De la eleganța piscinelor îngropate la energia pe care ți-o oferă piscinele deasupra solului, opțiunile sunt aproape infinite. Lasă-ți imaginația să zburde pentru a explora posibilitățile de piscină, ține cont de designul curții și arhitectura casei, de gusturile tale și de nevoile familiei.
Citește mai multe despre ce tip de piscină să alegi, de la aspectele de luat în calcul la tipurile de piscină disponibile, cum se construiește o piscină și cum să o alegi.
- De ce să ții cont când alegi piscina pentru casa ta
- Tipuri de mozaic pe care le poți alege pentru piscina ta
- Tipuri de piscine pentru casă
- Cum se construiește o piscină?
- Cum alegi un anumit tip de piscină?
De ce să ții cont când alegi piscina pentru casa ta
Cât de mare trebuie să fie piscina? Descoperă care sunt dimensiunile obișnuite, în funcție de principalele categorii de bazine. Totodată, iată ce criterii sau întrebări trebuie să iei în considerare pentru a alege cât mai bine lungimea, lățimea și adâncimea cuvei.
Care sunt mărimile standard pentru piscine?
Alegerea dimensiunii piscinei este o etapă de bază pentru succesul unui astfel de proiect. Într-un articol separat, am vorbit despre tipurile de cuve, materialele din care pot fi construite și pașii care trebuie urmați. Aici, vei descoperi câteva sfaturi practice referitoare la proiectare, autorizație și buget.
Pentru a-ți face o idee mai clară asupra dimensiunilor comune pentru piscine, ți-am pregătit o listă cu principalele tipuri de bazine și lungimea și lățimea acestora, respectiv adâncimea sau înălțimea, dacă este cazul. Menționăm că aceste date sunt cu scop orientativ:
- Piscine de dimensiuni reduse – Sunt potrivite pentru copii sau dacă scopul principal este relaxarea, bazinul nu este utilizat de multe persoane și nu beneficiezi de un spațiu mare în curte. Ia în considerare dimensiuni cuprinse între 1,8 – 2,5 metri lățime și 3 – 6 metri lungime. Adâncimea poate fi de aproximativ 1 metru în cazul copiilor și de până la 2,5 metri, dacă piscina va fi folosită, în principal, de adulți;
- Piscine prefabricate – O cuvă din fibră de sticlă sau policarbonat nu are dimensiuni foarte mari, din cauza dificultăților de transport. Aceasta poate fi personalizată în funcție de nevoile tale, însă mărimile obișnuite sunt: 6, 8 sau 10 metri lungime, 3 – 3,6 metri lățime și 1,5 metri adâncime;
- Piscine supraterane – Un bazin suprateran nu are dimensiuni foarte mari, iar înălțimea este între 80 și 150 de centimetri, în general. Dacă forma este rotundă, acesta are, în mod obișnuit, între 3 și 6 metri diametru. În cazul unei piscine dreptunghiulare, lățimea comună este de aproximativ 2,5 – 5 metri, iar lungimea de 4 – 8 metri;
- Piscine cu forme neregulate – Sunt realizate din materiale pentru construcția piscinelor precum blocuri de polistiren sau beton armat, ceea ce facilitează personalizarea formei. Pot avea dimensiuni mici, medii sau chiar foarte mari, cum ar fi: 5x9x2 metri (90 de metri cubi) sau 5,5x12x2,5 metri (165 de metri cubi);
- Piscine pentru înot sportiv – Dacă îți dorești un bazin potrivit atât pentru relaxare, cât și pentru sesiuni de înot, optează pentru unul îngust și cu o lungime mare, de cel puțin 9 – 10 metri și până la 15 – 20 sau 25 de metri, dacă îți permite spațiul. Lățimea este cuprinsă, de obicei, între 1,8 și 5 – 6 metri;
- Piscine de dimensiuni olimpice – Acestea sunt potrivite pentru cluburi și săli de sport, piscine publice sau afaceri private cu un flux mare de clienți. Dimensiunile sunt impresionante: lungime de aproximativ 50 de metri; lățime de 19 – 20 de metri și adâncime de 2 sau 3 metri.
