Imaginează-ți că plonjezi într-o piscină cu frunze, murdărie și alte resturi. Neplăcut, nu-i așa? De aceea, un filtru pentru piscină este esențial. Acest dispozitiv are rolul de a curăța periodic apa din piscină și de a îndepărta impuritățile. Astfel, apa este curată și sigură pentru înot sau relaxare. Cum funcționează însă un filtru pentru piscină? Ce opțiuni ai la dispoziție? Cum să alegi cel mai bun filtru pentru piscină? Răspunsurile la aceste întrebări și multe altele vei putea afla în continuare.

Care sunt avantajele filtrării constante a apei din piscină

Filtrarea constantă a apei vine cu o serie de avantaje:

  • O calitate mai bună a apei din piscină – un filtru de calitate îndepărtează particulele fine de murdărie, resturile vegetale, praful, firele de păr și altele, lăsând apa curată. De asemenea, poate îndepărta algele care se dezvoltă în apă în zilele caniculare;
  • Grijă pentru sănătate – o piscină murdară poate duce la acumularea de materie organică. Aceasta favorizează producția de amoniac care reacționează cu clorul din apa din piscină. Atât tu, cât și restul familiei veți avea pielea mai uscată și ochii iritați după ce înotați. În plus, apa murdară crește probabilitatea de înmulțire a bacteriilor, deci, va fi un risc mai mare de infecții;
  • O cantitate mai mică de cloruri pentru a menține igiena apei din piscină – folosirea unui filtru pentru piscină contribuie la folosirea unei cantități mai mici de cloruri, deci, apa va fi mai sănătoasă;
  • Economie de costuri, pe termen lung – dacă alegi să folosești un filtru pentru piscină, vei reduce și din costurile cu mentenanța. Vei spăla piscina mai rar, ceea ce înseamnă un cost mai mic cu apa și încălzirea sa.

Modalități prin care se filtrează apa piscinei

Ai la dispoziție două modalități principale de a filtra apa piscinei, printr-un sistem de filtrare și cu ajutorul substanțelor chimice. Iată detalii despre fiecare sistem. 

Sistem electric de filtrare

Acesta circulă apa și impuritățile din ea. Constă, de regulă, dintr-o pompă de filtrare a apei din piscină, un skimmer (care filtrează resturile plutitoare) și un filtru special, pentru particulele fine. 

Iată câteva recomandări pentru buna funcționare a unui sistem de filtrare a apei din piscină:

  • Folosește pompa cel puțin 8-12 ore pe zi – astfel, te vei asigura că toată apa din piscină trece prin filtru de mai multe ori pe zi;
  • Curăță regulat skimmerul – vei preveni ca frunzele și alte resturi să blocheze această componentă și să îi reducă din eficiență;
  • Spală regulat filtrul pentru particule fine – vei îndepărta praful și alte resturi minuscule. Acest pas depinde de cât de des folosești piscina.

👉 Un sistem de tratare a apei pentru piscina te ajută să te bucuri de apă curată și sănătoasă, indiferent de momentul în care vrei să faci o baie. Alege produsele de care ai nevoie de la Aquamar și te bucuri de soluții personalizate la prețuri competitive!

Filtrarea prin substanțe chimice

Soluțiile pentru piscină cu substanțe chimice elimină bacteriile și algele și mențin apa sigură. Cel mai adesea se folosește clor, însă există și alte opțiuni precum brom sau cloruri de sare. Deseori, astfel de produse se folosesc complementar cu alte forme de filtrare și nu neapărat ca singură opțiune.

👉 Pentru o tratare corectă a apei din piscină cu soluții specifice vei avea nevoie de o pompa dozatoare de clor. Astfel, sistemul va folosi o cantitate sigură de cloruri, nici mai mult și nici mai puțin.

Tipuri de filtre pentru piscină

Menținerea curată a apei din piscină este un aspect esențial pentru a putea înota sau a te relaxa în voie. O componentă de bază este sistemul de filtrare a piscinei. 

