Construcția piscinei se poate realiza în regie proprie sau cu ajutorul unei firme specializate. Deși proiectul este complex, rezultatele oferă multă satisfacție. Piscina devine locul principal pentru relaxare și răcorire în zilele călduroase sau pentru socializare și petrecerea timpului în familie. 

Află care sunt tipurile de piscine, în funcție de procesul de montare și de materiale. Iată care sunt etapele de construcție și ce presupune fiecare. În plus, ți-am pregătit câteva sfaturi practice de care să ții cont.

Tipuri de piscine

Piscinele se pot împărți în mai multe categorii, însă cea mai importantă distincție se face între cele îngropate, supraterane sau interioare. Fiecare tip prezintă anumite particularități, beneficii și dezavantaje. 

Piscină îngropată

Este un model apreciat datorită rezistenței, durabilității și aspectului estetic. Piscina îngropată poate fi construită din beton, prefabricate din fibră de sticlă sau din alte materiale, precum poliester și polistiren. 

Prețurile pentru piscina îngropată diferă în funcție de dimensiunile bazinului și de materialele folosite. Costul final poate fi mai ridicat, din cauza lucrărilor de excavare a pământului și de pregătire a terenului, însă o astfel de piscină crește valoarea proprietății. 

Un tip special de piscină este cea „infinity”, foarte populară pe rețelele de socializare, datorită efectului spectaculos. Apa se revarsă peste marginile bazinului, într-un sistem de deversare și de recirculare a apei. 

Piscină supraterană

Spre deosebire de piscinele îngropate, cele supraterane pot fi montate temporar în curte. Costurile nu sunt ridicate, iar procesul de instalare durează puțin. De asemenea, acest tip de bazin este recomandat familiilor care au copii mici, datorită riscului scăzut de a cădea, din greșeală, în apă. 

Unul dintre dezavantaje este aspectul mai puțin plăcut decât cel al piscinelor îngropate și faptul că nu se integrează la fel de bine în curte. În plus, nu prezintă rezistență și durabilitate ridicate, precum în cazul altor tipuri de bazine.

Piscină interioară

Construcția piscinei interioare oferă mai multe beneficii, printre care posibilitatea de a folosi bazinul indiferent de condițiile meteorologice sau de anotimp. De cele mai multe ori, pentru acest tip de piscină se folosește un sistem de încălzire a apei sau o pompă de căldură. 

Îți recomandăm să citești articolul Pompele de căldură pentru piscine, între mit și realitate!

Atât pentru piscinele acoperite, cât și pentru cele îngropate, ai nevoie de autorizație de construcție. Actul este eliberat de primăria locală. În același timp, costurile pentru o piscină interioară sunt mult mai ridicate și este nevoie de un spațiu mai mare pentru construcție. 

Construcția piscinei: Materiale și costuri

Piscina poate fi construită de la zero din beton și din alte materiale sau realizată din prefabricate din fibră de sticlă, plastic, metal ș.a. De asemenea, fiecare element pentru construcția piscinei are avantaje și dezavantaje.

Piscină din beton

Pentru piscinele îngropate, betonul reprezintă o soluție foarte bună. După excavarea solului, se pregătește un cofraj din fier beton. Peste armătură se toarnă betonul în mod obișnuit sau se folosește o tehnică numită torcretare. 

Betonul torcretat este utilizat pentru acoperirea suprafețelor mari într-un timp scurt. Totodată, construcția piscinei se poate realiza din bolțari de beton. Aceste soluții sunt durabile și au avantajul că îți permit personalizarea formei bazinului. În plus, pot fi folosite multe tipuri de finisaje, de la mozaic, la membrană liner. 

Dezavantajul acestui tip de piscină exterioară este timpul îndelungat necesar pentru execuție, care poate fi și de câteva săptămâni. Costul pentru construcția piscinei din beton este destul de ridicat, în funcție de dimensiunile alese și de finisajele folosite. 

Piscină din fibră de sticlă

Tot în cazul piscinelor îngropate, poți opta pentru un produs prefabricat din fibră de sticlă. Acesta are o structură monobloc și instalarea se face într-un timp scurt. Nu necesită proceduri complicate sau costisitoare de întreținere, însă pot apărea fisuri și decolorări odată cu trecerea timpului. 

Piscinele din fibră de sticlă sunt disponibile sub un număr limitat de forme standard, printre care cea dreptunghiulară sau bob de fasole. Culorile folosite, în general, pentru fabricarea acestora sunt albastrul și albul. Costurile inițiale pot fi, de asemenea, ridicate.

Piscină din polistiren

Un alt tip de material folosit pentru piscinele îngropate este polistirenul. Sistemul de construcție este asemănător cu acela al bazinelor din beton armat. Blocurile de polistiren de înaltă densitate pot fi căptușite cu o protecție din vinil. 

Suprafețele trebuie etanșate foarte atent. În caz contrar, infiltrațiile de apă pot deteriora grav blocurile de polistiren și compromit structura piscinei. 