Cum alegi dimensiunea potrivită pentru piscină
Pentru a te bucura de toate avantajele unei piscine, aceasta trebuie să fie potrivită nevoilor tale. Echipa Aquamar Solutions îți oferă servicii de consultanță, proiectare și construcție pentru a te ajuta să transformi ideea și viziunea ta într-un bazin funcțional și sigur de utilizare, care se încadrează în buget și este rentabil pe termen lung.
Dintre atâtea modele de piscine pentru curte sau interioare, cel cu dimensiunea ideală pentru tine trebuie să răspundă la o serie de întrebări despre: buget, materiale, utilizări, spațiu disponibil, amenajare, beneficiari, dar nu doar atât. Iată mai multe detalii.
Care este bugetul disponibil?
Cât costă să faci o piscină? Materialele folosite, finisajele, accesoriile și echipamentele pe care le alegi, manopera, dar și dimensiunile bazinului influențează prețul final al proiectului. Totodată, trebuie să ții cont și de lucrările de mentenanță necesare și de cantitatea de substanțe chimice pentru tratarea apei care trebuie utilizate constant.
O piscină de dimensiuni mari va avea un preț inițial ridicat, dar și procesele de curățare, mentenanță și igienizare a apei vor fi mai costisitoare, comparativ cu un bazin cu un volum redus. Dacă alegi să construiești o piscină între 10 și 30 de metri cubi, îți recomandăm să achiziționezi acest pachet avantajos de 6 soluții pentru tratarea apei.
Din ce materiale va fi construită piscina?
Pentru a te încadra în buget, trebuie să ții cont de materialele de construcții și finisajele pentru cuvă pe care vrei să le utilizezi. Astfel, un bazin de 15 metri cubi din fibră de sticlă va fi mai avantajos financiar decât unul din beton. Cu toate acestea, este indicat să iei în considerare durabilitatea și alte beneficii pe termen lung ale fiecărui tip de piscină, nu doar costul inițial.
Betonul, acrilul, PVC-ul, oțelul și lemnul sunt cele mai des folosite materiale pentru piscine. Pentru o piscină îngropată sau semi-îngropată se folosește mai ales betonul. Turnat sau de tip bloc, betonul te poate ajuta să îți construiești o piscină personalizată cu o lungă durată de viață. Acrilul este folosit mai ales pentru piscine de tip „cochilie”, adică realizate din fabrică pe anumite dimensiuni și forme în vederea instalării facile. Deși majoritatea piscinelor necesită săpături, o piscină cochilie va necesita mai puțin efort decât o piscină din beton.
PVC-ul și oțelul sunt folosite, în special, pentru piscinele supraterane. Au două avantaje importante: sunt ușor de instalat și ceva mai ieftine. Uneori vin sub formă de kit, deci le poți asambla și singur.
Lemnul este un material utilizat pentru piscinele semi-îngropate sau pentru piscinele supraterane pe bază de kit. Piscina va avea un aspect natural și se va integra ușor în grădină. Principalul neajuns este întreținerea anevoioasă (are nevoie de tratament special și șlefuire în mod regulat), necesară, mai ales, pentru a proteja piscina de acțiunea soarelui și a apei.
Totodată, nu trebuie neglijate finisajele pentru piscină. Dacă este important pentru tine să construiești un bazin de dimensiuni mari, însă bugetul este mai redus, îți recomandăm să instalezi o membrană liner. În schimb, dacă partea estetică este mai importantă, poți opta pentru o cuvă cu un volum mai mic decât ai plănuit, dar cu mozaic MIX25-PS-ARAL sau cu un alt model impresionant.
Pe lângă liner, ai la dispoziție și alte materiale. Gresia vine într-o mare varietate de culori și forme. Rezistă foarte bine la apă și la tratamentele pentru piscină, are un aspect plăcut. Totuși, este necesară o izolație foarte bună.
Alte variante sunt vopseaua, tencuiala și betonul cerat. Aceste materiale au mai multe avantaje:
- Sunt ușor de instalat;
- Pot fi adaptate indiferent de forma piscinei;
- Sunt ușor de întreținut;
- Vin într-o gamă mare de culori, texturi și modele.
Este important de știut că piscinele de tip cochilie din acril nu au nevoie de liner; el vine deja instalat.
Care este scopul piscinei?
