Un sistem de încălzire a apei din piscină îți permite să te bucuri de înot și de relaxare indiferent de anotimp și de condițiile meteo. Totuși, nu toate metodele sunt eficiente și cu un consum redus de energie. Ți-am pregătit un ghid cu tot ce trebuie să știi despre încălzirea piscinei și cum să alegi varianta potrivită pentru tine.
Care este temperatura ideală pentru apa din piscină?
Cât de caldă trebuie să fie apa din piscină? Răspunsul diferă în funcție de scopul bazinului: pentru înot și activități fizice, temperatura ideală este cuprinsă între 26 și 28 de grade Celsius. În cazul în care piscina este folosită cu scop recreativ, temperatura în care copiii sau bătrânii se vor simți confortabil este de cel puțin 29 de grade Celsius.
Ține cont că modificarea temperaturii poate afecta echilibrul chimic al apei. De asemenea, dezvoltarea algelor și bacteriilor este favorizată în piscinele încălzite la o temperatură ridicată. Pentru a menține apa limpede și sigură pentru utilizare, aplică mai des tratamente pentru piscină, cum ar fi pachetul cu 6 soluții pentru piscine între 10 și 30 m³.

Fie că ai o piscină îngropată exterioară sau interioară, fie una supraterană, ia în considerare acoperirea cu o prelată sau cu un acoperiș retractabil. În acest fel, vei menține temperatura bazinului constantă și vei limita evaporarea apei, ceea ce înseamnă costuri mai mici pentru încălzire, pentru completarea volumului piscinei și pentru substanțele chimice folosite.
Prelata termică GeoBubble™ este realizată dintr-un material inovator și brevetat pentru acoperirea cu bule a piscinelor. Principalele avantaje sunt: creșterea temperaturii apei din bazin prin atragerea căldurii solare; retenția căldurii datorită stratului de aer izolator și menținerea piscinei la temperatura dorită; reducerea pierderilor de apă prin evaporare cu peste 98%; împiedicarea pătrunderii murdăriei, frunzelor, insectelor sau altor deșeuri și menținerea unui mediu de înot curat.

Metode pentru încălzirea apei din piscină
Descoperă, în continuare, 3 metode populare pentru încălzirea piscinei, avantajele și dezavantajele fiecăreia, precum și produsele recomandate de echipa Aquamar. Indiferent de soluția pentru care optezi, asigură-te că alegi cel mai bun produs din gamă pentru caracteristicile bazinului și nevoilor tale.
Pompe de căldură
Pompele de căldură aer-apă sunt considerate printre cele mai eficiente metode de a încălzi piscina, cu un randament preț-calitate foarte bun. Acestea captează căldura din aer și o transferă apei, cu ajutorul unei cantități mici de electricitate, spre exemplu:
- O pompă de căldură cu tehnologia ON/OFF poate consuma 1 kW pentru a produce căldura echivalentă cu 5 kW;
- O pompă de căldură cu tehnologia Full Inverter este și mai eficientă – poate consuma 1 kW din rețea pentru a produce căldura echivalentă cu 13-16 kW (temperatura de 26 de grade Celsius și umiditate de 80%) sau cu 4,5 – aproximativ 8 kW (temperatură de 15 grade Celsius și umiditate de 70%). Ține cont că aceste valori pot fi diferite de la un model la altul. Citește specificațiile tehnice ale fiecărui produs pentru mai multe detalii.
Pompele de căldură Full Inverter sunt cel mai eficient și avansat sistem de încălzire a piscinei. De asemenea, indiferent de condițiile meteo sau de perioada zilei, acestea generează căldura necesară pentru încălzirea piscinei. Mai mult, sunt necesare înțelegerea modului de funcționare a acestora și reducerea pierderilor de căldură, pentru a te bucura pe deplin de avantajele acestei tehnologii.
Cum funcționează, mai exact, o pompă de căldură? Agentul refrigerant din vaporizator absoarbe căldura din mediul ambiant, este transformat în gaz. Acesta trece printr-un compresor și se încălzește și mai mult. Apa extrasă din piscină cu pompa de recirculare trece prin încălzitorul pompei de aer, unde are loc transferul de căldură. Gazul redevine lichid și poate absorbi din nou căldura din aer. Astfel, procesul se repetă.
Află mai multe în articolul „Pompele de căldură pentru piscine, între mit și realitate!”
Cât trebuie să meargă pompa la piscină? În primele zile de la startul sezonului, sistemul de recirculare și de filtrare a apei trebuie să funcționeze în mod continuu, 24 de ore, timp în care pompa de căldură încălzește piscina. În rest, aceasta poate fi pornită câteva ore pe zi, în funcție de volumul și de temperatura apei, precum și de condițiile din mediul ambiant.
Modelul Q-Line 7 cu tehnologia Full Inverter este special conceput pentru piscinele cu un volum cuprins între 30 și 40 m³. Consumul de energie este mai mic cu 30-35% mai mic pe parcursul unui an, datorită reglării inteligente a compresorului și ventilatorului. Totodată, poți alege între variantele cu 5, 7 sau 9 kW, în funcție de caracteristicile bazinului.
Această pompă de căldură este ușor de utilizat și poate fi controlată printr-o aplicație instalată pe smartphone. Datorită aerisirii verticale, nu necesită un spațiu mare pentru amplasare, iar designul este unul modern, potrivit oricărei amenajări.