Piscină care are cadru metalic

Construcția piscinei supraterane se realizează, de multe ori, pe baza unui cadru din metal. Costurile pot fi reduse, iar montajul este ușor de realizat. Panourile metalice nu permit, însă, o personalizare a formei bazinului.

Alte materiale care pot fi folosite pentru piscinele supraterane sunt poliesterul sau plasticul, lemnul și vinilul.

Etapele construcției piscinei 

Pașii de construcție a piscinei pot varia în funcție de tipul bazinului și de materialele alese. Spre exemplu, construcția piscinei acoperite necesită o etapă suplimentară, de ridicare sau de pregătire a spațiului. În schimb, pentru instalarea piscinei supraterane nu trebuie să excavezi zona. 

Descoperă, în continuare, cele mai importante etape pentru construcția piscinei îngropate din beton, polistiren sau prefabricate.

Pregătirea terenului

Spațiul viitoarei piscine îngropate trebuie marcat și excavat. Sapă un perimetru cu 20-30 de centimetri mai mare decât dimensiunile bazinului din prefabricate sau ține cont de dimensiunile peretelui de polistiren sau de beton (cel puțin 15 centimetri). 

Nivelează și tasează baza gropii și consolidează pereții, dacă este necesar. De regulă, sub piscina prefabricată, se pune un strat de nisip și de pietriș, pentru mai multă siguranță.

Construcția propriu-zisă a piscinei

Pentru piscina din beton, realizează un contur din armături, adică din structuri cu fier beton, care au rolul de a întări construcția. În această etapă, montează țevile și fittingurile instalațiilor. După ce ai făcut cofrajul, toarnă betonul și lasă-l să se întărească 1-2 zile sau cât este necesar. În plus, piscina trebuie hidroizolată corespunzător.

Dacă alegi o piscină cu blocuri de polistiren, pune pe poziție cofrajul și toarnă, de asemenea, beton în interiorul acestora. În schimb, piscinele monobloc trebuie doar puse pe poziție cu ajutorul unor macarale. Nu uita să montezi țevile pentru instalația de recirculare a apei și alte accesorii. Perimetrul piscinei se umple cu pământ și se nivelează.

Realizarea finisajelor

Un avantaj al piscinelor construite de la zero este multitudinea de opțiuni pentru finisarea piscinei: mozaic, liner, plăci din ceramică antiderapante, vopsea epoxidică ș.a. Poți alege o culoare unitară sau un model deosebit pentru baza și pereții bazinului.

Indiferent de tipul piscinei îngropate, o altă etapă importantă este finisarea conturului. Îți recomandăm placarea marginilor cu produse antiderapante, precum granitul antislip.  

Pregătirea camerei tehnice

Echipamentele pentru piscină ar trebui amplasate într-o cameră tehnică aflată în apropierea bazinului. Menținerea curată a apei din piscină se poate realiza cu ajutorul sistemelor de recirculare și de filtrare. Astfel, pompa de recirculare și filtrul pot fi instalate tot în camera tehnică. 

Totodată, în acest spațiu, pot fi depozitate produsele necesare pentru curățare, precum plasa cu mâner telescopic, peria sau robotul. Pentru mai multe informații, citește articolul Cum alegi robotul de piscină potrivit: Criterii și avantaje ale acestuia.

Montarea accesoriilor

După montarea și uscarea finisajelor, poți monta accesoriile de încorporat în piscină, cum ar fi becurile pentru iluminarea bazinului, scările metalice și balustrada. Umple piscina cu apă și verifică dacă toate sistemele funcționează perfect. Nu uita să amenajezi perimetrul și să decorezi spațiul cu șezlonguri, umbrele și alte obiecte utile.

Construcția piscinei: Sfaturi practice

După ce ți-ai făcut o idee mai clară despre tipul de piscină pe care ți-l dorești și despre etapele de construcție, iată câteva sfaturi care să te ajute în realizarea proiectului.

Apelează la o firmă specializată pentru proiectare

Orice construcție începe cu faza de proiect. Dacă ai ideea, însă nu știi cum să o pui în practică, apelează la o firmă pentru consultanță și proiectare. Astfel, vei construi o piscină interioară sau exterioară sigură pentru utilizatori, cu un design funcțional și plăcut din punct de vedere estetic. 

Obține autorizație de construcție, dacă este necesar

Pentru realizarea construcțiilor, ai nevoie de o autorizație emisă de autoritățile locale. Atât piscinele îngropate, exterioare, cât și cele interioare sau acoperite necesită obținerea acestui act. Doar piscinele supraterane, care au caracter provizoriu, pot fi instalate fără autorizație de construire. 

Ține cont de buget și de costurile neprevăzute

Alege materialul și dimensiunile piscinei în funcție de buget. Ia în considerare costurile pentru pregătirea solului, construire, realizarea finisajelor, achiziționarea echipamentelor și amenajarea spațiului din jurul bazinului. Alocă 10-20% din buget pentru situații neprevăzute și ia în calcul costurile pentru întreținerea piscinei.

Descoperă pe aquamar.ro produsele de care ai nevoie pentru construcția piscinei, finisaje și decor, soluții de tratare a apei și servicii de consultanță, proiectare și executare a proiectului.