Sezonul cald este în toi și vrei să te bucuri de o sesiune de înot și plajă chiar în piscina din curtea casei tale, alături de familie și cei mai buni prieteni? Atunci, află de ce este important să dezinfectezi bazinul, care este cantitatea potrivită de clor și care sunt alternativele moderne pentru dezinfectarea și curățarea apei. Fie weekend sau o seară liniștită de vară, descoperă relaxarea și apa întotdeauna plăcută din piscina ta! 

Cuprins:

  1. Cât clor se pune în piscină?
    • Factorii de care să ții cont atunci când adaugi clor în piscină
    • Cât clor se pune în piscină?
  2. Cât de des se pune clor în piscină?
    • Sub ce formă este întâlnit clorul pentru piscină
    • Cum determini nivelul de clor din piscină
  3. Avantajele și dezavantajele clorului
  4. Dezinfectarea apei din piscină: Alternative moderne
    • Hidroliza cu sare
    • Dezinfectant pe bază de brom
    • Ionizarea cupru-argint
    • Sterilizarea cu raze UV
    • Generator de ozon
    • Dezinfectarea cu circulația continuă a apei
  5. Cum se tratează corect apa din piscină: Sfaturi practice

1. Cât clor se pune în piscină?

Clorul este una dintre cele mai populare variante pentru tratarea și dezinfectarea apei din piscine, fiind totodată și cea mai ieftină substanță. Aceasta este întâlnită atât în piscinele private, cât și la bazinele publice, de aceea este important să știi întocmai dozajul potrivit de clor care trebuie adăugat în apă, în funcție de numeroși factori importanți: caracteristicile apei, frecvența utilizării bazinului, expunerea la soarele UV etc. 

Ține minte că mai mult clor decât cantitatea recomandată nu înseamnă o piscină mai curată, ci una care poate chiar fi toxică pentru pielea și organismul utilizatorilor. Pe de altă parte, o cantitate insuficientă de clor sau de alt dezinfectant al apei nu va putea curăța bazinul de virusuri, microbi, fluide corporale etc.

Alături de dezinfectarea necesară a piscinei, ia în considerare și celelalte procese, elemente și accesorii care oferă apei echilibrul necesar pentru o sesiune de înot perfectă. Descoperă care sunt tipurile de pompe pentru recircularea apei din piscină, de ce sunt acestea necesare și cum o alegi pe cea potrivită nevoilor tale.

Factorii de care să ții cont atunci când adaugi clor în piscină

Cantitatea de clor care trebuie pusă în piscină pentru a curăța și dezinfecta temeinic bazinul și apa este influențată de anumiți factori. Aceștia pot echilibra sau dezechilibra necesarul de minerale, pH-ul și chiar confortul oamenilor din bazin. Așadar, există:

  • POR – Potențialul de Oxido-Reducere – determină dacă apa din bazin este sigură pentru ca oamenii să înoate în ea. Acesta este la rândul său influențat de cel de-al doilea factor:
  • LSI – Indicele de saturație Langelier – de aici, vei afla cum calculezi cantitatea potrivită de clor care trebuie adăugată în piscină. Printre cele mai importante aspecte de luat în considerare sunt:
    • temperatura apei  – aceasta nu trebuie să fluctueze, ci să păstreze un anumit interval al gradelor stabilite, mai ales dacă folosești și un echipament pentru încălzirea apei în piscină;
    • duritatea apei – depinde de calciul prezent în bazin, așadar vei ști ce soluții ai nevoie pentru tratarea acesteia;
    • pH-ul – influențează puterea de acțiune a clorului;
    • alcalinitatea apei – înseamnă totalul de substanțe alcaline dizolvate în apă, iar în funcție de acestea vei putea stabiliza și echilibra cantitatea de clor care trebuie adăugată;
    • acidul cianuric – stabilizează clorul atunci când se află la valori mici; asigură-te că acidul cianuric nu are o valoare ridicată deoarece aceasta va influența negativ activitatea clorului;
    • solizii dizolvați – metalele, mineralele (sarea, calciul etc) trebuie de asemenea să fie menținute la o valoare mică. Cu cât totalul de solizi dizolvați este mai mare, cu atât apa va fi mai tulbure.