Dacă ești în căutarea unei pompe de căldură performante și silențioase, alege modelele Poolex Silverline Full Inverter, în funcție de volumul piscinei: FI 90 (40-50 m³), FI 120 (45-65 m³), FI 150 (65-80 m³) sau Fi 200 (80-120 m³). Tehnologia Full Inverter garantează un consum redus de energie.
Acest tip de pompă de căldură dispune de un compresor multi-frecvență, de un ventilator cu viteză variabilă și schimbător de căldură cu bobină de titan Twisted Tech ©, pentru o creștere rapidă a temperaturii apei din piscină. Poate fi controlat ușor printr-un panou LCD și cu tehnologia Touch & Go, cu extensie cu fir la 10 m.

Pentru piscinele comerciale îți recomandăm pompele de căldură Full Invertor Megaline, dedicate comunităților. Consumul de energie este redus, datorită compresoarelor și ventilatoarelor care își modulează frecvențele în funcție de energia necesară. Totodată, funcționarea acestora devine discretă și nederanjantă pentru utilizatorii piscinei.
Pompele de căldură Megaline sunt optimizate pentru volume foarte mari, cu un COP de aproximativ 7,5. Schimbătorul de căldură este din titan, iar structura și carcasa sunt din oțel inoxidabil. Încă un avantaj este compatibilitatea cu tratamentele pentru piscină cu sare. Întreținerea este ușoară și, în plus, aparatele pot fi controlate de la distanță printr-o aplicație.

Avantaje
- Pompele de căldură sunt eficiente și durabile;
- Au costuri mici de consum față de alte metode de încălzire a piscinei, iar cel mai bun randament îl au modelele dotate cu tehnologie Full Inverter. De asemenea, consumul de electricitate scade după primele zile de utilizare;
- Sunt silențioase, iar cele care folosesc gaz R 32 sunt ecologice;
- Utilizarea și lucrările de întreținere sunt ușoare;
- Sunt potrivite pentru piscinele cu dimensiuni medii și mari.
Dezavantaje
- Costul de achiziție este ridicat, însă se amortizează în timp;
- Durează mai mult până se încălzește apa, iar randamentul este influențat de temperatura aerului. Spre exemplu, poate dura între 12 și 48 de ore până apa din piscină cu o temperatură de 20 de grade Celsius atinge valoarea optimă de 28-29 de grade Celsius. Procesul este influențat de dimensiunile cuvei și de alți factori.
Schimbătoare de căldură
Dacă vrei să folosești sistemul de încălzire a locuinței pentru a ridica temperatura apei din piscină, poți opta pentru un schimbător de căldură în plăci sau cu tuburi. Principiul de funcționare este simplu: apa din boiler sau din centrală transferă căldură către apa din bazin, fără a se amesteca. De asemenea, îți recomandăm schimbătoarele de căldură în plăci pentru piscinele comerciale.
Aceste schimbătoare de căldură sunt compatibile cu sistemele de încălzire solară, geotermală, cu pompe de căldură sau cu alte tipuri de agenți termici de temperaturi joase. Suprafața de schimb este mare (între 0,29 și 0,62 cm²) și poate ajunge la temperatură maximă de 90 de grade Celsius. Sunt disponibile modele atât din inox, cât și din titan, pentru opțiunile de 34, 54 și 74 kW.