Dacă vrei să creezi un spațiu de joacă și divertisment pentru copii, piscina poate avea dimensiuni mai mici și, de asemenea, o adâncime de aproximativ 1 – 1,5 metri. În cazul în care scopul principal al bazinului este înotul, optează pentru un model îngust și cu o lungime mare, de peste 8 – 10 metri.
Când proiectul se axează pe relaxare și socializare, dimensiunile bazinului pot fi medii. Îndreaptă-ți atenția asupra amenajării și integrării unor atracții precum cascadă din inox cobra 400, grile de hidromasaj, perdea de apă, trambulină, tobogan și multe altele.
Cât spațiu ai disponibil pentru piscină?
Indiferent de cât de mare vrei să fie piscina, ești limitat de locul pe care îl ai la dispoziție în curte. În cazul unui bazin îngropat, trebuie să iei în calcul accesul unui excavator și spațiul de care are nevoie pentru a realiza săpăturile. În același timp, dacă beneficiezi de o grădină generoasă, care îți permite să alegi orice dimensiune îți dorești pentru cuvă, ține cont de nevoile tale și de lucrările ulterioare de mentenanță și curățenie.
Spre exemplu, pentru piscine mici de curte, este suficient să folosești o plasă și o perie cu mânere telescopice. Dacă bazinul are o lungime de până la 10 metri, ușurează procesul de curățare cu Robotul Dolphin S100: are periaj activ care elimină alge și bacterii, sistem de filtrare a apei eficient, inclusiv a resturilor mari, se întreține și se repară rapid.
Află mai multe despre cum să alegi robotul de piscină potrivit pentru nevoile tale, cum funcționează, cât de des trebuie utilizat și care sunt avantajele unui astfel de echipament.
Cât de mare vrei să fie spațiul din jurul piscinei?
Pentru amenajarea unei piscine în curte, trebuie să decizi cât spațiu vei avea nevoie în jurul acesteia pentru: amplasarea unor șezlonguri, măsuțe și umbrele, organizarea unei zone de relaxare cu mobilier pentru exterior sau cu grătar, accesul ușor pe toate laturile bazinului – ia în calcul cât ocupă balustrada sau alte echipamente de încorporat în piscină.
Tot în apropierea cuvei, trebuie să construiești o cameră tehnică sau un cămin pentru pompă, filtru și pentru alte sisteme care asigură buna funcționare a piscinei. Dacă optezi pentru un bazin acoperit, vei avea nevoie de un spațiu mai mare în jurul acestuia.
Câte persoane vor utiliza piscina în mod obișnuit?
În alegerea dimensiunilor pentru piscina exterioară sau interioară, contează numărul de persoane care vor beneficia în mod obișnuit de aceasta: membrii familiei, prietenii și rudele, clienții (acolo unde e cazul) etc. În plus, ți-am pregătit un ghid cu 10 idei de deschidere a piscinei, astfel încât să te bucuri de finalizarea cu succes a proiectului.
Ce formă va avea piscina?
Atunci când alegi dintre mai multe tipuri de piscine, este recomandat să ții cont și de forma sa. Alegerea formei depinde, în special, de modul în care vrei să o utilizezi și de cerințele tale estetice. Iată care sunt principalele forme de piscine:
- Piscină cu formă personalizată (la comandă) – se potrivește cel mai bine în curtea sau grădina ta. Îți poate permite să creezi mai multe zone în cadrul aceleiași piscine. De exemplu, poți crea o zonă pentru copii, cu adâncime mai mică și una pentru înot, relaxare sau plajă cu un nivel mult mai mic al apei. Piscinele de acest fel sunt mai scumpe;
- Piscină rotundă sau ovală – sunt foarte populare deoarece se integrează ușor în mediul curții. Mai ales piscina ovală îți permite să înoți în voie;
- Piscină dreptunghiulară – este forma tradițională de piscină. Poți avea adâncimi diferite ale piscinei și mai multe puncte de acces prin scări. Este ideală pentru distracția în apă și pentru înot;
- Piscină de tip coridor sau culoar – este recomandată pentru înotul sportiv. Nu este indicată pentru copii sau sărituri în apă.
