Un sistem de încălzire a apei din piscină îți permite să te bucuri de înot și de relaxare indiferent de anotimp și de condițiile meteo. Totuși, nu toate metodele de încălzire piscină sunt eficiente și cu un consum redus de energie. Ți-am pregătit un ghid cu tot ce trebuie să știi despre încălzirea piscinei și cum să alegi varianta potrivită pentru tine.

Care este temperatura ideală pentru apa din piscină?

Potrivit Crucii Roșii SUA, pentru o experiență plăcută și sigură de înot sunt recomandate temperaturi cuprinse între 25 și 29 de grade Celsius. Bineînțeles că pot exista mici variații. De exemplu, autoritățile medicale recomandă temperaturi ceva mai mari pentru copii, vârstnici și unii bolnavi cronic (între 28,8 și 31,6 grade Celsius). Pe de altă parte, dacă vrei să înoți în piscină ca activitate fizică, încălzirea piscinei ar trebui să meargă până la 25-28 grade Celsius. 

Pe de altă parte, Agenția de Protecție a Mediului din SUA precizează că o temperatură a apei mai mare (peste 29-31 de grade Celsius) este asociată înmulțirii bacteriilor și algelor. 

👉 Încălzirea piscinei poate favoriza dezvoltarea de alge și bacterii. Poți menține apa limpede și sigură pentru folosire dacă aplici tratamente pentru piscina de la Aquamar, prietenul tău în alegerea soluțiilor pentru piscină. 

Idei simple de încălzire apă piscină

Poți încălzi apa din piscină apelând la câteva soluții, dintre cele mai simple la cele mai complexe. Iată care sunt câteva variante de idei de încălzire apă piscină. 

Prelată (folie incalzire apa piscina)

O folie încălzire apă piscină este o prelată care acoperă piscina și nu mai permite pătrunderea aerului rece. Prelata termică GeoBubble™ este realizată dintr-un material inovator și brevetat pentru acoperirea cu bule a piscinelor. 

Avantaje și dezavantaje ale prelatei termice

O folie de încălzire a apei din piscină are mai multe avantaje:

  • Creșterea temperaturii apei din bazin prin atragerea căldurii solare; 
  • Retenția căldurii datorită stratului de aer izolator și menținerea piscinei la temperatura dorită; 
  • Reducerea pierderilor de apă prin evaporare cu peste 98%; 
  • Împiedicarea pătrunderii murdăriei, frunzelor, insectelor sau altor deșeuri și menținerea unui mediu de înot curat;
  • Preț accesibil – prelata termică este una dintre cele mai ieftine modalități de a încălzi apa din piscină. De asemenea, este accesibilă atât repararea cât și înlocuirea ei;
  • Durabilitatea – folia de încălzire a apei din piscină este realizată din material rezistent;
  • Instalare ușoară.

Iată care sunt principalele dezavantaje ale prelatei termice:

  • Durata de viață – în funcție de utilizare și mod de păstrare, o folie de încălzire a apei din piscină are o durată de viață de aproximativ 10 ani. Aceasta depinde de calitatea materialelor folosite la fabricare, de climă și de chimia apei din piscină;
  • Susceptibilitate la perforații și rupturi – o prelată termică se poate rupe ușor la contactul cu obiecte ascuțite;
  • Aspect estetic mai puțin plăcut – unele persoane preferă acoperirea piscinei cu fibră de sticlă sau un alt material elegant. 

Acoperiș retractabil

Fie că ai o piscină îngropată exterioară sau interioară, fie una supraterană, ia în considerare acoperirea cu o prelată sau cu un acoperiș retractabil. În acest fel, vei menține temperatura bazinului constantă și vei limita evaporarea apei, ceea ce înseamnă costuri mai mici pentru încălzire, pentru completarea volumului piscinei și pentru substanțele chimice folosite. 

👉 Cauți un acoperis retractabil pentru piscina ta? Alege produse și accesorii pentru piscină de la Aquamar pentru soluții personalizate și consultanță tehnică gratuită. 