Cât clor se pune în piscină?

Cantitatea de clor care trebuie adăugată în piscină depinde în special de cei doi factori menționați anterior: POR și LSI, dar și de dimensiunea bazinului și de scopul acestuia: piscină privată sau publică. Înainte de afla cantitatea corespunzătoare de clor care trebuie adăugată în piscină, este indicat să reții următoarele informații:

  • clorul combinat – este cantitatea de clor liber care intră în reacție cu microorganismele regăsite în piscină: virusuri, bacterii etc;
  • clorul liber – este cantitatea de clor rămasă în piscină în urma clorinării (clorului combinat); acesta dezinfectează bazinul;
  • clorul total – reprezintă suma dintre clorul liber și cel combinat.

Așadar, un bazin dezinfectat și sănătos pentru organism trebuie să conțină clor liber între 0.5 și 1.5 mg/l – pentru piscinele acoperite- sau între 0.5 și 1.0 mg/l pentru piscinele acoperite. Clorul combinat nu trebuie să fie mai mare de 0,2 mg/l, iar nivelul pH-ului este indicat să fie între 7,2 și 7,6. În cazul în care toate aceste cote sunt mai mari sau mai mici, clorul nu este suficient, respectiv există o cantitate prea mare de substanță chimică în apă.

2. Cât de des se pune clor în piscină?

În principal, este indicat să alimentezi piscina cu clor la o distanță de maxim două săptămâni, însă cantitatea și frecvența sunt influențate de numărul de persoane care utilizează constant bazinul, cât și de perioada din an, de sistemul de filtrare folosit și de cantitatea de apă din piscină. 

Utilizarea spontană sau cotidiană de clor sunt potrivite pentru dezinfectarea bazinului; cantitatea de substanță ar trebui să fie mică, fără însă a neglija pragul maxim de clor din apă sau a dezechilibra ph-ul acesteia.

Cel mai bun moment pentru adăugarea clorului în piscină este seara, după ce soarele a apus, mai ales dacă utilizezi substanța în stare lichidă. Cantitatea nouă de produs va dezinfecta foarte bine apa pe timpul nopții, pe când, dacă ar fi fost adăugată dimineața sau în timpul zilei, soarele ar evapora o parte din substanță sau chiar ar slăbi proprietățile acesteia.

Cum dozezi corect clorul în piscină?

După ce ai aflat cât de des se pune clor în piscină, este indicat să ții cont de sistemele de dozare în care acesta este introdus în bazin. 

  • clorinatorul plutitor – este un dispozitiv plutitor care eliberează treptat clor în piscină; se recomandă folosirea sa doar atunci când nu sunt persoane în bazin.
  • sistemul de filtrare – este perfect pentru adăugarea clorului în piscină, recirculând totodată și apa din aceasta. Adaugă clorul în skimmer și păstrează-l în apă doar atunci când pompa este pornită.
  • clorinatorul automat – se montează, de asemenea, în sistemul de filtrare și declanșează automat o cantitate măsurată de clor.

Sub ce formă este întâlnit clorul pentru piscină

  • tablete de clor – frecvent utilizate și potrivite oricărui sistem de administrare în bazine; tabletele sau pastilele de clor eliberează treptat substanța chimică în piscină.
  • granule de clor – presărate direct în bazin sau dizolvate înainte de a fi turnate în piscină, granulele de clor dezinfectează rapid și eficient apa;
  • clor lichid – este o opțiune atractivă oricărui buzunar și se utilizează rapid, turnându-se direct în piscină. Este frecvent utilizat la bazinele de dimensiuni mari, deschise publicului, în defavoarea celor private;
  • clor gazos – este soluție tehnică foarte eficientă pentru piscinele de dimensiuni mari și foarte mari, dar și foarte greoaie tehnic și periculoasă ca mentenanță tehnică.

Cum determini nivelul de clor din piscină

Pentru a determina nivelul de clor din piscină, ai nevoie de o trusă specială care conține: ghid de utilizare, eprubetă pentru probe, set de reactivi și un instrument pentru indicele de saturație, respectiv testul LSI. Există totodată și un tester electric pentru verificarea nivelului de clor din piscină, dar și alte tipuri potrivite pentru bazinul tău. Indiferent de metoda utilizată, nu uita să porți mănuși de protecție atunci când interacționezi cu clorul, fie acesta liber sau combinat.