Există trei tipuri mari de filtre pentru piscină, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Înțelegerea diferențelor dintre ele îți va permite să faci alegerea potrivită pentru bugetul și nevoile tale. Citește în continuare despre filtrul cu nisip, filtrul cu cartuș și filtrul cu diatomee. 

Filtrul cu nisip

Un filtru cu nisip constă într-un rezervor plin cu nisip care reține resturile pe măsură ce apa trece prin el. Deși cu ochiul liber acest nisip pare fin, privit la microscop, fiecare particulară are marginile zimțate pentru a reține mai ușor murdăria. Acesta captează impuritățile în 20-40 mcm (micrometri); un micrometru este echivalentul a 1/1.000.0000 de metri. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, un fir de păr are lățimea de aproximativ 70 de mcm. Resturile de 20-40 mcm sunt foarte mici, însă pot fi captate de filtrul cu nisip. 

În timp, particulele captate se acumulează și reduc din eficiența filtrului. Aceste sedimente vor preveni fluxul de apă și vor crește presiunea în rezervor. Indicatorul îți va arăta că este momentul să cureți filtrele. În general, un filtru cu nisip ar trebui înlocuit la fiecare 5-7 ani. 

Avantajele filtrului cu nisip:

  • Cea mai ieftină soluție;
  • Întreținere facilă;
  • Disponibil indiferent de dimensiunile piscinei. 

Dezavantajele filtrului cu nisip:

  • Mai puțin eficient decât alte sisteme de filtrare;
  • Folosirea regulată afectează echilibru chimic al apei din piscină, motiv pentru care va trebui să folosești mai des filtrarea chimică. 

Filtrul cu cartuș

Sistemele de filtrare cu cartuș pot îndepărta particule mai mici decât filtrul cu nisip, însă sunt mai puțin populare din cauza prețului mai mare. Un sistem de acest fel forțează apa să treacă printr-un rezervor. Skimmerul colectează particulele de mari dimensiuni, iar un filtru suplimentar captează resturile minuscule. 

Avantajele filtrului cu cartuș:

  • Ușor de întreținut;
  • Consumă mai puțină energie față de alte sisteme de filtrare;
  • Îndepărtează mai multe particule foarte mici decât filtrul cu nisip.

Dezavantajele filtrului cu cartuș:

  • Costuri mai mari;
  • Necesită mentenanță periodică.

Filtrul cu diatomee

Filtrul pentru piscină cu diatomee (DE) este format din resturi pietrificate ale unor organisme acvatice. Sistemul DE absoarbe în mod natural impuritățile din apă, le filtrează (inclusiv pe cele microscopice), apoi apa revine în piscină. Pământul cu diatomee este dizolvat în apa de piscină, apoi tot amestecul trece printr-o țeavă într-o rețea acoperită cu poliester, care reține pământul diatomeelor. Pe măsură ce apa trece prin această „țesătură”, diatomeele devin un filtru. 

Avantajele filtrului cu diatomee:

  • Îndepărtează chiar și impuritățile de foarte mici dimensiuni (2-3 mcm);
  • Cu întreținere adecvată, are o durată lungă de viață (7-10 ani).

Dezavantajele filtrului cu diatomee:

  • Trebuie să adaugi pământ (pulbere) cu diatomee la fiecare filtrare, fapt care crește costurile;
  • Este cea mai scumpă variantă de filtru pentru piscină;
  • Inhalarea de diatomee are risc cancerigen, motiv pentru care este indicată precauție la folosire;
  • Instalarea necesită folosirea unor țevi suplimentare;
  • Rețeaua trebuie desfăcută și curățată cel puțin o dată pe an;
  • Necesită întreținere periodică – cel mai mult dintre toate tipurile de filtre de piscină;
  • Curățarea poate fi anevoioasă deoarece anumite piese ale rețelei pot ceda în timpul întreținerii și trebuie înlocuite. 