Avantaje și dezavantaje ale acoperișului retractabil

Similar altor sisteme de încălzire a apei din piscină și acoperișul retractabil are o serie de avantaje și dezavantaje. Iată care sunt avantajele folosirii sale:

  • Menținerea temperaturii optime a apei din piscină. În plus, dacă instalezi un acoperiș retractabil transparent, lumina soarelui va încălzi apa;
  • Siguranță – folosirea unui acoperiș retractabil previne înecul accidentental, mai ales în cazul copiilor mici și a animalelor de companie;
  • Reduce probabilitatea de evaporare a apei – aspect care duce la economii cu apa și soluțiile tratament;
  • Împiedicarea pătrunderii prafului, a frunzelor și a altor resturi în apă;
  • Prelungirea folosirii piscinei – dacă apelezi la un acoperiș retractabil, vei menține apa piscinei curată și caldă și după încheierea sezonului de vară.

Chiar și acoperișul retractabil are anumite dezavantaje:

  • Costurile – un acoperiș retractabil poate ajunge până la 20.000 de lei sau chiar mai mult;
  • Întreținere – acoperișurile retractabile necesită întreținere pentru a te asigura că funcționează în mod corect;
  • Greutate – acoperișul retractabil este destul de greu, aspect care poate îngreuna deschiderea și închiderea manuală;
  • Aspectul estetic – pentru unii oameni, acoperișul retractabil are un aspect neplăcut când este închis. 

Paravan împotriva vântului

Vântul creează anumite valuri pe suprafața apei, măresc pierderile de căldură și grăbesc evaporarea. Dacă alegi un paravan împotriva vântului, poți păstra căldura din piscină. Gardurile și/sau anumite elemente de vegetație pot încetini bătaia vântului. Există inclusiv sisteme special create pentru a proteja apa piscinei de vânt. 

Avantaje și dezavantaje ale unui paravan împotriva vântului

Un paravan împotriva vântului are mai multe avantaje:

  • Reduce din efectele vântului asupra piscinei – prin urmare, poți petrece timp în piscină chiar și în condiții vântoase fără a-ți face griji cu privire la evaporarea ridicată din cauza curenților de aer;
  • Împiedică resturile să ajungă în apă – frunzele, polenul și alte resturi nu mai ajung în apă. Prin urmare, curățarea piscinei va fi mult mai ușoară;
  • Oferă intimitate – un gard sau un sistem de încetinire a vântului oferă intimitate celor care înoată în piscină;
  • Este ușor de instalat;
  • Este accesibil. 

Paravanul împotriva vântului are și câteva dezavantaje:

  • Poate avea un aspect inestetic;
  • Poate reduce circulația aerului în zona piscinei – apa se poate încinge în perioadele caniculare.

Poziția piscinei față de soare

Dacă încă ești în faza de construcție a piscinei, te poți folosi de energia soarelui pentru încălzire piscină. 

Așază piscina în așa fel încât să maximizezi expunerea la soare. Ia în calcul atât poziția față de soare, cât și prezența suprafețelor care reflectă lumina naturală și folosirea de materiale care absorb căldura (precum pietrele sau cimentul, care absoarbe căldura). Poți chiar alege o nuanță închisă pentru piscină. Culorile închise absorb mai bine căldura decât cele deschise. 

Piscină închisă

Piscina închisă este o altă modalitate de încălzire piscină. Presupune o construcție în jurul piscinei. Iată câteva avantaje:

  • Oferă protecție față de vânt, ploaie, zăpadă, resturi vegetale și praf;
  • Oferă siguranță – previi inecul accidental, mai ales pentru copii mici și animale de companie;
  • Ai intimitate;
  • Poți extinde sezonul de înot;
  • Se reduce timpul pentru întreținerea piscinei.

