În contextul economic global, cu prețul energiei crescând spectaculos, apar o serie de temeri despre încălzirea piscinei și frica de cheltuieli considerabile. De aceea, fără a detalia foarte mult tehnic, pe înțelesul tuturor, am pregătit un ghid pas cu pas pentru a vă ajuta să evitați capcanele și să faceți o alegere corectă pentru o încălzire eficientă a piscinei, la un cost redus. 

Cum operează pompele de căldură pentru piscine?

Pompele de căldură pentru piscine functionează diferit de încălzitoarele de piscină/spa electrice. Pompele de căldură utilizează electricitatea pentru a capta căldura și a o muta dintr-un loc în altul, adică în apa din piscină. 

Atenție!

Încălzirea piscinei cu pompe de căldură necesită o funcționare continuă 24h a sistemului de recirculare și filtrare. Doar așa e posibilă păstrarea temperaturii generate de pompele de căldură.  

Primul sfat: apelați la profesiniști care pot oferii detalii tehnice clare, pot calcula estimativ necesarul de kw.

Si acum sa revenim la problema noastra.

Sunt pompele de căldură ecologice? DA, cele care folosesc gaz R 32.  

De ce să alegeți o pompă de căldură pentru încâlzirea piscinei? Pentru că sunt cele mai eficiente? Răspunsul corect este DA! 

Toate pompele de căldură aer-apa pentru piscine sunt eficiente și au cost redus de exploatare? Răspunsul corect este NU! Nici pe departe!

Ce variante de pompe de căldură aer-apa pentru piscine exista? Cele mai comune variante disponibile sunt:

  • ON-OFF, care sunt cele mai mari consumatoare de curent, având cel mai mic COP 
  • INVERTER, care pot fi luate în considerare dacă se calculează corect puterea necesară. Acestea funcționează cu ventilatorul la viteză constanta ON/OFF și compresorul cu viteză variabilă (2-5 nivele), în funcție de producător. 
  • FULL INVERTER, tehnologia top, care asigură confortul piscinei la cel mai bun cost. Componentele principale sunt compresorul,  care operează Hertz cu Hertz, și ventilatorul pas cu pas (tură cu tură).

Exemplu: o pompă de căldură de 13 KW va avea următoarele variații la temperaturi 20°C Aer / 20°C Apă / Umiditate 80%, pe baza testelor efectuate de către un producător:

În cazul pompei ON-OFF, aceasta consumă în 180 zile 2,7 KWh constant, fără variații de putere. Astfel, din momentul în care porniți echipamentul, acesta va consuma direct 2,7KWh.

Consumul unei pompe de căldură FULL Inverter pentru piscină în aceeași perioadă de 180 zile este total diferit. În primele 3-5 zile, în funcție de dimensiunea piscinei, pompa de căldură va consuma 2,4 KWh, urmând ca apoi să treacă la un consum de 0,6 KWh pe perioada rămasă. Costul de utilizare al pompei FULL Inverter este de 5 ori mai mic 

Este pretul dintre cele 2 pompe de căldură asa de diferit? NU!

Diferența de preț o amortizați în câteva luni de funcționare. Rezultatul va fi că alegeți o pompă de căldură net superioară, economică, cu o garantie superioară.

Vorbind de prețuri, pompa de căldură ON OFF pentru piscină menționată mai sus are o putere de 13KW și este comercializată la un preț de 8.800 RON. O pompă de căldură FULL Inverter superioară costă aproximativ 11.000 RON.

Atenție!

Piscina are nevoie de o prelată termică de foarte bună calitate. În cazul utilizării blocurilor tip isoblock  sau /și a izolarii pereților, radierului inclusiv pe interior, costurile de încălzire a piscinei scad semnificativ iar utilizarea piscinei se poate extinde cu câteva luni pe an.

Care sunt diferențele principale între aceste echipamente? În primul rând, analizăm tipul de compresor și garanția acestuia. Apoi, verificăm ce schimbător de căldură se folosește, dacă acesta este de titan sau nu, precum și garanția acestuia. De asemenea, analizăm coeficienții COP pe diverse paliere de temperatură, încercând să alegem cel mai ridicat ca valoare deoarece ne asigură cele mai mici costuri de exploatare.

Pot alege o pompă de căldură pentru piscină de o anumită putere, indiferent de tipul piscinei? Răspunsul corect este NU. 

De ce? Deoarece piscinele diferă total chiar dacă dimensiunea lor este identica. De exemplu, o piscină de 8m x 4m, cu adâncime de 1,5m, prevăzută cu skimmere va necesita la Bistrița sau Târgu Mureș o pompă de căldură mai puternică decât la Constanța sau Craiova, datorită climei. La aceeași dimensiune, dacă are și jacuzii sau cascadă, piscina necesită o pompă de căldură mai puternică. Dacă aceeași piscină are rigola perimetrală sau este model infinity, pompa de căldură necesară trebuie mărită cu minim 30% deoarece pierderile de căldură sunt mult mai mari.

Am fost sfatuit sa aleg panouri solare. Este o recomandare bună? Răspunsul este NU! 