Ai la dispoziție modelul Va, cu serpentină striată din Inox, sau TI, cu serpentină din titan cu rezistență mare la coroziune, pentru bazinele de înot cu apă sărată. Ambele variante pot avea o putere de 45 sau 85 de kW. Schimbătorul de căldură este echipat cu pompă de recirculare pentru agentul termic, tablou de comandă, legături electrice și bridă de fixare.

Avantaje
- Timpul de încălzire a apei este scurt;
- Costurile de achiziție sunt reduse;
- Schimbătoarele de căldură pot fi conectate la centrala locuinței sau la panouri solare.
Dezavantaje
- Consumul de energie electrică este mai mare comparativ cu pompele de căldură;
- Eficiența lor depinde de un alt sistem de încălzire.
Încălzitoare electrice
Încălzitoarele electrice se bazează doar pe electricitate pentru a produce căldură și a încălzi apa din piscină. Pentru o durabilitate extinsă și protecție la coroziune, sunt utilizate rezistențe din titan sau Incoloy.
Încălzitoarele electrice Neo pot avea o capacitate de încălzire cuprinsă între 1,5 și 18 kW, în funcție de model. Rezistențele din încălzire sunt din titan sau dintr-un aliaj extrem de rezistent la coroziune – Incoloy 825. Indiferent de modelul ales, debitul de apă este de 3000 l/h, iar presiunea maximă este de 2,5 bari.
Produsele sunt prevăzute cu protecție împotriva supraîncălzirii și cu senzor de flux exterior, care întrerupe alimentarea cu energie electrică dacă fluxul este redus. Carcasa este dintr-un plastic rezistent la presiune și neinflamabil.

Acest produs este, de asemenea, disponibil cu o putere cuprinsă între 3 și 18 kW. Debitul de apă este de 2800 l/h, iar presiunea maximă este de 3 bari. Are protecție dublă: împotriva supraîncălzirii și senzor de flux exterior. Rezistențele sunt tot din Incoloy 825. Carcasa este din inox AISI 316, de înaltă calitate.

Avantaje
- Încălzitoarele electrice sunt independente de temperatura aerului, condițiile meteo sau alte surse de încălzire;
- Costurile de achiziție și de instalare sunt avantajoase;
- Timpul de încălzire a apei este redus.
Dezavantaje
- Consumul de energie electrică este mare, comparativ cu alte metode de încălzire a piscinei;
- Sunt indicate piscinelor cu un volum mic de apă.
Cum alegi metoda potrivită pentru tine

Fiecare metodă prezentată mai sus are atât avantaje, cât și dezavantaje, iar cea mai bună soluție este cea care se potrivește nevoilor tale. Iată câteva aspecte de care să ții cont înainte de a face o achiziție.
- Costuri
Ia în considerare costul inițial, cel de operare, dar și randamentul și timpul de recuperare a investiție. O pompă de căldură Full Inverter are un preț ridicat de achiziție, însă consumul de electricitate este redus și de 5 ori față de un model ON/OFF. Pentru mai multe detalii, vezi cât consumă o pompă de căldură.
- Tipul de piscină și dimensiunile bazinului
Puterea pompei, a schimbătorului de căldură sau al încălzitoarelor electrice depinde de volumul cuvei. De asemenea, este influențată și de tipul bazinului: o piscină de tip infinity, cu rigolă perimetrală va avea pierderi mai mari de căldură, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de un produs cu o putere mai mare.
- Clima și timpul de încălzire a apei
Zona și clima influențează alegerea metodei potrivite de încălzire a piscinei și puterea necesară. Specialiștii Aquamar te pot îndruma către variantele avantajoase și eficiente pentru nevoile tale. Totodată, trebuie să ții cont și de timpul de încălzire a apei, raportat la consumul de electricitate.
Dacă ai întrebări despre produse sau ai nevoie de consultanță pentru alegerea metodei potrivite pentru tine, contactează-ne la 0257 377 355 / 0711 055 101 pentru informații tehnice sau prin email: office@aquamar.ro.
Descoperă pe blogul Aquamar tot ce trebuie să știi despre piscină: sfaturi și informații utile despre tipuri de bazine și construcția acestora, cele mai bune piscine îngropate, întreținerea cuvei, dezinfectarea apei și multe altele.