Vezi și care sunt dezavantajele:

  • Costurile – o construcție de închidere a piscinei este costisitoare;
  • Estetica – unele persoane nu agreează piscinele închise;
  • Lipsa aerisirii – apa din piscină va fi mult mai caldă vara.

Metode clasice de a încălzi apa din piscină

Pe lângă metodele indirecte de a încălzi piscina, ai și câteva metode clasice. Iată ce opțiuni de încălzire piscină ai la dispoziție. 

Pompa de încălzire apă piscină

Pompele de caldură aer-apa sunt considerate printre cele mai eficiente metode de a încălzi piscina, cu un randament preț-calitate foarte bun. Acestea captează căldura din aer și o transferă apei, cu ajutorul unei cantități mici de electricitate, spre exemplu:

  • O pompă de căldură cu tehnologia ON/OFF poate consuma 1 kW pentru a produce căldura echivalentă cu 5 kW;
  • O pompă de căldură cu tehnologia Full Inverter este și mai eficientă – poate consuma 1 kW din rețea pentru a produce căldura echivalentă cu 13-16 kW (temperatura de 26 de grade Celsius și umiditate de 80%) sau cu 4,5 – aproximativ 8 kW (temperatură de 15 grade Celsius și umiditate de 70%). Ține cont că aceste valori pot fi diferite de la un model la altul. Citește specificațiile tehnice ale fiecărui produs pentru mai multe detalii.

Pompele de căldură Full Inverter sunt cel mai eficient și avansat sistem de încălzire al piscinei. De asemenea, indiferent de condițiile meteo sau de perioada zilei, acestea generează căldura necesară pentru încălzirea piscinei. Mai mult, sunt necesare înțelegerea modului de funcționare a acestora și reducerea pierderilor de căldură, pentru a te bucura pe deplin de avantajele acestei tehnologii. 

Cum funcționează, mai exact, o pompă de căldură? 

Agentul refrigerant din vaporizator absoarbe căldura din mediul ambiant și este transformat în gaz. Acesta trece printr-un compresor și se încălzește și mai mult. Apa extrasă din piscină cu pompa de recirculare trece prin încălzitorul pompei de aer, unde are loc transferul de căldură. Gazul redevine lichid și poate absorbi din nou căldura din aer. Astfel, procesul se repetă. 

👉Află mai multe în articolul „Pompele de căldura pentru piscine, intre mit și realitate!

Cât trebuie să meargă pompa la piscină? 

În primele zile de la startul sezonului, sistemul de recirculare și de filtrare a apei trebuie să funcționeze în mod continuu, 24 de ore, timp în care pompa de căldură încălzește piscina. În rest, aceasta poate fi pornită câteva ore pe zi, în funcție de volumul și de temperatura apei, precum și de condițiile din mediul ambiant.

Modelul Q-Line 7 cu tehnologia Full Inverter este special conceput pentru piscinele cu un volum cuprins între 30 și 40 m³. Consumul de energie este cu 30-35% mai mic pe parcursul unui an, datorită reglării inteligente a compresorului și ventilatorului. Totodată, poți alege între variantele cu 5, 7 sau 9 kW, în funcție de caracteristicile bazinului. 

Această pompă de căldură este ușor de utilizat și poate fi controlată printr-o aplicație instalată pe smartphone. Datorită aerisirii verticale, nu necesită un spațiu mare pentru amplasare, iar designul este unul modern, potrivit oricărei amenajări.

Dacă ești în căutarea unei pompe de căldură performante și silențioase, alege modelele Poolex Silverline Full Inverter, în funcție de volumul piscinei: FI 90 (40-50 m³), FI 120 (45-65 m³), FI 150 (65-80 m³) sau Fi 200 (80-120 m³). Tehnologia Full Inverter garantează un consum redus de energie.

Acest tip de pompă de căldură dispune de un compresor multifrecvență, de un ventilator cu viteză variabilă și schimbător de căldură cu bobină de titan Twisted Tech, pentru o creștere rapidă a temperaturii apei din piscină. Poate fi controlat ușor printr-un panou LCD și cu tehnologia Touch & Go, cu extensie cu fir la 10 m.

