O piscină reprezintă un loc excelent pentru relaxare, socializare și practicarea înotului. În plus, crește valoarea locuinței sau atrage mai mulți clienți, dacă ne referim la o pensiune, un hotel sau o sală de sport cu bazin. În etapa de planificare, printre cele mai importante decizii se află alegerea dimensiunii potrivite.

Cât de mare trebuie să fie piscina? Descoperă care sunt dimensiunile obișnuite, în funcție de principalele categorii de bazine. Totodată, iată ce criterii sau întrebări trebuie să iei în considerare pentru a alege cât mai bine lungimea, lățimea și adâncimea cuvei. 

Care sunt mărimile standard pentru piscine?

Alegerea dimensiunii piscinei este o etapă de bază pentru succesul unui astfel de proiect. Într-un articol separat, am vorbit despre tipurile de cuve, materialele din care pot fi construite și pașii care trebuie urmați. Aici, vei descoperi câteva sfaturi practice referitoare la proiectare, autorizație și buget.

Pentru a-ți face o idee mai clară asupra dimensiunilor comune pentru piscine, ți-am pregătit o listă cu principalele tipuri de bazine și lungimea și lățimea acestora, respectiv adâncimea sau înălțimea, dacă este cazul. Menționăm că aceste date sunt cu scop orientativ:

  • Piscine de dimensiuni reduse – Sunt potrivite pentru copii sau dacă scopul principal este relaxarea, bazinul nu este utilizat de multe persoane și nu beneficiezi de un spațiu mare în curte. Ia în considerare dimensiuni cuprinse între 1,8 – 2,5 metri lățime și 3 – 6 metri lungime. Adâncimea poate fi de aproximativ 1 metru în cazul copiilor și de până la 2,5 metri, dacă piscina va fi folosită, în principal, de adulți;
  • Piscine prefabricate – O cuvă din fibră de sticlă sau policarbonat nu are dimensiuni foarte mari, din cauza dificultăților de transport. Aceasta poate fi personalizată în funcție de nevoile tale, însă mărimile obișnuite sunt: 6, 8 sau 10 metri lungime, 3 – 3,6 metri lățime și 1,5 metri adâncime;
  • Piscine supraterane – Un bazin suprateran nu are dimensiuni foarte mari, iar înălțimea este între 80 și 150 de centimetri, în general. Dacă forma este rotundă, acesta are, în mod obișnuit, între 3 și 6 metri diametru. În cazul unei piscine dreptunghiulare, lățimea comună este de aproximativ 2,5 – 5 metri, iar lungimea de 4 – 8 metri;
  • Piscine cu forme neregulate – Sunt realizate din materiale pentru construcția piscinelor precum blocuri de polistiren sau beton armat, ceea ce facilitează personalizarea formei. Pot avea dimensiuni mici, medii sau chiar foarte mari, cum ar fi: 5x9x2 metri (90 de metri cubi) sau 5,5x12x2,5 metri (165 de metri cubi);
  • Piscine pentru înot sportiv – Dacă îți dorești un bazin potrivit atât pentru relaxare, cât și pentru sesiuni de înot, optează pentru unul îngust și cu o lungime mare, de cel puțin 9-10 metri și până la 15 – 20 sau 25 de metri, dacă îți permite spațiul. Lățimea este cuprinsă, de obicei, între 1,8 și 5 – 6 metri;
  • Piscine de dimensiuni olimpice – Acestea sunt potrivite pentru cluburi și săli de sport, piscine publice sau afaceri private cu un flux mare de clienți. Dimensiunile sunt impresionante: lungime de aproximativ 50 de metri; lățime de 19-20 de metri și adâncime de 2 sau 3 metri.

Cum alegi dimensiunea potrivită pentru piscină

Pentru a te bucura de toate avantajele unei piscine, aceasta trebuie să fie potrivită nevoilor tale. Echipa Aquamar Solutions îți oferă servicii de consultanță, proiectare și construcție pentru a te ajuta să transformi ideea și viziunea ta într-un bazin funcțional și sigur de utilizare, care se încadrează în buget și este rentabil pe termen lung. 

Dintre atâtea modele de piscine pentru curte sau interioare, cel cu dimensiunea ideală pentru tine trebuie să răspundă la o serie de întrebări despre: buget, materiale, utilizări, spațiu disponibil, amenajare, beneficiari, dar nu doar atât. Iată mai multe detalii. 

Care este bugetul disponibil?

Cât costă să faci o piscină? Materialele folosite, finisajele, accesoriile și echipamentele pe care le alegi, manopera, dar și dimensiunile bazinului influențează prețul final al proiectului. Totodată, trebuie să ții cont și de lucrările de mentenanță necesare și de cantitatea de substanțe chimice pentru tratarea apei care trebuie utilizate constant.

O piscină de dimensiuni mari va avea un preț inițial ridicat, dar și procesele de curățare, mentenanță și igienizare a apei vor fi mai costisitoare, comparativ cu un bazin cu un volum redus. Dacă alegi să construiești o piscină între 10 și 30 de metri cubi, îți recomandăm să achiziționezi acest pachet avantajos de 6 soluții pentru tratarea apei.