Cum să faci economii de energie electrică și substanțe chimice
Indiferent de dimensiunile alese pentru piscină, trebuie să selectezi echipamente cu tehnologii performante, care să te ajute să faci economii de energie electrică și substanțe chimice, dar și să îți ofere confortul dorit. Echipa Aquamar ți-a pregătit câteva soluții:
- Pompe de recirculare VARILINE cu turație variabilă pentru piscine de până la 100 de metri cubi și variatoare/convertizoare de frecvență care reduc consumul de energie electrică folosită cu până la 80%;
- Filtre și material filtrant AFM sau sistem Daisy, care asigură în funcționare economii în exploatare de până la 80% față de sistemul cu pompă clasică și nisip;
- Adaugă o vană automată Besgo și controler de clor, pH sau electrolizor de sare, pentru a reduce evaporarea și risipa de energie, astfel încât să obții economii de apă și curent electric;
- Pentru încălzirea piscinei, cel mai avantajos sistem este reprezentat de pompele de căldură aer-apă cu tehnologia Full Inverter. Acestea sunt cu până la 70% mai economice decât cele ON/OFF;
- Tot pentru a beneficia de confort și economii importante, construiește piscina cu sistemul de pereți din isoblockuri. Astfel, reduci consumul de energie pentru încălzirea apei cu până la 60% față de bazinele cu pereți din beton simpli, turnați cu Doka, cu scânduri sau prin torcretare. Descoperă kiturile pentru construcția piscinei cu isoblock și liner;
- În plus, adaugă la piscinele cu isoblock o prelată termică GeoBubble cu bule și o acoperire retractabilă, pentru a obține economii de până la 80% față de o piscină simplă, fără acoperire sau prelată.
Tipuri de mozaic pe care le poți alege pentru piscina ta
Pe lângă piscina propriu-zisă, partea de finisaje crește durata sa de viață și oferă un aspect estetic deosebit. În ceea ce privește mozaicul pentru piscină, ai la dispoziție mai multe opțiuni din care poți alege. Cele mai folosite sunt mozaicul din sticlă și mozaicul din ceramică, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Mozaic din sticlă
Mozaicul din sticlă este foarte popular pentru piscină deoarece este spectaculos, durabil și ușor de întreținut. Însă, ca orice material, are avantaje și dezavantaje. Iată care sunt avantajele folosirii mozaicului din sticlă pentru piscină:
- Aspect plăcut;
- O mare varietate de forme, culori și mărimi;
- Durabilitate – rezistă foarte bine la expunerea la apă, tratamente pentru piscină, pătare, coroziune;
- Ușor de întreținut;
- Rezistență bună la alunecare;
- Prietenos cu mediul – în general, mozaicul din sticlă este realizat din sticlă reciclată.
Vezi și care sunt dezavantajele:
- Cost – mozaicul din sticlă este mai scump decât alte tipuri de placări;
- Dificultate de instalare – necesită un adeziv special și izolații foarte bune pentru a preveni infiltrațiile;
- Fragilitate – poate fi ușor zgâriat sau spart;
- Reflecții – mozaicul din sticlă reflectă razele soarelui, aspect care poate deveni periculos dacă înoți.
Mozaic din ceramică
Mozaicul din ceramică este rezistent și ușor de curățat. Din aceste motive este ales de multe persoane care își doresc o piscină în curte. Iată de ce poate fi mozaicul din ceramică o alegere bună pentru piscina ta:
- Durabilitate – mozaicul din ceramică are o rezistență mare în timp, inclusiv la schimbările de temperatură, tratamente, razele soarelui, zgârieturi, pete;
- Întreținere minimă – ceramica este ușor de curățat și întreținut. Petele se îndepărtează facil cu o lavetă, apă și săpun;
- O mare varietate de culori, modele și texturi.
Totuși, mozaicul din ceramică are și câteva dezavantaje:
- Costul – mozaicul din ceramică este mai scump decât alte finisaje precum betonul sau tencuiala. De asemenea, costul instalării poate fi mai mare, deoarece necesită produse profesionale, precum și o aderență ridicată față de piscină;
- Risc de alunecare – dacă nu este instalat corect sau dacă alegi piese cu o suprafață alunecoasă, mozaicul din ceramică poate crește riscul de accidentare, mai ales pentru copii și vârstnici;
- Întreținerea chitului dintre plăcile de mozaic – acesta se poate păta, crăpa sau ceda în timp. De aceea, este necesară întreținerea regulată.