Cum alegi cel mai bun filtru pentru piscină?

Cel mai bun filtru pentru piscină este cel care se adaptează cel mai bine la nevoile piscinei și la preferințele tale. Atunci când alegi un filtru pentru piscină ia în considerare:

  • Capabilitățile de filtrare;
  • Costul inițial;
  • Ușurința de folosire și de curățare;
  • Costurile cu mentenanța, pe termen lung. 

Indiferent de tipul de filtru ales, optează pentru o dimensiune mai mare. Un filtru mai mare necesită mai puțină mentenanță și curăță apa murdară mai repede. 

👉 Cauți un sistem de filtrare a apei pentru piscina? Alege produsele dorite de la Aquamar și beneficiezi de consultanță tehnică gratuită pentru a găsi un sistem de filtrarea a apei pentru piscină potrivit nevoilor tale. 

Probleme comune întâlnite la filtrele de piscină

Similar altor mașinării, și filtrele de piscină pot întâmpina probleme care să le împiedice buna funcționare. Iată care sunt principalele probleme care pot apărea la sistemele de filtrare a apei din piscină. 

Probleme des întâlnite la filtrele cu nisip

Filtrele cu nisip au, în general, mai puține probleme decât alte sisteme de curățare a apei din piscină. Iată care sunt cele mai des întâlnite probleme:

  • Scurgeri la nivelul unor supape – nu este neapărat o problemă a filtrului, ci a valvei atașate deasupra sau pe laterală. O garnitură, numită garnitură păianjen, asigură canalizarea apei prin orificiile corecte. Atunci când garnitura se răsucește, este slăbită sau uzată, apa murdară trece neîngrădită;
  • Nisip uzat – în timp, marginile zimțate ale nisipului se tocesc și pot apărea probleme de filtrare. De asemenea, apa din piscină se poate încețoșa sau necesită mai mult timp pentru filtrare. În general, înlocuirea periodică (la aproximativ 3-5 ani sau mai des, în funcție de gradul de uzură) a nisipului cu unul nou este cea mai bună soluție;
  • Fante fisurate – filtrele de nisip folosesc mici țevi pe fundul rezervorului, care au fante ce permit trecerea apei, însă nu și a nisipului. Dacă nisipul ajunge în apa din piscină, acest lucru poate însemna că fantele sunt fisurate. 

Probleme majore ale filtrelor cu nisip:

  • Avarierea rezervorului – obturarea filtrului sau închiderea tuturor valvelor după filtru, pe întoarcere, poate duce la avarierea rezervorului. Este recomandat să fii mereu atent la indicatorul de presiune a rezervorului. Dacă presiunea crește, închide pompa repede și verifică dacă valvele sunt închise;
  • Defecțiunea pereților despărțitori – aceștia sunt elemente de bază pentru intrarea și ieșirea apei din filtru. În cazul sistemelor cu o valvă montată lateral, există doi pereți despărțitori sau orificii de conectare pentru intrarea și ieșirea țevilor. La un rezervor cu supapa montată superior, gulerul rezervorului se poate separa de acesta sau poate crăpa pe părțile laterale;
  • Cedarea valvelor – valva de pe partea laterală sau din zona superioară se poate defecta pe fondul înghețului sau al acumulării de frunze și resturi de copaci.