3. Avantajele și dezavantajele clorului

Clorul este cea mai eficace și recomandată metodă pentru igienizarea și dezinfectarea piscinelor private sau publice deopotrivă, fiind promovată de OMS în toată lumea datorită randamentului pe care-l oferă. Iată deci care sunt avantajele și dezavantajele aceste substanțe:

  • Avantaje
    • Sterilizează foarte bine suprafețele și apa din bazin;
    • Are funcție continuă de dezinfectare, 
    • Este ușor de folosit, existând diferite metode prin care poți introduce clorul în piscină;
    • Oferă confort sporit înotătorilor deoarece apa este tratată constant;
  • Dezavantaje
    • Nu sunt respectate cerințele minime de igienă. De exemplu, persoanele trebuie să facă duș înainte de intrarea în bazin;
    • Nu se tratează corect parametrii de duritate și de alcalinitate iar pH-ul nu poate fi menținut în echilibru;
    • Are un miros puternic și poate fi iritant pentru ochi și tractul respirator;
    • Fără îngrijirea necesară, poate avea efect coroziv asupra structurii piscinei.

4. Dezinfectarea apei din piscină: Alternative moderne

Majoritatea piscinelor private, dar și bazinele publice sunt dezinfectate cu clor datorită proprietăților sale antibacteriene. Cu toate acestea, clorul nu este o substanță perfect sănătoasă pentru organism, iar în cantități mari sau pe termen lung poate influența negativ pielea, îmbătrânind-o și uscând-o. De aceea, au apărut numeroase alternative moderne pentru dezinfectarea piscinei, iar cele mai populare sunt:

Hidroliza cu sare

Este un proces natural și se realizează cu ajutorul unui electrolizator. Sarea este transformată în clor natural, eliminând deci toxinele pe care le conține clorul convențional.

  • Avantaje: atractivă ca preț, sustenabilă, dezinfectează și sterilizează corespunzător bazinele,  nu necesită o întreținere frecventă, nu decolorează costumele de baie sau alte textile.
  • Dezavantaje; contrar simțului comun, hidroliza cu sare nu are aceleași proprietăți asemeni sării din mare, necesită o cantitate mică de clor pentru a funcționa corect, poate fi costisitor la montaj, iar factura electrică va crește.

Dezinfectant pe bază de brom

Bromul folosește ionizarea pentru curățarea apei, dezinfectând și protejând oamenii aflați în piscine de microorganisme sau de formarea algelor. Spre deosebire de clor, bromul are un pH mai scăzut, ceea ce va ajuta la echilibrarea constantă a acestuia. Substanța poate fi găsită sub forma unor tablete și se introduce în piscină cu ajutorul unui alimentator. 

Dacă utilizezi un sistem pentru încălzirea apei sau chiar o piscină cu hidromasaj/ un jacuzzi, atunci bromul este de nelipsit deoarece poate curăța la o temperatură de până la aproximativ 60 de grade Celsius.

  • Avantaje: oferă confort, curăță foarte bine piscina și apa din aceasta, are proprietăți mai bune atunci când apa se află la temperaturi ridicate, este mai ușor de întreținut nivelul pH-ului;
  • Dezavantaje: are o putere de oxidare mai mică decât cea a clorului, este mai scump și nu se recomandă expunerea în bătaia directă a soarelui pentru perioade îndelungate.

Ionizarea cupru-argint

O altă metodă modernă pentru dezinfectarea bazinului este ionizarea din cupru și argint, o alternativă eco-friendly și sănătoasă pentru organism. Este utilizată în special pentru sistemul de filtrare cu nisip și oferă protecție îndelungată împotriva bacteriilor.

  • Avantaje: reduce consumul de substanțe chimice, dezinfectează foarte bine bazinul și elimină patogenii din apă, ținând totodată algele la distanță;
  • Dezavantaje: acționează ca dezinfectant suplimentar, piscina ta va necesita în continuare adăugarea de substanțe chimice, poate păta piscina, nefiind un oxidant foarte eficient.