Tipuri de piscine pentru casă
Ai la dispoziție mai multe tipuri de piscine, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Deși achiziția unei piscine este o investiție importantă, poate contribui la creșterea valorii proprietății dacă plănuiești să o vinzi; cu atât mai mult, în cazul în care se află într-un loc cu o priveliște spectaculoasă. Iată care sunt principalele tipuri de piscine pentru casă.
Piscine gonflabile
Este cea mai ieftină piscină. Se găsește în hipermarketuri și în majoritatea magazinelor pentru amenajarea casei și grădinii. Nu ai nevoie de un expert pentru instalare. Tot ce ai de făcut este să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj. În general, sunt recomandate pentru curțile mici și familiile care au copii de 5-10 ani. Vezi care sunt avantajele:
- Ușor de montat și demontat;
- Portabilă;
- Ieftină;
- Proiectată mai ales pentru copii;
- Dimensiuni și stiluri variate.
Iată care sunt dezavantajele piscinei gonflabile:
- Durabilitate mică. Aceste piscine pot fi distruse la folosirea intensă sau la contactul cu obiecte ascuțite. De asemenea, în timp își pierd forma;
- Susceptibilitate la condițiile meteo – se deteriorează prin expunerea la soare, temperaturi extreme și vânt;
- Capacitate mică de a ține apa prin comparație cu o piscină clasică. Prin urmare, spațiul de joacă și înot este limitat;
- Nu este potrivită pentru toate vârstele – pot fi ideale pentru copii mici, însă nu și pentru adolescenți sau adulți.
Piscine îngropate în pământ
Piscinele îngropate în pământ sunt printre cele mai populare. Pot fi personalizate și realizate din fibră de sticlă, vinil sau beton. O piscină din fibră de sticlă are un cost inițiat mai mare, însă întreținerea mai puțin costisitoare. Se instalează relativ ușor și are o formă standard.
Prin comparație, o piscină din vinil are un cost inițial de instalare mic și poate avea aproape orice formă și mărime. Linerul trebuie înlocuit la 5-10 ani deoarece materialul este subțire și se degradează în timp.
Piscina din beton are un cost de instalare mare, însă și cea mai îndelungată viață. Poate fi personalizată.
Descoperă avantajele piscinei îngropate:
- Mai multe materiale disponibile;
- Opțiune de personalizare;
- Durabilitate;
- Crește valoarea proprietății la revânzare.
Vezi și dezavantajele:
- Prețul ridicat – dacă îți dorești o piscină cu o viață lungă, costurile sunt pe măsură;
- Întreținere și mentenanță.
Piscine semi-îngropate
Piscina semi-îngropată are un cost de instalare mai mic decât cea îngropată. O poți pune oriunde terenul îți permite, pe terasă, în grădină etc. Este ușor accesibilă din curte, deci este indicată precauție dacă ai copii mici. Când nu o folosești, o poți acoperi. Astfel, vei crește gradul de siguranță și o vei proteja de praf și alte resturi.
Descoperă avantajele piscinei semi-îngropate:
- Aspect deosebit – se integrează ușor în curte sau grădină;
- Raport bun calitate-preț. Necesită mai puțin efort pentru excavare prin comparație cu piscina îngropată;
- Necesită mai puțină încălzire sau răcire față de piscinele îngropate;
- Durată mare de viață.
Ține cont și de dezavantaje:
- Margini ridicate – poate fi mai dificil accesul, în special pentru copii și vârstnici;
- Dificultăți în controlul temperaturii – piscinele semi-îngropate pot să nu rețină la fel de bine căldura și sunt mai susceptibile la variații de temperatură;
- Întreținere – curățare, filtrare, tratamente pentru apă;
- Mai puține opțiuni de personalizare prin comparație cu piscina îngropată;
- Un risc mai mare de probleme structurale – în timp, pereții piscinei semi-îngropate se pot deplasa sau degrada. Este important să alegi un instalator profesionist de piscine și să soliciți inspecția periodică.
Piscine deasupra solului
Piscinele deasupra solului pot fi o altă variantă accesibilă, dacă nu ai spațiul necesar pentru un model îngropat. Se instalează ușor și rapid și ai la dispoziție o gamă variată de modele din care poți alege. Evită să lași copiii nesupravegheați lângă o piscină de acest fel. Iată avantajele:
- Preț redus;
- Instalare rapidă;
- Poate fi demontată ușor;
- Nu este necesară autorizație de construire.