Pentru piscinele comerciale, îți recomandăm pompele de căldură Full Invertor Megaline, dedicate comunităților. Consumul de energie este redus, datorită compresoarelor și ventilatoarelor care își modulează frecvențele în funcție de energia necesară. Totodată, funcționarea acestora devine discretă și nederanjantă pentru utilizatorii piscinei. 

Pompele de căldură Megaline sunt optimizate pentru volume foarte mari, cu un COP de aproximativ 7,5. Schimbătorul de căldură este din titan, iar structura și carcasa sunt din oțel inoxidabil. Încă un avantaj este compatibilitatea cu tratamentele pentru piscină cu sare. Întreținerea este ușoară și, în plus, aparatele pot fi controlate de la distanță printr-o aplicație.

Avantaje și dezavantaje ale pompei de căldură

O pompă de căldură pentru apa din piscină are mai multe avantaje:

  • Eficiență și durabilitate;
  • Costuri mici de consum – prin comparație cu alte metode de încălzire a piscinei, cel mai bun randament îl au modelele dotate cu tehnologie Full Inverter. De asemenea, consumul de electricitate scade după primele zile de utilizare;
  • Sunt silențioase, iar cele care folosesc gaz R32 sunt ecologice;
  • Utilizarea și lucrările de întreținere sunt ușoare;
  • Potrivite pentru piscinele cu dimensiuni medii și mari.

Pompa de căldură pentru încălzirea apei din piscină are și câteva dezavantaje:

  • Costul de achiziție este ridicat, însă se amortizează în timp;
  • Durează mai mult până se încălzește apa, iar randamentul este influențat de temperatura aerului. Spre exemplu, poate dura între 12 și 48 de ore până când apa din piscină cu o temperatură de 20 de grade Celsius atinge valoarea optimă de 28-29 de grade Celsius. Procesul este influențat de dimensiunile cuvei și de alți factori. 

Schimbătoare de căldură

Dacă vrei să folosești sistemul de încălzire al locuinței pentru a ridica temperatura apei din piscină, poți opta pentru un schimbator de caldura în plăci sau cu tuburi. Principiul de funcționare este simplu: apa din boiler sau din centrală transferă căldură către apa din bazin, fără a se amesteca. De asemenea, îți recomandăm schimbătoarele de căldură în plăci pentru piscinele comerciale.

Aceste schimbătoare de căldură sunt compatibile cu sistemele de încălzire solară, geotermală, cu pompe de căldură sau cu alte tipuri de agenți termici de temperaturi joase. Suprafața de schimb este mare (între 0,29 și 0,62 cm²) și poate ajunge la temperatura maximă de 90 de grade Celsius. Sunt disponibile modele atât din inox, cât și din titan, pentru opțiunile de 34, 54 și 74 kW. 

Ai la dispoziție modelul Va, cu serpentină striată din Inox, sau TI, cu serpentină din titan cu rezistență mare la coroziune, pentru bazinele de înot cu apă sărată. Ambele variante pot avea o putere de 45 sau 85 de kW. Schimbătorul de căldură este echipat cu pompă de recirculare pentru agentul termic, tablou de comandă, legături electrice și bridă de fixare.

Avantaje și dezavantaje ale schimbătorului de căldură

Vezi mai jos care sunt avantajele schimbătorului de căldură:

  • Timpul de încălzire a apei este scurt;
  • Costurile de achiziție sunt reduse;
  • Schimbătoarele de căldură pot fi conectate la centrala locuinței sau la panouri solare.

Schimbătorul de căldură are și câteva dezavantaje:

  • Consumul de energie electrică este mai mare comparativ cu pompele de căldură;
  • Eficiența lor depinde de un alt sistem de încălzire.