Chiar dacă energia solară poate părea cea mai bună variantă, nu este așa. De ce? Deoarece, în majoritatea cazurilor de interes pentru noi, incălzită direct de razele de soare, piscina poate crește direct doar câteva grade care se pierd noaptea. Peste zi, apa poate avea până peste 20°C, suficient de rece pentru copii noștrii sau pentru noi.

Exceptând perioada caniculară cu temperaturi noaptea peste 26°C, piscina pierde constant grade importante atât prin cedare în pereții de beton, tablă sau alte materiale. Radierul piscinei, care fiind la cea mai mare adâncime, răceste constant piscinele neizolate, în special suprafața apei.

Acum, gândiți-vă la trecerea din primăvară spre vară, când ziua avem 25-30°C și am vrea să facem o baie. Pământul în această perioadă are o temperatură de maxim 5-10°C. Abia în august-septembrie ajunge la temperaturi superioare a 15-18°C în zonele de câmpie. 

În aceste condiții, fără să mai luăm în calcul ploile reci sau vântul, piscina cedează căldură. Putem avea o piscină încălzită natural doar prin lunile iunie-iulie. Aici va trebui să fim atenți la micile detalii care ne vor face să cheltuim degeaba fără a ne bucura în sfârșit de piscina din curte.

Cum alegem pompa de căldură potrivită?

Simplu, apelăm la experți care furnizează soluții pe baza unor suite de parametri necesari la calculul preliminar ofertării pompei de căldură.

Când ați realizat încălzirea casei vostre, ați apelat la un inginer de instalații pentru a dimensiona și calcula sistemul de încălzire sau climatizare HVAC. Răspunsurile de genul “consultați recomandările producatorului” sunt o capcană sau o recomandare incompletă. 

Hai să explicam de ce! Luăm în analiză situația în care producătorul recomandă o pompă de căldură de  18KW pentru piscine de până la 90mc. Aceasta va consuma conform fișei tehnice și a exemplului anterior, o cantitate de 2.9KWh.

Acum să apelăm la calculele necesare pentru dimensionarea corectă a pompei de căldură. Veți avea mari surprize pe care le veți suporta din buzunar dacă nu sunteți atenți.

Dacă dorim sa încălzim această piscină pornind de la temperatura apei de 12°C și să ajungem la 30°C în condițiile în care avem pierdere energetică de 50% (fără prelate și izolare a piscinei), necesarul de KW pentru a o încălzi într-o anumită perioadă de timp este următorul:

  • 3 zile – 52 KWh
  • 4 zile- 39.24 KWh
  • 5 zile- 31.4 KWh

Dacă acoperim piscina cu o prelată de minim 500 microni (aproximativ 460grame/m2), necesarul de KW este total diferit:

  • 3 zile-30.1 KWh
  • 4 zile-21.8  KWh
  • 5 zile-17.44 KWh

Se poate observa ca valoarea oferită de producator este valabilă doar dacă piscina este izolată și acoperită cu prelată. În acest caz, va necesita 5 zile pentru a atinge temperatura dorită. Consumând 2,9 KWh, vă imaginați singuri ce cost dat de consumul de curent veți avea: aproximativ 120 ore de funcționare!

În comparație, pompa de căldură cu tehnologie FULL INVERTER va avea un consum optimizat pe parcursul celor 5 zile și apoi de 5 ori mai mic pentru întreținerea valorii de temperatură dorită!

Este indicat să supradimensionăm pompa de căldură? 

DA, în cazul pompelor de căldură FULL INVERTER. 

Cu cât echipamentul are o putere mai mare, cu atât va necesita mai puține ore de funcționare pentru a atinge temperatura dorită. Pe urmă, consumul este dat doar de pierderile existente.

Să aplicăm exemplul de mai sus al piscinei de 90mc: dacă scade temperatura cu 1°C, adică de la 30°C coboară la 29°C, pompa de căldură de 18 KW va necesita aproximativ 7 ore pentru a o ridica la loc, în cazul în care există prelată termică. Fără prelată termică, timpul de încălzire crește la 12 ore aproximativ!

Câteva adevăruri  

Dacă piscina nu este acoperită cu o prelată termică de foarte bună calitate (minim 400 microni), veți avea nevoie de o pompă de căldură cu o putere mai mare cu 35-50%, în funcție de zona și perioada de utilizare. În aceste condiții, veți avea un consum de energie mare și un cost pe măsură.

De exemplu, pentru o piscină de 30m3, veți avea nevoie, în funcție de zonă, perioadă și gradul de izolare al piscinei de o pompă de căldură cu puterea între 9,0KW și 12 KW. În cazul în care nu utilizați prelate de calitate, cum am menționat, puterea necesară a pompei de căldură crește de la 12.5 KW la 16.5 KW.

Concluzii

Dacă apelați la profesioniști, veți avea o mână de ajutor. Vă recomandăm să analizați cu grijă și să decideți în consecință, pentru că regretele ulterioare sunt târzii iar costul de exploatare vă va distruge bucuria de a sta alături de cei dragi la piscină!

Fiți isteți! Alegeți inteligent!