Vezi și care sunt dezavantajele:
- Nu este prea plăcută din punct de vedere estetic;
- Are o durată de viață relativ mică;
- Dimensiuni limitate, mai ales adâncimea.
Piscine pentru înot
Piscina pentru înot are un scop clar: înotul amator sau sportiv. În general, nu există modele prietenoase cu familiile care au copii mici. Are o formă dreptunghiulară și lungă (10-20 metri). Dispune de aceeași adâncime pe toată suprafața sa. Deși investiția inițială este semnificativă, costurile cu întreținerea sunt ceva mai mici, prin comparație. Vezi care sunt avantajele unei piscine pentru înot:
- Perfectă pentru antrenament sau înot sportiv de plăcere;
- Se potrivește într-o curte îngustă și lungă.
Iată care sunt dezavantajele:
- Nu este potrivită pentru familiile cu copii mici;
- Nu are o zonă mai puțin adâncă, pentru relaxare, ci are doar rol funcțional pentru înot sportiv.
Piscine arhitecturale (estetice)
Piscina arhitecturală este unul dintre cele mai scumpe tipuri de piscine. Este proiectată de un arhitect și include elemente deosebite de design, inclusiv detalii complicate care nu țin neapărat de instalarea sa.
Are drept scop punerea în valoare a casei și a peisajului din grădină. Deseori, se folosesc materiale și culori asemănătoare pentru a crea unitate și simetrie. Vezi care sunt avantajele unei piscine arhitecturale:
- Valoare estetică ridicată;
- Design unic și personalizare;
- Crește semnificativ prețul de revânzare a casei;
- Un plus de siguranță – o piscină arhitecturală încorporează, de regulă, margini rotunde și zone de acces cu apă mică, care reduc riscul de accidentare.
Iată care sunt și dezavantajele:
- Preț ridicat;
- Perioadă mare de planificare și instalare;
- Curățare și întreținere specială;
- Un spațiu mai mic de înot – detaliile arhitecturale unice pot duce la limitarea spațiului dedicat înotului.
Piscina infinită (infinity pool)
Piscina infinită a devenit foarte populară după ce a apărut pe paginile unor rețele sociale. Aceasta este definită de marginile minimaliste care creează iluzia că piscina se încheie brusc sau că urmează o cascadă. Deoarece are o structură complexă, costul este ridicat. Descoperă avantajele piscinei infinite:
- Un aspect unic;
- Crește valoarea proprietății.
Iată și dezavantajele unei piscine infinite:
- Prețul ridicat;
- Mentenanța costisitoare;
- Necesită sisteme speciale de drenaj și filtrare;
- Prezintă risc de accidentare – mai ales pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu acest tip de piscină.
Piscine „naturale”
În primul rând, nu putem pune egal între un iaz și piscina naturală. Acest tip de piscină este o variantă mai verde a piscinei clasice. Folosește plante pentru a filtra apa. Deși costul de întreținere este relativ mic, prețul inițial este ridicat. Iată care sunt avantajele:
- Prietenoasă cu mediul;
- Aspect deosebit;
- Se integrează ușor în grădina ta.
Vezi care sunt dezavantajele:
- Necesită un spațiu mai mare;
- Proiectare și instalare de durată;
- Preț mare.
Piscine-spa
O piscină-spa este o zonă de relaxare. Are un volum relativ mic și este perfectă pentru a te reface după o zi aglomerată. Include un sistem încorporat de încălzire a apei, lumini sau jeturi de apă. Iată care sunt avantajele:
- Perfectă pentru relaxare;
- Prietenoasă cu toți membrii familiei, de la copii la vârstnici;
- Mai ieftină decât o piscină îngropată.
Vezi și dezavantajele:
- Nu este potrivită pentru înot;
- Cost inițial ridicat;
- Costuri cu întreținerea – expunerea regulată la apă caldă poate duce la depunerea de calcar, formarea de alge etc. La acestea se adaugă costul cu funcționarea pompei, jocul de lumini, încălzitorul.
