Persoanele care au în curtea locuinței lor o piscină fac parte dintre cei norocoși care se pot bucura oricând de momente de relaxare și înot. Cu toate acestea, piscina are nevoie de îngrijire periodică, astfel încât să ofere un spațiu curat și prielnic sănătății. Cu ajutorul unei pompe potrivite pentru recircularea apei vei reuși mereu să furnizezi apă curată, la o temperatură plăcută pentru corp!

Descoperă importanța recirculării apei în piscină din ghidul nostru, alături de tipurile de pompe și echipamentul necesar pentru ca piscina ta să fie întotdeauna curată și îngrijită.

  1. De ce este importantă recircularea apei din piscină?
  2. Filtrarea: Tipuri de filtre și componentele sistemului
  3. Componentele sistemului de filtrare
  4. Care este procesul de recirculare al apei din piscină?
  5. Ce echipamente poți utiliza pentru recircularea apei din piscină?
  6. Cum alegi pompa potrivită pentru piscina ta?
  7. Pompe supraterane sau subterane?
  8. Criterii de alegere a pompei potrivite pentru piscină

De ce este importantă recircularea apei din piscină?

Filtrarea și recircularea apei în piscină au un rol esențial în menținerea sănătății tale și păstrează, de asemenea, un mediu curat în care te vei putea distra și relaxa. Filtrele sunt necesare pentru a păstra piscina curată, însă vei avea nevoie și de soluții de întreținere și tratare pentru apă, astfel încât să păstrezi un mediu sigur pentru tine și cei din jurul tău. 

Sistemul de filtrare, cu ajutorul pompei, aspiră apa cu reziduuri din piscină și o trimite către curățare, fiind apoi redirecționată în bazin. Dacă piscina ta este dotată cu elemente de hidromasaj, jacuzzi, cascade sau cu pompe de încălzire, atunci apa va trece prin sistemul de încălzire înainte de a fi redirecționată în bazin. Nu în ultimul rând, sistemul de filtrare împarte uniform substanțele chimice pe întreaga suprafață a piscinei.

Sursă foto: www.freepic.com

Filtrarea: Tipuri de filtre și componentele sistemului 

Piscina utilizează o pompă de circulație și un filtru care trage apa din piscină, curățând-o de impurități și trimițând-o înapoi în bazin. Printre cele mai bune tipuri moderne de filtrare este cel realizat din sticlă. Acesta a fost dezvoltat de către Dryden Aqua în Scoția și testat pe 4 continente, fiind îmbunătățit constant.

AFM (Activated Filter Media) este înlocuitorul superior și sustenabil al filtrului cu nisip. Acest tip de filtru oferă cea mai curată experiență de înot datorită suprafeței auto-sterilizante cu rezistență deplină la dezvoltarea bacteriilor, dar și datorită suprafeței mărite și active pentru o filtrare electro-statică avansată.

Cu atât mai mult, AFM (Mediul Activ de Filtrare) oferă numeroase beneficii atât piscinei, dar și sănătății tale! Astfel:

  • Previne transmisia de bacterii periculoase.
  • Curăță pe deplin toate reziduurile din piscină.
  • Elimină produsele toxice secundare și mirosul de clor.
  • Reduce pierderile de apă și chimicale în timpul spălării.

Este important de reținut că există mai multe tipuri de filtrare pentru piscină, fiecare dintre acestea având anumite avantaje și dezavantaje. Astfel, alături de AFM, iată care sunt celelalte tipuri populare de filtrare.

  • Filtrarea cu nisip. Este ușor de întreținut și filtrează foarte bine, însă folosește o cantitate mare de apă.  Prin filtrarea cu nisip, reziduurile sunt reținute într-o barieră de nisip de cuarț, lăsând ulterior apa curată. Este o metodă potrivită pentru piscinele de dimensiuni medii și mari.
  • Filtrarea cu cartuș. Devine din ce în ce mai populară, însă are destule carente. Curățarea este complexă și necesită timp. Cu ajutorul acestei filtrări, reziduurile sunt prinse într-un cartuș de hârtie. 
  • Filtrarea cu diatomee (sau DE). Este capabilă să îndepărteze reziduurile foarte fine, însă necesită mai multă întreținere, având un sistem complex.

Componentele sistemului de filtrare

  • Pompa de filtrare

Aceasta sigură recirculația apei în piscină și menține apa curată și sănătoasă. Pompele de piscină conțin un motor, un rotor și un coș pentru prinderea reziduurilor din bazin.

