aspecte importante pentru menținerea unei ape curate. Aceste activități nu se rezumă doar la estetica piscinei, ci și la sănătatea celor care o folosesc.

O piscină întreținută și curățată în mod corect împiedică acumularea bacteriilor și a altor organisme dăunătoare în apă. Astfel, vei preveni diverse probleme ale pielii sau alte afecțiuni. Curățarea periodică a fundului și a pereților piscinei elimină toate impuritățile care pot afecta calitatea apei.

În plus, există și alte beneficii. Știai că întreținerea corespunzătoare a piscinei prelungește durata de viață a echipamentelor și a finisajelor? Astfel, vei evita să repari des piscina și echipamentele folosite.

Mai trebuie să știi și că utilizarea unui sistem de filtrare eficient și a substanțelor potrivite ajută la menținerea echilibrului chimic al apei, prevenind deteriorarea componentelor piscinei. Dacă vrei să știi cât costă întreținerea unei piscine, cel mai sigur este să discuţi cu un specialist pentru a afla preţul concret. În articolul acesta însă, te invităm să afli care sunt etape de întreținerea și curățarea piscinei pe care le poţi face singur, acasă.

Etape necesare pentru curățarea și întreținerea piscinei

Pentru o curățare eficientă a piscinei, este important să știi care sunt etapele și să le urmezi întocmai. Dacă te ocupi personal de curățare, vei avea costuri de întreținere a piscinei mai mici și vei avea garanția că totul este așa cum ți-ai dorit. Poți utiliza un kit de întreținere piscină sau poți cumpăra separat diverse soluții de curățat piscina. Iată care sunt etapele de care trebuie să ții cont și să le respecți întocmai.

  1. Curățarea gunoaielor

Prima etapă constă în curățarea diverselor gunoaie care pot cădea în apă, precum frunze, crengi sau alte reziduuri vegetale. Această activitate previne blocarea skimmerelor și a sistemului de filtrare. De aceea, este important să utilizezi un prefiltru sau un sac de colectare, acestea împiedicând particulele mari să pătrundă în sistemul de filtrare principal.

  1. Golirea bazinului

După ce te-ai asigurat că ai curățat toate gunoaiele, este bine să golești bazinul pentru o curățare temeinică. Cum faci acest lucru? Fie cu un aspirator pentru piscină, fie cu ajutorul unui sistem de filtrare setat pentru a evacua apa murdară. Această etapă este importantă, deoarece altfel nu ai putea curăța fundul piscinei și pereții acesteia.

  1. Spălarea și curățarea cu detergenți

Pentru această etapă poți aplica metoda clasică în care golești bazinul apoi îl cureți cu detergenți speciali și soluții pentru piscină. În cazul în care iernarea a fost corectă și apa este curată în piscină, îți recomandăm să folosești aspiratoare și roboți speciali pentru curățat piscina. Pentru că nu vei fi nevoit să schimbi apa, vei economisi bani și, în plus, vei putea automatiza munca ta. 

Pe site-ul nostru găsești o categorie largă de produse de acest fel, la prețuri variate, potrivite pentru bugetul tău. De exemplu, robotul D100 BWT este ideal pentru curățarea independentă a fundului bazinelor de până la 10 m lungime și vine cu o serie de beneficii:

  • eficient și rapid, 
  • navigare inteligentă, 
  • putere mare de aspirație (19m³ / h), 
  • casete filtrante extrem de fine, 
  • periile din spumă de înaltă densitate compatibile cu toate acoperirile și care asigură o curățare temeinică, în doar 1h30 dacă apa este limpede.

👉 Află mai multe detalii în categoria aspiratoare sau roboti pentru curatat piscina

De asemenea, poți alege  robotul pentru piscină Dolphin Liberty 300, care vine echipat cu funcția Click Up prin care poți comanda automat robotului să urce peretele piscinei,  permițându-ți să-l recuperezi cu ușurință de la suprafață. Alte funcții și avantaje pe care le oferă sunt:

  • Filtre Fine și Ultrafine interschimbabile pentru a combate fiecare nivel de murdărie, praf și resturi.
  • Modul Eco menține piscina curată cu trei cicluri de 30 de minute pe săptămână.
  • Cu Selectorul de Ciclu, personalizezi curățarea doar pentru podea sau și pentru podea și pereți.

👉 Descoperă cum te poate ajuta tehnologia să menții piscina curată fără multe bătăi de cap, citind mai multe detalii despre produs aici: Dolphin Liberty 300 Robot pentru piscină

  1. Curățarea murdăriei persistente

Știai că murdăria persistentă, așa cum este calcarul, sau diverse urme de substanțe necesită adesea un tratament special? Pentru această etapă, este important să utilizezi produse chimice specifice pentru fiecare problemă în parte. 

De exemplu, acidul citric poate fi folosit pentru petele de calcar, în timp ce un degresant pentru piscină este eficient împotriva urmelor de grăsime. Este important să folosești produse speciale pentru fiecare problemă, pentru a evita deteriorarea piscinei. Nu uita că poți folosi și diverse soluții anticalcar pentru piscină.