Încălzitoare electrice

Încălzitoarele electrice se bazează doar pe electricitate pentru a produce căldură și a încălzi apa din piscină. Pentru o durabilitate extinsă și protecție la coroziune, un încălzitor piscină electric folosește rezistențe din titan sau Incoloy.

Încălzitoarele electrice Neo pot avea o capacitate de încălzire cuprinsă între 1,5 și 18 kW, în funcție de model. Rezistențele din încălzire sunt din titan sau dintr-un aliaj extrem de rezistent la coroziune – Incoloy 825. Indiferent de modelul ales, debitul de apă este de 3000 l/h, iar presiunea maximă este de 2,5 bari.

Produsele sunt prevăzute cu protecție împotriva supraîncălzirii și cu senzor de flux exterior, care întrerupe alimentarea cu energie electrică dacă fluxul este redus. Carcasa este dintr-un plastic rezistent la presiune și neinflamabil.

Acest produs este, de asemenea, disponibil cu o putere cuprinsă între 3 și 18 kW. Debitul de apă este de 2800 l/h, iar presiunea maximă este de 3 bari. Are protecție dublă: împotriva supraîncălzirii și senzor de flux exterior. Rezistențele sunt tot din Incoloy 825. Carcasa este din inox AISI 316, de înaltă calitate.

Avantaje și dezavantaje ale încălzitoarelor electrice

Un încălzitor electric pentru apa din piscină are următoarele avantaje:

  • Încălzitoarele electrice sunt independente de temperatura aerului, condițiile meteo sau alte surse de încălzire;
  • Costurile de achiziție și de instalare sunt avantajoase;
  • Timpul de încălzire a apei este redus.

Ține cont și de dezavantaje când alegi un sistem de încălzire a apei din piscină. Iată care sunt dezavantajele încălzitoarelor electrice. 

  • Consumul de energie electrică este mare, comparativ cu alte metode de încălzire a piscinei;
  • Sunt indicate piscinelor cu un volum mic de apă.

Încălzitoare cu panouri solare

O altă variantă este încălzire piscină cu panouri solare. Este important să alegi un număr de panouri solare adaptate nevoilor – într-o piscină încape o cantitate mare de apă care trebuie încălzită. Indiferent de temperatura ambientală, panourile solare produc aproximativ 900-1.200 W de energie pe m2 când soarele este la punctul maxim, într-o zi fără nori. În funcție de suprafață, material și culori, se poate pierde între 20 și 60%. 

Prin comparație, piscina reține 40-55% din energia soarelui, iar panourile solare pentru încălzirea apei absorb 70-80% din energie. Totuși, în zilele înnorate, se reduc radiațiile solare cu 30-60%, iar în zilele cu nori foarte închiși la culoare energia captată scade chiar și cu 95%. 

Avantaje și dezavantaje ale încălzirii cu panouri solare

Încălzirea piscinei cu panouri solare are mai multe avantaje:

  • Un mod simplu de a încălzi apa din piscină în zilele de vară;
  • Există o mare varietate de produse la prețuri atractive;
  • Costurile de întreținere sunt mici spre inexistente;
  • Cele mai bune rezultate se obțin prin îmbinarea energiei solare cu pompa de încălzire a apei.

Totuși, există și câteva dezavantaje:

  • Cost inițial mai mare;
  • După instalare, este nevoie de câteva zile pentru a ajunge la o temperatură plăcută, după care se menține;
  • Performanță redusă în zilele înnorate și seara;
  • Ocupă mult spațiu.

Încălzire piscină cu lemne

Dacă ai suficient spațiu în grădină, poți instala un sistem de încălzire pe lemne a apei din piscină. Pe lângă sobă, vei avea nevoie de o pompă și țevi din cupru. Soba încălzește apa din țevile de cupru și recirculă apa caldă înapoi în piscină. 

Avantaje și dezavantaje ale încălzirii cu lemne

Sistemul de încălzire a apei din piscină cu lemne are câteva avantaje:

  • Costul – încălzirea apei din piscină este mai accesibilă prin sistemul pe lemne;
  • Eficiență ridicată – încălzitoarele pe lemne transformă până la 80% din energia lemnelor arse în căldură;
  • Căldura produsă – un încălzitor pe lemne produce o cantitate mare de căldură, suficientă pentru piscinele mari sau pentru a face față în sezonul rece;
  • Disponibilitatea resurselor – lemnul este o resursă regenerabilă disponibilă aproape peste tot. 

Încălzirea apei din piscină cu lemne are și o serie de dezavantaje:

  • Întreținerea anevoioasă – încălzitoarele pe lemne necesită întreținere periodică, inclusiv curățarea cenușii și a coșului de fum;
  • Depozitarea combustibilului – lemnul necesar pentru încălzire necesită un spațiu de depozitare;
  • Emisii – arderea lemnului produce fum și alte emisii, care pot reprezenta o problemă pentru persoanele cu boli respiratorii și pentru mediu;
  • Siguranță – încălzitoarele pe lemne pot fi periculoase dacă nu sunt strict supravegheate. Este important să soliciți ajutor de specialitate în construcția sa și să respecți instrucțiunile de folosire în siguranță pentru a evita accidentele. 

De ce să ții cont atunci când alegi o modalitate de a încălzi apa din piscină

Fiecare metodă prezentată mai sus are atât avantaje, cât și dezavantaje, iar cea mai bună soluție este cea care se potrivește nevoilor tale. Iată câteva aspecte de care să ții cont înainte de a face o achiziție.

Costuri

Ia în considerare costul inițial, cel de operare, dar și randamentul și timpul de recuperare a investiției. O pompă de căldură Full Inverter are un preț ridicat de achiziție, însă consumul de electricitate este redus și de 5 ori față de un model ON/OFF. Pentru mai multe detalii, vezi cât consumă o pompă de căldură.

Tipul de piscină și dimensiunile bazinului

Puterea pompei, a schimbătorului de căldură sau al încălzitoarelor electrice depinde de volumul cuvei. De asemenea, este influențată și de tipul bazinului: o piscină de tip infinity, cu rigolă perimetrală va avea pierderi mai mari de căldură, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de un produs cu o putere mai mare.

Clima și timpul de încălzire a apei

Zona și clima influențează alegerea metodei potrivite de încălzire a piscinei și puterea necesară. Specialiștii Aquamar te pot îndruma către variantele avantajoase și eficiente pentru nevoile tale. Totodată, trebuie să ții cont și de timpul de încălzire a apei, raportat la consumul de electricitate.

Bugetul disponibil

Încălzitoarele de piscină au costuri variabile de la câteva sute de lei la câteva mii sau zeci de mii de lei. În general, un încălzitor pe lemne este mai ieftin decât o pompă de căldură, după care urmează încălzirea prin panouri solare. 

Eficiența energetică

Unele încălzitoare sunt mai eficiente decât altele. De exemplu, încălzirea prin pompă de căldură este cea mai eficientă, urmată de panouri solare, apoi de încălzitoare pe gaz. 

Întreținere

Unele încălzitoare de piscină au nevoie de mai multă mentenanță decât altele. Încălzitoarele pe lemne necesită cea mai mare întreținere, după care încălzitoarele pe gaz, pompele de căldură și sistemele bazate pe energie solară.

Dacă ai întrebări despre produse sau ai nevoie de consultanță pentru alegerea metodei potrivite pentru tine, contactează-ne la 0257 377 355 / 0711 055 101 pentru informații tehnice sau prin email: office@aquamar.ro.

Descoperă pe blogul Aquamar tot ce trebuie să știi despre piscină: sfaturi și informații utile despre tipuri de bazine și construcția acestora, cele mai bune piscine îngropate, întreținerea cuvei, dezinfectarea apei și multe altele.

Sursa foto: Aquamar 1, Aquamar 2Aquamar 3, Aquamar 4, Aquamar 5, Aquamar 6, Shutterstock