Din ce materiale va fi construită piscina?

Pentru a te încadra în buget, trebuie să ții cont de materialele de construcții și finisajele pentru cuvă pe care vrei să le utilizezi. Astfel, un bazin de 15 metri cubi din fibră de sticlă va fi mai avantajos financiar decât unul din beton. Cu toate acestea, este indicat să iei în considerare durabilitatea și alte beneficii pe termen lung ale fiecărui tip de piscină, nu doar costul inițial.

Totodată, nu trebuie neglijate finisajele pentru piscină. Dacă este important pentru tine să construiești un bazin de dimensiuni mari, însă bugetul este mai redus, îți recomandăm să instalezi o membrană liner. În schimb, dacă partea estetică este mai importantă, poți opta pentru o cuvă cu un volum mai mic decât ai plănuit, dar cu mozaic MIX25-PS-ARAL sau cu un alt model impresionant.  

Care este scopul piscinei?

Dacă vrei să creezi un spațiu de joacă și divertisment pentru copii, piscina poate avea dimensiuni mai mici și, de asemenea, o adâncime de aproximativ 1 – 1,5 metri. În cazul în care scopul principal al bazinului este înotul, optează pentru un model îngust și cu o lungime mare, de peste 8 – 10 metri. 

Când proiectul se axează pe relaxare și socializare, dimensiunile bazinului pot fi medii. Îndreaptă-ți atenția asupra amenajării și integrării unor atracții precum cascadă din inox cobra 400, grile de hidromasaj, perdea de apă, trambulină, tobogan și multe altele. 

Cât spațiu ai disponibil pentru piscină?

Indiferent de cât de mare vrei să fie piscina, ești limitat de locul pe care îl ai la dispoziție în curte. În cazul unui bazin îngropat, trebuie să iei în calcul accesul unui excavator și spațiul de care are nevoie pentru a realiza săpăturile. În același timp, dacă beneficiezi de o grădină generoasă, care îți permite să alegi orice dimensiune îți dorești pentru cuvă, ține cont de nevoile tale și de lucrările ulterioare de mentenanță și curățenie. 

Spre exemplu, pentru piscine mici de curte, este suficient să folosești o plasă și o perie cu mânere telescopice. Dacă bazinul are o lungime de până la 10 metri, ușurează procesul de curățare cu Robotul Dolphin S100: are periaj activ care elimină alge și bacterii, sistem de filtrare a apei eficient, inclusiv a resturilor mari, se întreține și se repară rapid.

Află mai multe despre cum să alegi robotul de piscină potrivit pentru nevoile tale, cum funcționează, cât de des trebuie utilizat și care sunt avantajele unui astfel de echipament. 

Cât de mare vrei să fie spațiul din jurul piscinei?

Pentru amenajarea unei piscine în curte, trebuie să decizi cât spațiu vei avea nevoie în jurul acesteia pentru: amplasarea unor șezlonguri, măsuțe și umbrele, organizarea unei zone de relaxare cu mobilier pentru exterior sau cu grătar, accesul ușor pe toate laturile bazinului – ia în calcul cât ocupă balustrada sau alte echipamente de încorporat în piscină.  

Tot în apropierea cuvei, trebuie să construiești o cameră tehnică sau un cămin pentru pompă, filtru și pentru alte sisteme care asigură buna funcționare a piscinei. Dacă optezi pentru un bazin acoperit, vei avea nevoie de un spațiu mai mare în jurul acestuia.

Câte persoane vor utiliza piscina în mod obișnuit?

În alegerea dimensiunilor pentru piscina exterioară sau interioară, contează numărul de persoane care vor beneficia în mod obișnuit de aceasta: membrii familiei, prietenii și rudele, clienții (acolo unde e cazul) etc. În plus, ți-am pregătit un ghid cu 10 idei de deschidere a piscinei, astfel încât să te bucuri de finalizarea cu succes a proiectului.

Cum să faci economii de energie electrică și substanțe chimice

Indiferent de dimensiunile alese pentru piscină, trebuie să selectezi echipamente cu tehnologii performante, care să te ajute să faci economii de energie electrică și substanțe chimice, dar și să îți ofere confortul dorit. Echipa Aquamar ți-a pregătit câteva soluții:

Nu este ușor să alegi dimensiunea corectă a unei piscine, pentru că trebuie să ții cont de nenumărate criterii și să afli răspunsuri la multe întrebări. Dacă ai o idee, echipa Aquamar Solutions este entuziasmată să te ajute cu soluțiile potrivite pentru tine. 

De asemenea, nu ezita să ne contactezi dacă ai nelămuriri referitoare la produsele disponibile în magazinul nostru online.  Mai mult, apelează la echipa Aquamar Solutions pentru a avea parte de cea mai bună variantă de piscină cu costuri de exploatare minime: vei beneficia de economii la apă, energie electrică și substanțe chimice.