Probleme des întâlnite la filtrele cu cartuș

Pot apărea anumite probleme chiar și la sistemele de filtrare pe bază de cartuș. Iată care sunt câteva dintre problemele frecvent întâlnite:

  • Murdăria trece de filtru – dacă murdăria ocolește filtrul cu cartuș, este indicat să verifici dacă este bine fixat în partea inferioară a rezervorului. Unele cartușe sunt prevăzute cu accesorii care direcționează apa prin ele și nu în jurul acestora;
  • Cicluri scurte de filtrare – se referă la intervalul de timp la care trebuie să cureți cartușul. Dacă observi că trebuie să le cureți săptămânal pentru a menține un debit mai mare și o presiune mai mică, probabil că este o idee bună să înlocuiești filtrul cu cartuș. În general, un filtru cu cartuș eficient ar trebui să suporte 3-5 săptămâni de funcționare între curățări. Dacă nu poți ajunge la acest rezultat nici atunci când înlocuiești cartușul, înseamnă că filtrul respectiv este prea mic pentru nevoile piscinei tale;
  • Cartușe uleioase – filtrul cu cartuș poate capta inclusiv grăsimile din piscină, însă acestea pot bloca porii și reduc capacitatea de filtrare. Prin urmare, necesită curățări mai dese. Totuși, dacă alegi să folosești soluții de piscină pe bază de enzime, poți controla într-o oarecare măsură grăsimile din piscină, înainte ca acestea să ajungă la filtru.

Probleme majore ale filtrelor cu nisip:

  • Filtre crăpate – apar mai ales ca urmare a uzurii, însă pot apărea și din cauza acumulării de resturi, dacă nu cureți periodic filtrul;
  • Capace avariate – fie din cauza resturilor, întreruperii în fluxul de evacuare a apei sau a unui rezervor plin cu apă înghețată, capacul poate sări de pe rezervor. Acest lucru poate fi periculos. De aceea, este indicat să urmărești presiunea pompei în momentul în care pornești filtrarea apei;
  • Distrugerea cartușelor – poate fi cauzată de o presiune ridicată a apei sau de acumularea de resturi. 

Probleme des întâlnite la filtrele cu diatomee

Ca orice alt sistem de filtrare a apei, și filtrele cu diatomee vin cu o serie de provocări. Iată care sunt câteva dintre problemele mai des întâlnite la filtrele cu diatomee:

  • Pământul cu diatomee ajunge în piscină – poate însemna că rețeaua de filtrare este fisurată. De asemenea, este posibil să lipsească un ventil de aerisire sau colectorul superior să fie fisurat. Mai mult, supapa filtru ar putea permite ca o parte din pulbere să ocolească filtrul;
  • Piederi la supapa de scurgere – majoritatea filtrelor au un capac înfiletat prevăzut cu o garnitură rotundă de tip o-ring. Este recomandat să lubrifiezi această garnitură și să folosești o bandă de teflon pe filete. Nu strânge prea tare acest capac, pentru a evita fisurarea ansamblului de drenaj inferior;
  • Înfundarea cu minerale (mai ales de calciu) – un filtru cu diatomee poate fi înfundat cu minerale, iar acest lucru încetinește circulația apei și crește presiunea. Este recomandat să înmoi grilajul (rețeaua) de diatomee într-o soluție acidă sau să folosești substanțe speciale pentru a dizolva aceste minerale.

Probleme majore ale filtrelor cu diatomee:

  • Acumulare de resturi de la pomi – dacă ai copaci în jurul piscinei, este indicat să optezi pentru un paravan care să ofere un plus de protecție filtrului cu diatomee;
  • Defecțiunea unor cleme – dacă ai cleme mai vechi, acestea au puncte de sudură și filete mici care pot ceda la presiune. Prin urmare, pot arunca în aer capacul, uneori și la câțiva metri înălțime, și pot răni. Atunci când pui noi cleme, asigură-te că sunt corect prinse pe ambele părți ale rezervorului și strânge bine piulițele.

Filtrul pentru piscină este un gardian tăcut care îți face băile în piscină mai sigure și mai plăcute. Prin captarea particulelor de praf, murdăriei, resturilor vegetale, filtrul pentru piscină asigură o apă cristalină, fără bacterii periculoase. Dacă dedici timp periodic pentru întreținerea sistemului de filtrare a apei din piscină, acesta îți va fi alături mulți ani. 

Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4, Shutterstock 5