În contextul economic global, cu prețul energiei crescând spectaculos, apar o serie de temeri despre încălzirea piscinei și frică de a cheltui considerabil. De aceea, fără a detalia foarte mult tehnic, oricine ar putea înțelege pas cu pas cum trebuie să evite capcanele și să aleagă corect soluția eficientă de încălzire a piscinei sale astfel încât să aibă cel mai mic COST.

1. De ce pompele de căldură? Sunt acestea cele mai eficiente? Sunt acestea ecologice?

Răspuns corect: DA, cele care folosesc gaz R 32.

Primul sfat este de departe de a apela la PROFESIONIȘTI care pot oferi detalii tehnice clare, pot calcula estimativ necesarul de kw, etc.

2. Cum operează pompele de căldură pentru piscine?

Pompele de căldură funcționează diferit față de încălzitoarele de piscină/spa electrice, utilizând electricitatea pentru a capta/captura căldură și a o muta dintr-un loc în altul, adică a o transfera apei!

ATENȚIE

Încălzirea piscinei cu pompe de căldură necesită operarea/funcționarea continuă 24 h a sistemului de recirculare-filtrare, pompele de căldură păstrând temperatura apei.

3. Toate pompele de căldură aer – apă pentru piscine sunt eficiente și au cost redus de exploatare?

Răspuns corect: NU, nici pe departe!

EXEMPLU: o pompă de căldură de 13 KW va avea următoarele variații la temperatura 26C Aer/Apă 26C /Umiditate 80%, pe baza testelor efectuate de către un producător:

În cazul pompei ON/OFF consumă în 180 zile 2.7 KWh constant fără variații de putere astfel că din momentul în care veți porni echipamentul acesta va consumă direct 2,7kwh în timp ce o pompă de căldură FULL Inverter consumă în aceeași perioada de 180 zile de funcționare total diferit, adică în primele 3-5 zile funcție de dimensiunea piscinei 2,4 KWh și apoi 0,6 KWh pe perioada rămasă astfel încât costul de utilizare al pompei FULL Inverter este de departe 5 ori mai mic.

4. Ce variante de pompe de căldură aer – apă pentru piscine există?

Așa cum am menționat mai sus, există câteva variante disponibile uzuale:

a) ON-OFF – care sunt cele mai mari consumatoare de curent și au cel mai mic COP.
b) INVERTER pe care le putem lua în considerare dacă se calculează corect puterea necesară, acestea funcționând cu ventilatorul la viteză constantă ON/OFF și compresorul având viteză variabilă (2-5 nivele) în funcție de producător.
c) FULL INVERTER tehnologia top, care va asigura confortul piscinei la CEL MAI BUN COST, având componentele principale -compresorul operează Hertz cu Hertz iar ventilatorul pas cu pas.

5. Pot alege o pompă de căldură de o anumită putere INDIFERENT de tipul piscinei?

Răspuns corect: NU.
De ce? Deoarece piscinele diferă total chiar dacă dimensiunea lor este identică! De exemplu, o piscină de 8×4 cu adâncime de 1,5 m prevăzută cu skimmere, va necesita la Bistrița sau Tg Mureș o pompă de căldură mai puternică decât la Constanța sau Craiova datorită climei. La aceeași dimensiune dacă are și jacuzzi sau cascadă, necesită din nou o pompă de căldură mai puternică. Dacă aceeași piscină are rigolă perimetrală sau este model infinity, pompa de căldură necesară trebuie mărită cu minim 30% deoarece pierderile de căldură sunt mult mai mari.

6. Ce face diferența între aceste echipamente?

În primul rând, analizăm tipul de compresor și garanția acestuia. Apoi verificăm ce schimbător de căldură folosește, dacă este de titan sau nu și garanția acestuia. De asemenea analizăm coeficienții COP pe diversele paliere de temperatură încercând să alegem cel mai ridicat ca și valoare deoarece ne asigură cele mai mici costuri de exploatare.

7. Este prețul dintre cele 2 pompe așa de diferit? Nici pe departe!

Diferența de preț o amortizați în câteva luni de funcționare, iar rezultatul va fi că vă alegeți cu o pompă de căldură net superioară, economică și care are garanție.
Pompa de căldură sus menționată ON OFF 13kw este comercializată la un preț de 8800 RON, iar o pompă de căldură FULL Inverter net superioară, aprox. 11000 RON.

8. Cum alegem pompă de căldură necesară?

Simplu, apelăm la experți, care furnizează soluții pe baza unor zeci de parametri necesari la calculul preliminar ofertării pompei de căldură.

De ce? Simplu!

Când ați realizat încălzirea casei vostre, ați apelat la un inginer de instalații pentru a dimensiona și calcula sistemul de încălzire sau climatizare  HVAC? Deoarece altfel veți alege greșit iar răspunsul de genul “uitați ce scrie producătorul la recomandări” este o CAPCANĂ sau mai bine zis o recomandare incompletă.

Iată explicația! 