👉 Intră pe blogul Aquamar și află mai multe despre Petele din piscină: origine și eliminare

  1. Clătirea piscinei

Este ultima etapă din procesul de curățare și este adesea neglijată. Clătirea are rolul de a scăpa de resturile produselor folosite și de impurități. Mai mult, clătirea împiedică acumularea acestora în apă. Utilizează soluții speciale pentru clătire și, cu siguranță, acest tratament de piscină va avea rezultatele dorite.

Bineînțeles că frecvența curățării depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

  • dimensiunea piscinei;
  • condițiile meteo;
  • frecvența de utilizare și calitatea apei.

De asemenea, este important să monitorizezi regulat parametrii apei, cum ar fi nivelul de clor, pentru un mediu sigur și sănătos.

Putem spune, așadar, că o curățare temeinică a piscinei nu are doar rol estetic, ci este și o măsură esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate și menținerea durabilității echipamentelor. Astfel, o piscină curată și o apă limpede îmbie mai des la înot și relaxare.

👉 Întotdeauna folosește doar produse potrivite pentru tipul tău de piscină, produse pentru curățarea și tratarea apei

Cum se realizează tratarea apei din piscină

După ce ți-am explicat importanța și etapele curățării temeinice a piscinei, este important să îți dăm și informații despre tratarea apei din piscină. O apă curată și mereu proaspătă îmbie la relaxare. Iată cum poți menține curată apa din piscină.

Soluții pentru combaterea algelor

Știai că algele pot deveni o problemă persistentă în piscină? Acestea oferă apei un aspect tulbure și inestetic. Din fericire, pentru a le combate există diverse soluții pe piață. Unele soluții acționează direct prin distrugerea structurii celulare a algelor și previn reproducerea lor. Mai există și soluții ce creează o barieră protectoare împotriva formării algelor.

Foarte important de menționat: dacă vrei să știi ce se pune în piscină să nu se înverzească apa, caută un produs potrivit pentru tipul de alge întâlnit în piscina ta. Urmează instrucțiunile producătorului pentru a evita supradozarea sau subdozarea, care ar putea afecta echilibrul apei.

Dezinfectarea apei cu clor

Dezinfectarea apei cu clor pentru piscină este una dintre cele mai importante etape. Aceasta previne creșterea bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare. Pastilele de clor pentru piscină sau clorul în altă formă sunt cei mai eficienți dezinfectanți pentru piscine. Este bine de știut că se găsește sub formă de tabletă de clor pentru piscină (cloramină piscină), sub formă lichidă sau ca pudră. În funcție de formă, se adaugă direct în apă sau în sistemul de filtrare al piscinei.

Este foarte important să monitorizezi nivelul de clor și să adaugi cantitatea corespunzătoare în funcție de dimensiunea piscinei. Un nivel optim de clor previne iritațiile ochilor și ale pielii și asigură o apă limpede și plăcută. Te întrebi cât clor se pune în piscină? Cel mai bine este să urmezi instrucțiunile producătorului.

Nu folosi Vitamina C în piscină

Din dorința de a găsi soluții naturale la problemele de întreținere a piscinelor, vitamina C a fost tot mai frecvent recomandată ca o metodă de îmbunătățire a calității apei. Însă această practică aduce mai multe efecte negative decât pozitive.

Odată adăugată în apă, vitamina C începe să acționeze asupra fierului printr-un efect antioxidant. Drept urmare, culoarea apei se schimbă în câteva minute într-o nuanță de albastru sau devine chiar transparentă. Mulți interpretează acest semn ca pe un proces eficient de dezinfectare a apei, însă această presupunere e greșită.

În schimb, vitamina C reduce drastic pH-ul apei, cauzând o alcalinitate scăzută. De aceea, în afară de efectul vizual pe care îl produce pentru o perioadă scurtă de timp, vitamina C nu aduce niciun beneficiu apei și nu e indicată folosirea acesteia în piscine.

Este recomandat să te documentezi cu privire la toate etapele de întreținere a piscinei și să găsești soluții pentru fiecare problemă în parte. Spre exemplu, te poți documenta despre apa tulbure în piscină sau apa lăptoasă în piscină. Dacă nu știi sigur cauzele sau cum poți întreține piscina, poți apela și la specialiști, însă ține cont că vor fi costuri mult mai mari.

Indiferent că vei folosi un tratament pentru apa din piscină, soluții pentru limpezirea apei din piscină și așa mai departe, este foarte important să respecți indicațiile producătorilor.

Așadar, întreținerea piscinei și îngrijirea apei ar putea fi un proces complex, dar esențial pentru a te bucura de o experiență de înot plăcută și sigură. Ține minte că printre cele mai importante etape de întreținere a piscinei și de îngrijire a apei sunt combaterea algelor și dezinfectarea apei cu clor. 

Toate acestea contribuie la un echilibru și îți va fi mult mai ușor să cureți piscina când nu o folosești, poate chiar utilizând un kit de curățare pentru piscină simplu și eficient. 

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock