Petele din piscină și linia de plutire a acesteia reprezintă o provocare pentru proprietari și întreținători, care trebuie să afle ce le-a cauzat. Dificultatea este maximă deoarece originea este atât de variată încât fiecare tip de pată trebuie tratat într-un mod specific. În acest articol, Solutii Piscina SRL, producător de produse chimice și specialist în tratarea apei, cu o experiență internațională de peste 50 de ani și națională de peste 12 ani, analizează petele cauzate de diferite metale, creme de protecție solară și uleiuri de bronzare. De asemenea, explică cum să le eliminați și să le curățați și cum să împiedicați apariția lor.

Pete verzi sau verde-maro

Frunzele, iarba tăiată și alte materiale organice vegetale din apă provoacă adesea aceste tipuri de pete. Țineți pasul cu curățarea obișnuită a piscinei pentru a preveni excesul de resturi vegetale să se depună pe fundul piscinei. Aspiratorul de piscină automat sau manual, o plasă cu tija lungă, pentru a îndepărta resturile și periați bine piscina în mod obișnuit.

Pete albastru-verzi

Petele de turcoaz și albastru-verde sunt cel mai adesea cauzate de cuprul din apă. Cuprul este prezent în unele surse de apă de puț și poate, de asemenea, să-și găsească drumul în apă prin instalațiile de cupru corodate. Un test de apă poate diagnostica cauza acestor pete. Dacă cuprul este problema, cea mai bună linie de apărare este un produs de îndepărtare a metalelor sau de sechestrare.

Pete maro-roșcatice

Fierul de călcat din piscină provoacă pete roșu-maro asemănătoare cu rugină pe suprafețele piscinei. În unele cazuri, aceste pete pot avea chiar o nuanță galbenă sau apa dvs. poate avea o nuanță ușor galbenă. Apa de puț este renumită pentru că conține fier. Cu toate acestea, poate fi introdus în piscină și prin surse de fier din apropiere, cum ar fi garduri pentru piscină, fitinguri și feronerie, bare de armare lângă suprafața peretelui piscinei, îngrășăminte sau urme de sol cu conținut ridicat de fier. Un test de apă va determina dacă fierul este o problemă în piscina dvs. Rețineți că petele de fier oxidat se pot înnegri și sunt foarte greu de îndepărtat.

Cristale violete

Cristalele violet sunt un indiciu al nivelurilor ridicate de cupru și acid cianuric din apă. Aceste cristale se pot depune pe suprafața piscinei, pe gresie și pe aparatele de curățat automate pentru piscine.

Alte culori de pete

De unde provin petele și cum arată? Petele de metal din piscină pot veni într-o gamă largă de culori, în funcție de tipul de compus format. Iată câteva dintre cele mai comune variații de culoare pentru petele de piscină:

MetalSursăCulori posibile, în funcție de compușii formați
AluminiuEroziunea sau coroziunea fitingurilor, a piulițelor și șuruburilor, a pieselor ornamentale, a mărfurilor șineialb sau gălbui
CalciuSursă de apă, tencuială pentru piscină, dezinfectante pe bază de calciucristale albe, bulgări albe sau gri-albe, pulbere cristalină albă
CobaltAccelerator utilizat în carcasele din fibră de sticlă pentru piscine și spacristale roșii sau violete, albastru, roșu rubin, roșu trandafir, gri, maro închis
CupruAlgicide de cupru, ionizatori de cupru, eroziunea și coroziunea țevilor de cupru, radiatoarelor, schimbătoarelor de căldură, piese de pompe din bronz și alte fitinguricristale albastru, albastru închis, acva, negru, maro-roșcat, galben maro, verde, albastru-verde, violet
FierApa de puț, sursă de apă, eroziunea și coroziunea țevii galvanizate, a colectorului de încălzire, a fitingurilor și a elementelor de fixarenegru-maro, maro, roșu închis, alb-verzui, gri-albăstrui, cristale verzui
MagneziuSursă de apăpulbere albă, cristale albe, cristale limpezi
ManganApa bunatrandafir, negru, alb, roz, verde, translucid sau roșu pal
NichelEroziunea sau coroziunea nichelului de la capturile de încălzire, părțile placate, piulițele și șuruburileverde deschis, maro deschis, maro, verde, negru
TitanElectrozi generatori de clor, pigment de vopseaalb

Petele cauzate de metale

Prezența metalelor în apă nu înseamnă neapărat că vor apărea pete. Acestea apar atunci când metalele prezente în apă reacţionează cu oxidanţii (clor, brom, oxygen, etc.) care sunt utilizaţi pentru dezinfecţie, formând oxizi instabili în soluţie care precipită şi se depun pe acoperiri sau suprafeţe.

Uneori, acești oxizi sau compuși metalici sunt solubili și clar vizibili, deoarece provoacă o schimbare de culoare a masei de apă. Dar, de obicei, apa piscinei este limpede ca cristalul, deși cu o culoare metalică care permite să se vadă perfect fundul, cu excepția cazului în care culoarea este atât de închisă și intensă încât nu se poate vedea ( Figura 1 ) .

Alcalinitatea și pH-ul joacă un rol important în această reacție chimică. Prin urmare, este important să ne amintim că menținerea acestor parametri la valorile lor ideale joacă un rol crucial în prevenirea petelor legate de prezența metalelor în apă.

Fiecare metal are propria solubilitate și culoare caracteristică. Prin urmare, culoarea petei va depinde de metalele oxidate (Figurile 2 și 3). Acestea sunt cele mai comune metale care provoacă pete:

  • Fier: maro, ruginiu.
  • Mangan: negru.
  • Cupru: verde turcoaz, liliac, gri.
  • Cobalt: pete negre în bazinele din poliester.

Dar cum intră metalele în apă? Există mai multe rute posibile, cele mai comune fiind următoarele:

  • Umplerea cu apă, de obicei din fântâni . Este cel mai comun pentru fier și mangan. O simplă analiză a apei de umplere permite să se verifice dacă aceasta este sursa petelor. Nu este recomandat să umpleți o piscină cu apă de fântână, care poate furniza cantități semnificative de nitrați și alte molecule care vor complica întreținerea și chiar sănătatea apei.
  • Apa poate dizolva elemente metalice din piscină. Fenomenele de coroziune electrolitică pot dizolva elemente metalice ale piscinei (accesorii din inox, schimbătoare, aripioare etc.) și, de asemenea, dacă instalația hidraulică este veche cu țevi de fier. Apa agresivă din punct de vedere chimic accelerează acest fenomen. Prin urmare, este important să se controleze echilibrul apei, în special alcalinitatea și pH-ul, pentru a se apropia cât mai mult de pH-ul de echilibru și astfel să se obțină apă care nu este agresivă sau murdară.
Figura 1 . Unii oxizi sunt atât de puternici încât nici măcar nu poți vedea fundul piscinei.
  • Fenomenele de coroziune galvanică în apa piscinei . În special în piscinele echipate cu electroliză de sare, sarea acționează ca un electrolit care favorizează schimbul de ioni între metale cu potențiale electrice naturale diferite. Ionii metalici încărcați vor rămâne dizolvați în apă, ceea ce poate provoca pete.
  • Adăugarea de produse chimice care conţin ioni metalici . Cele mai des întâlnite sunt algicidele, compactele multifuncționale, sulfatul de cupru și unele îngrășăminte folosite pentru grădină care pot cădea în apă direct sau pe urmele scăldatorilor.

Cazul specific al cuprului

Cuprul este unul dintre cele mai comune metale care provoacă pete în piscină, așa că este convenabil să intri în mai multe detalii cu petele cauzate de excesul de cupru. În aceste cazuri, supradozajul de algicide-cele ieftine si spumante cu conținut de cupru și utilizarea tabletelor de clor multifuncționale(3,5 sau 10actiuni) care conțin cupru sunt sursele care pot determina petele caracteristice sau apa să devină verde fluorescent.

Trebuie reținut că cuprul trebuie utilizat în doze foarte mici. Este imperativ să respectați dozele recomandate și să efectuați analize periodice pentru a verifica dacă concentrația acestuia nu depășește 0,6 ppm. Între 0,2 și 0,4 ppm de cupru sunt suficiente pentru ca acesta să acționeze eficient ca algicid. O supradoză va provoca doar probleme de colorare (verde, violet sau gri) sau pigmentare a apei fără a crește eficacitatea acesteia.

De asemenea, este important să se evite concentrațiile mari de acid cianuric și cupru în același timp, deoarece în timpul iernii, când apa este rece, se vor forma cianurați de cupru determinând o culoare violet (Figura 3). Acești cianurați sunt foarte insolubili și vor provoca pete pe linia de plutire sau pe rosturile plăcii (Figura 4).

se rezolvă o problemă cu petele?

În fața problemelor de pete cauzate de cele patru metale principale menționate (fier, mangan, cupru și cobalt), tratamentul propus de Solutii Piscina este același:

  • Adăugați un sechestrant de metal, cum ar fi SP Metal Free pentru metale. Metalul va fi sechestrat de acest produs și nu va mai interacționa cu mediul sau nu se va mai depune pe pereți. Va fi necesar să adăugați sechestrant în mod regulat pentru a evita reapariția fenomenului.
  • Evitați tratamentele de șoc excesiv de puternice pentru a preveni ca dezinfectantul sau oxidantul să destabilizați compusul sechestrat și să provoace din nou oxidarea metalului.

Pete de natură organică

Desi acest tip de pata nu face obiectul direct al acestui articol, este important sa nu confundati o pata datorata prezentei metalelor cu o pata cauzata de reziduuri organice (vii sau moarte). Acestea din urma apar in general pe fundul piscinei cauzate de putrezirea frunzelor, insectelor etc.

Algele sunt, de asemenea, organisme vii. Deși unele alge pot fi rezistente la oxidanți, există produse eficiente disponibile pentru a trata problema. Petele cauzate de alge sunt usor de identificat si pot fi detectate cu un simplu test: adaugand petei un dezinfectant sau oxidant, vei vedea ca aceasta dispare dupa cateva ore.

Trebuie amintit că petele de natură organică nu sunt doar o chestiune de tratare adecvată a apei. Curățarea regulată a piscinei și calitatea filtrării sunt de o importanță capitală,de aceea filtrarea 24 de ore constant fara intrerupere Evita durerile de cap ulterioare datorate inclusive petelor indifferent de natura lor. De asemenea, trebuie avut în vedere că instalarea unei acoperiri retractabile limitează considerabil contaminarea piscinei și apariția algelor.

Pete pe linia de plutire

Petele de pe linia de plutire a piscinei sunt în general galbene și negre atunci când sunt cauzate de creme solare sau loțiuni de bronzare și verzui sau liliac atunci când sunt cauzate de cupru.

Aceste pete se datorează murdăriei prezente în stratul superficial al apei, care se depune pe partea superioară a pereților. În special, cremele și uleiurile de protecție solară reacționează cu oxidanții și algicidele, și capătă inițial o culoare galbenă care, pe măsură ce zilele trec, lumina soarelui ajunge să le oxideze și să le transforme în pete negricioase cu adevărat greu de curățat.

Dacă la cele de mai sus se adaugă faptul că nivelul apei scade din cauza evaporării, aceste depuneri se usucă mai repede și se creează pete mari care sunt greu de îndepărtat dacă nu s-a efectuat curățarea periodica SAPTAMANALA . De aceea, detergentul SP Typ 210 incorporeaza in formula sa o combinatie de molecule cu putere mare de degresare si dispersie.

Clarificatoarele sunt, de asemenea, produse de mare ajutor pentru a evita particulele in suspensie si pentru a ajuta filtrul sa le retina sau sa le scoata din piscina trecand cu aparatul de curatat pentru piscine odata ce acestea au fost depuse. Clarificatoarele îmbunătățesc considerabil calitatea vizuală a apei făcând-o mai cristalină și reduc consumul de dezinfectanți.

Există o mare varietate de formulări, deși în linii mari, clarificatorii pot fi grupați în trei tipuri în funcție de mecanismul de acțiune:

  • Floculant tradițional . SP AQUA FLOC TABS sau Liqui Floc Super B+,etc

Formulat cu derivați de aluminiu și cunoscut încă din zorii timpurilor. Este disponibil sub formă lichidă sau sub formă de pungi mici. Leagă particulele mici împreună, făcându-le mai mari și mai grele. Datorită acestei creșteri de greutate, ele precipită și se depun în partea de jos . Acestea pot fi folosite numai cu filtre de nisip și sticlă. Pentru restul mediilor filtrante trebuie folosite coagulanti sau enzime. Floculanții nu pot îndepărta particulele de la suprafața apei precum cremele solare, loțiunile de bronzare, polenul etc., iar performanța lor este puternic condiționată de pH-ul apei (pH-ul optim pentru floculare între 8,2 și 8,5) precum si de duritatea apei !

  • Coagulante cum ar fi SP FAT Remover

Acestea leagă particulele fără a fi atât de grele, astfel încât să nu se așeze pe fund, care vor fi reținute în filtru. Acestea au particularitatea de a „fixa intr o capcana ” creme de protecție solară, polen și praf in tot volumul de apă și pe suprafață. Spre deosebire de un floculant, coagulanții sunt compatibili cu toate tipurile de filtrare și nu sunt dependenți de pH.

  • Produse enzimatice sau nu , cum ar fi noul nostru produs SP SUN CREAM FREE. Acţionează prin biodegradarea întregii materii organice (alge şi piele moartă, creme, transpiraţie, urină etc.). Acestea măresc claritatea apei mai repede decât restul clarificatoarelor. Au aceleași caracteristici ca și coagulanții, pe lângă faptul că sunt mai selectivi față de materia organică și acționează mai rapid.

Prin urmare, o metodă foarte eficientă de prevenire a petelor de linie de plutire este folosirea de coagulanți enzimatici biodegradabili, care „prind” cremele solare, uleiurile, polenul, transpirația scăldatorilor etc., înainte ca acestea să se depună. adera deasupra liniei de plutire. In acest fel, toate aceste reziduuri vor fi retinute in filtru si, printr-o spalare simpla si scurta, vor fi eliminate din piscina

Dar dacă pata este deja prezentă pe linia de plutire?

Pentru început, este foarte important să se identifice natura petelor pentru a adapta tratamentul de efectuat. În acest caz, trebuie folosit un detergent specific pentru linia de apă pentru tipul de pete. Pe lângă dificultatea alegerii exacte a acestui produs, se adaugă prezența precipitatului de calciu, ceea ce îngreunează de multe ori munca de curățare. Din acest motiv, este necesar să se dizolve precipitatul de calciu depus, ceea ce nu este o sarcină ușoară deoarece este amestecat cu creme de protecție solară și cu creme de protecție solară, se dizolvă oxizii metalici și se degresează cremele și cremele de protecție solară din apă. Dispunem de o gama de detergenti specifici pentru fiecare tip de pete depuse: SP Typ 210 ; SP KRAFTREINIGER Detergent și SP Gehonol sau SP GEBASAN pentru curățarea calcarului;

ATENTIE

Un burete abraziv nu trebuie folosit pentru a curăța o linie de apă pe suprafețe precum poliester sau folie armată cu PVC(liner sau membrana). Există riscul de micro-zgârieturi care vor deteriora stratul de acoperire și vor accelera deteriorarea acestuia, pe lângă faptul că facilitează aderența de noi reziduuri sau depuneri calcaroase.

NU cumparati liner nelacuit doar ca este mai ieftin ! va va costa mult mai mult intretinerea lui si duarta de viata va fi mult mai scurta decat a unuia armat si lacuit sau dublu lacuit !!!