Sterilizarea cu raze UV

Datorită lămpilor speciale cu raze UV, piscina ta va fi dezinfectată rapid, fără aplicarea tradițională a clorului. Lumina UV igienizează apa doar atunci când se află în bazin, însă pentru o dezinfectare suplimentară va trebui să adaugi clor sau să recurci la altă metodă alternativă pentru sterilizarea bazinelor.

  • Avantaje: dezinfectează și sterilizează rapid apa din piscină, oferă un strat suplimentar de protecție, confort sporit, distruge mai multe tipuri de microorganisme spre deosebire de clor, reduce consumul de substanțe chimice;
  • Dezavantaje: montajul are prețuri ridicate, însă este eficient financiar pe termen lung, este potrivit în special pentru piscinele exterioare, acționează doar ca dezinfectant suplimentar. 

Generator de ozon

Cu ajutorul unui sistem de ozonare, vei putea diminua cantitatea de clor din piscină, eliminând un număr semnificativ de microorganisme. Ozonarea se realizează cu ajutorul unui generator de ozon; acesta se conectează la sistemul de recirculare al apei în piscină și igienizează bazinul pe măsură ce apa este filtrată.

  • Avantaje: ozonul este generat direct la piscină, este o metodă sigură de igienizare, poate fi utilizat pentru piscine interioare și exterioare deopotrivă și este eficient împotriva eliminării agenților patogeni, protejează pielea împotriva efectelor negative ale clorului:
  • Dezavantaje: nu poate funcționa independent, este oxidant și dezinfectat suplimentar, necesită dezinfectant rezidual.

Dezinfectarea cu circulația continuă a apei

Piscinele care sunt dezinfectate și curățate pe cale naturală oferă o alternativă sănătoasă și lipsită de chimicale. Principalul criteriu pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când alegi acest sistem este nevoia de circulare constantă a apei; aceasta fiind întocmai sursa prin care apa este sterilizată. În cazul în care apa stagnează, se va opri și procesul de dezinfectare.

Avantaje: nu utilizează deloc substanțe chimice, este relativ ieftin și ușor de construit, iar mentenanța periodică se realizează facil și la costuri minime;Dezavantaje: se bazează pe circulația permanentă a apei, fiind deci greu de întreținut în sezonul rece.

5. Cum se tratează corect apa din piscină: Sfaturi practice

Poartă echipament de protecție atunci când manipulezi clorul pe care vrei să-l adaugi în piscină deoarece substanța este agresivă pentru piele.

În cazul în care adaugi substanța în piscina personală, încearcă să menții o cantitate inferioară a clorului adăugat, însă nu mai puțin de pragul minim. 

Golește și curăță frecvent piscina de reziduurile de pe fundul bazinului. Poți să cureți fie manual, fie cu ajutorul unui robot de piscină care asigură o întreținere automată, rapidă și de profunzime.

Tratează corect parametrii de duritate, alcalinitate.

Alimentează piscina cu apă cât mai curată și echilibrată, având o duritate medie. În cazul în care folosești apă dură, aceasta va necesita o cantitate mai mare și mai puternică de clor sau de alte substanțe care tratează eficient.

Verifică întotdeauna pH-ul apei din piscină. Acesta nu ar trebui să fie mai mare de 7,6 sau mai mic decât 7.

Investește într-un sistem de filtrare performant pentru apă, potrivit pentru dimensiunile piscinei și frecvenței utilizării.

Nu se recomandă să dozezi substanțele de dezinfecție în vasul tampon, prefiltru pompei sau skimer, ci să montezi un dozator de tablete sau pompe de injecție substanțe, după filtrare. 

Dacă nu folosești piscina o perioadă îndelungată, precum în sezonul rece sau atunci când nu ești la reședință, acoper-o cu o prelată. Astfel, vei proteja bazinul de intemperii, vânt, poluare, praf, insecte și alte reziduuri.

La Aquamar Solutions, găsești atât clor, cât și alternative moderne pentru dezinfectarea rapidă și eficientă a piscinei. Tot aici ai la dispoziție numeroase alte echipamente pentru încălzirea piscinelor, sisteme de filtrare, acoperirea bazinului, variate elemente de atracții, soluții pentru tratare și curățare etc. Bucură-te de zilele senine de vară datorită unei piscine curate și dezinfectate!