Luăm în analiză un produs la care producătorul recomandă pentru piscine de până la 90mc o pompă de căldură de 18KW. Aceasta va consuma conform fișei tehnice și a exemplului anterior o cantitate de 2.9kwh.

Dacă apelați la calculatoarele necesare pentru dimensionarea corectă a pompei de căldură și nu sunteți atenți, veți avea mari surprize care le veți suporta din buzunar….

Dacă dorim să încălzim această piscină pornind de la temperatura apei de 12C  și să ajungem la 30C  în condițiile în care avem pierdere energetică de 50% (fără prelată și izolare a piscinei) necesarul de KW pentru a o încălzi în:

  • 3 zile – 52 kwh
  • 4 zile- 39.24 kwh
  • 5 zile- 31.4kwh

DACĂ acoperim piscina cu o prelată de minim 500 microni (aproximativ 460grame/m2) necesarul de KW este total diferit:

  • 3 zile-30.1kwh
  • 4 zile-21.8kwh
  • 5 zile-17.44kwh 

Se poate observa că valoarea avansată de producător este valabilă doar dacă piscină este izolată și acoperită cu prelata și atunci necesită 5 zile pentru a atinge temperatura dorită. Vă puteți imagina ce costuri la energie electrică veți avea cu un consum de 2,9 kwh, adică aproximativ 120 h de funcționare?

În comparație, pompa de căldură cu tehnologie FULL INVERTER va avea un consum optimizat pe parcursul celor 5 zile și apoi de 5 ori mai mic pentru întreținerea valorii de temperatură dorite!

9. ESTE INDICAT SĂ SUPRADIMENSIONĂM POMPĂ DE CĂLDURĂ?

DA, în cazul pompelor de căldură FULL INVERTER.

Cu cât echipamentul are o putere mai mare cu atât va necesita mai puține ore de funcționare pentru a atinge temperatura dorită. Pe urmă, consumul este dat de pierderile existente dar este oricum mult mai mic decât perioada de încălzire inițială!

Și ca exemplu, tot la piscină exemplificată, 90mc:

Dacă scade temperatura cu 1 grad C, adică de la 30 C coboară la 29C, pompă de căldură de 18 KW va necesită aproximativ 7 ore pentru a o ridică la loc dacă are prelata termică.

Fără prelată termică va necesita aproximativ 12 ore!

CÂTEVA ADEVĂRURI

Dacă nu acoperiți piscină cu o prelată de foarte bună calitate (minim 400 microni) veți avea nevoie de o pompă de căldură cu o putere mai mare cu 35-50 % funcție de zona și perioada de utilizare. În aceste condiții veți avea consum de energie mare și cost pe măsură.

De exemplu, pentru o piscină de 30m3, aveți nevoie în funcție de zona, perioada și gradul de izolare al piscinei de o pompă de căldură cu puterea între 9,0KW și 12 KW. În cazul în care nu utilizați prelate de calitate cum am menționat, puterea pompei de căldură crește de la 12.5kw la 16.5 KW.

10. Am fost sfătuit să aleg panouri solare?

Răspunsul este NU.

Chiar dacă ar fi de spus rapid că energia solară este cea mai bună variantă, nu este așa, nici pe departe. De ce? Deoarece în majoritatea cazurilor de interes pentru noi, încălzită direct de razele de soare, piscina poate crește direct doar câteva grade pe care le pierde rapid NOAPTEA, iar apa peste zi va fi până în 20C suficient de rece pentru copii noștri sau pentru adulți.

Exceptând perioada caniculară, cu temperaturi noaptea peste 26C, în rest piscina pierde constant grade importante atât prin cedare în pereții de beton, tablă sau alte materiale, radierul piscinei care fiind la cea mai mare adâncime răcește constant piscinele neizolate, dar mai ales pe suprafața apei.

Acum gândiți-va la trecerea din primăvară spre vară, când ziua avem 25-30 grade și am vrea să facem o baie? Pământul în această perioada are o temperatura de maxim 5-10 grade și abia în August- Septembrie ajunge la temperaturi superioare 15-18 C în zonele de câmpie vorbind, că la munte este total diferit și mult mai rece.

În aceste condiții, fără să mai luăm în calcul ploile reci sau vântul, piscina cedează căldura iar noi vom avea o piscină încălzită natural doar prin lunile iunie – iulie, dar în majoritatea cazurilor nu va fi așa și pentru noi va apărea frustrarea văzând că alți prieteni au piscină încălzită și vom caută soluții.

Aici va trebui să fim atenți la micile detalii care ne vor face să cheltuim aiurea sau nu și să ne bucurăm în sfârșit de piscina din curte.

În concluzie, dacă apelați la profesioniști veți avea o mâna de ajutor dar este indicat ca dumneavoastră să analizați cu grijă și să decideți pentru că regretele ulterioare sunt târzii, iar costul de exploatare vă va distruge bucuria de a sta alături de cei dragi la piscină!

Fiți isteți! Alegeți inteligent!