  • Pompele previn stagnarea apei în piscină datorită sistemului hidraulic și ajută la alimentarea fluxului de apa prin sistemele de filtrare, dezinfecție și încălzire.
  • Asigură-te că investești într-un sistem de filtrare de calitate, pompele putând fi alese de la producătorii lideri din industrie, precum Aquamar Solutions, DAB, Hayward și alții.
  • Alte componente ale sistemului de filtrare
  • Cutia electrică – ce permite racordarea pompei la instalația electrică.
  • Ceasul programabil de filtrare – element prin care se poate seta în mod automat pornirea și oprirea sistemului de filtrare.
  • Componentele filtrelor: skimmerele, țevile și duzele de refulare.

Care este procesul de recirculare al apei din piscină?

Orice piscină trebuie să fie dotată cu o pompă și cu un filtru de apă pentru ca circulația și recirculația apei să se realizeze corespunzător. Pompa pune apa în mișcare, iar gurile de acces – precum skimmerele, aspiră apa plină de impurități, urmând ca filtrul să curețe toate reziduurile prezente. 

Sistemul de filtrare al apei conține componente importante, fără de care curățarea acesteia nu ar putea fi posibilă. Astfel, iată care sunt componentele necesare pentru realizarea procesului de filtrare al apei din bazin: sistemul de deversare, sifonul de fund, pompa piscinei, filtrul piscinei, țevile și duzele de retur.

Reziduurile și resturile prezente în apa piscinei sunt îndepărtate cu ajutorul coșului filtrant. Murdăria, resturile și praful aflate în suspensie vor fi curățate de către sistemul de filtrare, însă reziduurile care s-au atașat de părțile laterale sau pe fundul bazinului vor trebui îndepărtate manual (aspirate sau periate).

Ce echipamente poți utiliza pentru recircularea apei din piscină?

Sursă foto: www.freepic.com

Indiferent dacă este vorba de o piscină publică sau una privată, este important de luat în calcul siguranța și timpul petrecut în bazin pentru toți cei care doresc să înoate și să se relaxeze. În acest chip, iată care este echipamentul necesar pentru recircularea apei în piscină, dar și celelalte elementele de încorporat în bazin pentru o experiență completă!

  • Tipuri de pompe:
  • Pompa cu o singură viteză. Pompele pentru piscine ce au motoare cu o singură viteză pot funcționa până la 3.450 RPM. Deoarece motorul va circula constant la aceeași viteză, în timp își va pierde polaritatea, iar costul de electricitate va crește.
  • Pompe cu viteză dublă. Pompele cu viteză dublă pot atinge viteza minimă de 1.725 RPM și viteza maximă de 3.450 RPM. Dacă vei utiliza pompa la viteza mică, atunci te vei bucura de costuri reduse de electricitate și se o curățare de calitate. Cu toate acestea, asemeni pompelor cu o singură viteză și acestea vor consuma mai mulți amperi odată cu trecerea timpului.
  • Pompe cu viteză variabilă. Acestea au o viteza variabilă, cuprinsă între 450 RPM și 3.450 RPM, asigurând circularea apei în piscină și curățarea pe deplin a acesteia. Motoarele pompelor cu viteză variabilă folosesc magneți cu metale, ceea ce înseamnă că nu se vor degrada în timp. Astfel, acest tip de pompă cu viteză variabilă este mai silențios, are o durată de viață mai lungă și oferă economii de energie. 
  • Pompă SPA – este recomandată pentru persoanele care doresc să se relaxeze în piscină. Pompa SPA este potrivită pentru hidromasaj, jacuzzi, cascade, dar și alte efecte și activități de bazin.
  • Pompă de căldură – dacă îți dorești o căldură variabilă a apei, atunci vei avea nevoie de o pompă specială pentru a îndeplini această funcție.
  • Filtre pentru piscină – nicio piscină nu poate funcționa corespunzător fără filtrele potrivite. Alege-le pe acestea în funcție de pompele folosite, dar și de activitatea zilnică la care este supus bazinul.
    • Skimmere – sunt esențiale în procesul de filtrare și păstrează o piscină curată. Acestea permit recircularea apei și ajută la reținerea impurităților.
  • Echipamente
    • Scări acces – balustradele și scările sunt esențiale pentru accesul în piscină, însă design-ul poate fi ales în conformitate cu dorințele tale!
    • Iluminarea piscinei – poate fi realizată prin numeroase modele de becuri și instalații, fie acestea RGB sau de culoare albă, în funcție de preferințele clientului.
    • Sistem hidromasaj – adu un plus de confort în piscina ta cu ajutorul sistemelor de hidromasaj care antrenează circulația și musculatura corpului.
    • Atracții piscină – sunt ideale atât pentru o sesiune relaxantă de înot, dar și pentru petreceri. Poți alege dintre: cascade, dușuri solare, perdele de apă, jeturi, trambuline, tobogane etc.