Piscine interioare
Dacă locuiești într-o zonă răcoroasă tot anul sau dacă ai spațiul necesar, poți opta pentru o piscină interioară. Poate fi îngropată sau deasupra solului. Este esențial să ai tavanul înalt, iar încăperea să fie foarte bine izolată și aerisită. Iată care sunt avantajele unei piscine interioare:
- Te poți bucura de ea întregul an, indiferent de vremea de afară;
- Oferă intimitate;
- Design flexibil, culori și texturi variate, pentru a adapta piscina la amenajarea locuinței;
- Protecție față de insecte și condiții meteo (vânt, ploaie, zăpadă). Apa se menține curată și se previne degradarea echipamentelor pentru piscină.
Există, totuși, și câteva dezavantaje:
- Cost inițial ridicat;
- Costul cu mentenanța – necesită curățarea, filtrarea și tratarea apei;
- Risc crescut de acumulare a umidității.
Cum se construiește o piscină?
Cu excepția piscinelor gonflabile sau a celor ușoare, aflate deasupra solului, este recomandat să soliciți ajutor specializat pentru construcția piscinei. Iată care sunt etapele construirii unei piscine:
- Consultanța de specialitate – solicită ajutorul personalului specializat pentru opțiunile de construire a piscinei. Tu vii cu ideea, iar personalul îți va spune cum să o pui în practică în mod eficient;
- Proiectarea – experții realizează proiectul piscinei dorite de tine. De la idee la partea tehnică și estetică se obține o piscină cu un design funcțional, sustenabil și sigur pentru utilizare;
- Execuția – se realizează pe baza proiectului și respectând fiecare pas indicat de acesta.
De ce să alegi Aquamar pentru construcția piscinei tale?
- Soluții personalizate și adaptate pentru fiecare piscină;
- Consultanță gratuită pentru tratarea apei;
- Acces la experți care sunt la curent cu ultimele noutăți și tratamente pentru piscină;
- Oferte speciale la echipamente și accesorii;
- Personal profesionist și o echipă multinațională cu o experiență de peste 40 de ani.
Cum alegi un anumit tip de piscină?
Dintre numeroasele tipuri de piscine pe care le poți alege, care este cea mai bună opțiune? Răspunsul este „depinde”. Ține cont, în alegerea piscinei, de buget, de nevoi și de teren. Iată mai multe detalii în acest sens.
În funcție de buget
Bugetul este foarte important în alegerea unei piscine. Dacă ai un buget mic, piscina gonflabilă este alegerea optimă. Următoarea ca preț este piscina deasupra solului pe suport metalic. Pentru un buget mediu poți alege o piscină semi-îngropată din beton sau vinyl.
Dacă ai un buget mai mare, poți alege fără griji piscina îngropată de exterior sau interior. De asemenea, piscina pentru înot sau piscina infinită necesită un buget mare.
În funcție de nevoi
Pe lângă buget, ia în calcul și modul în care vei folosi piscina. Dacă vei folosi piscina strict pentru înot (sportiv) este indicată o piscină funcțională, lungă și îngustă. Pe de altă parte, dacă vrei un spațiu pentru copii sau o zonă de relaxare, piscina îngropată este ideală.
Totuși, dacă îți dorești o piscină doar pentru distracția copiilor, poți lua în calcul o piscină gonflabilă sau un model deasupra solului, la un preț mediu.
În funcție de teren
Ia în calcul locul terenului pe care vei așeza piscina, suprafața și constrângerile existente. Zona ideală pentru piscina îngropată sau semi-îngropată este pe un sol stabil.
De exemplu, o piscină cu formă standard poate fi construită pe teren solid, ușor nisipos. Pe de altă parte, piscina deasupra solului necesită o zonă dreaptă, fără imperfecțiuni, direct pe iarbă.
Fie că plănuiești să construiești o piscină elegantă sau o zonă de joacă și relaxare, piscina va trebui să reflecte stilul tău de viață. Ține cont de buget, de nevoile familiei, de caracteristicile necesare (zonă de relaxare, înot etc.) pentru a alege piscina potrivită. Cu puțină planificare și consultanță de specialitate, vei crea o oază de relaxare și bucurie. Surse foto: Aquamar, Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4, Shutterstock 5, Shutterstock 6, Shutterstock 7, Shutterstock 8, Shutterstock 9, Shutterstock 10, Shutterstock 11