Cum alegi pompa potrivită pentru piscina ta?

Sursă foto: www.freepic.com

Pompele ajută la recircularea eficientă a apei din piscine, acestea fiind indicate de folosit atât pentru piscinele publice, dar și pentru cele private. Capacitatea pompei pentru recircularea apei depinde de dimensiunea piscinei, de zona în care aceasta este amplasată, dar și de scopul în care este folosită: zilnic, periodic, de un grup mare de oameni sau de un grup restrâns. Alături de pompă, piscina necesită anumite filtre pentru ca apa să fie în permanență curată și potrivită pentru tine.

Cu cât piscina este mai mare și mai des utilizată, cu atât vei avea nevoie de o pompă mai puternică. Pompa pune apa din piscină în mișcare, realizând deci circulația apei cu ajutorul unor prize de apă sau skimmere, apoi apa trece printr-un filtru, un schimbător de căldură (acest echipament este opțional) și, ulterior, apa este reintrodusă în bazin prin duze (sau prin ștuțuri de introducere apă).

Pompe supraterane sau subterane?

  • Pompe supraterane. Pompa supraterană (sau deasupra solului) necesită o priză standard de perete, de 220 volți și se bazează pe gravitația care împinge apa în coșul pompei pentru amorsare. Dacă dorești instalarea unei pompe supraterane, este important să ai în vedere locul în care se află pompa în raport cu nivelul apei din piscină, precum și cu tensiunea.
  • Pompe subterane. Piscina are nevoie de o pompa în pământ dacă nivelul apei din piscină se află sub planul în care este instalată pompa. Majoritatea pompelor subterane sunt de 220/ 380 volți și trebuie conectate pentru instalare.

Criterii de alegere a pompei potrivite pentru piscină

Luând în considerare tipurile de pompe, filtrele, dar și celelalte elemente necesare pentru recircularea corectă a apei în piscină este important să alegi pompa potrivită în funcție de următoarele criterii:

  • Volumul de apă al piscinei – fiind calculat debitul de apă ce trebuie filtrat în 4 ore. De exemplu, recircularea apei la o piscină pentru copii (cu o adâncime de maxim 0,6 m) se realizează în 30 de minute, pe când la un bazin standard pentru adulți (+/- 1,40 m) recircularea apei se va efectua în 4 ore.
  • Perioada zilnică de funcționare – în cazul în care piscină este utilizată de dimineața până seara sau este folosită doar o scurtă perioadă din zi.
  • Tipul de filtrare – este foarte important deoarece printr-o filtrare insuficientă vor rămâne reziduuri de mizerie și clor pe pereții și pe fundul bazinului.
  • Temperatura apei – alegerea pompei și a filtrelor este influențată de temperatură; cu cât crește temperatura, cu atât timpul de filtrare trebuie mărit, iar pompa trebuie să fie mai puternică.
  • Numărul de persoane  – capacitatea pompei de a recircula apa din piscină depinde și de numărul de persoane prezent în același timp în bazin.
  • Tipul pompei – există mai multe tipuri de pompe care ajută la păstrarea unei piscine curate prin recircularea apei, însă unele dintre acestea pot oferi și alte avantaje. De exemplu:
    • pompa de circulație – este cea care asigură mișcarea permanentă a apei în piscină, 
    • pompa de căldură – care ajută la încălzirea apei din piscină,
    • pompa pentru pomparea apei – este necesar pentru golirea rezervorului sau pentru conservarea pentru iarnă,
    • pompa contracurent – fiind potrivită pentru piscinele cu hidromasaj, jacuzzi, cascade etc.
  • Viteza pompei – există două categorii principale de pompe ce pot fi instalate pentru piscina ta:
    • cu viteză fixă – acestea sunt pompele care ajută la recircularea apei cu o viteză constantă,
    • cu viteză variabilă – sunt adesea folosite la viteză mică pentru economisirea curentului și nu sunt zgomotoase.

Fără îndrumarea potrivită îți va fi greu să alegi pompa ideală pentru recircularea apei în piscină, dar și restul echipamentului necesar pentru buna funcționare a acesteia. Ține cont de informațiile oferite în acest ghid și bucură-te întotdeauna de o piscină curată, cu apă caldă sau chiar cu jacuzzi.