Sezonul cald este în toi și vrei să te bucuri de o sesiune de înot și plajă chiar în piscina din curtea casei tale, alături de familie și cei mai buni prieteni? Atunci, află de ce este important să dezinfectezi bazinul, care este cantitatea potrivită de clor și care sunt alternativele moderne pentru dezinfectarea și curățarea apei. Fie weekend sau o seară liniștită de vară, descoperă relaxarea și apa întotdeauna plăcută din piscina ta! 

Cuprins:

  1. Ce este o piscină îngropată?
  2. Tipuri de piscine îngropate în funcție de materialul folosit
    • Piscină îngropată din beton
    • Piscină îngropată din fibră de sticlă
    • Piscină îngropată din polipropilenă
    • Piscină îngropată din polistiren
    • Piscină îngropată din metal

1. Ce este o piscină îngropată?

Pentru a realiza o piscină îngropată sunt necesare mai multe etape de lucru decât pentru una supraterană, cum ar fi delimitarea suprafeței, excavarea și tasarea terenului. Chiar dacă timpul de execuție este mai mare și costul manoperei și al materialelor poate fi mai ridicat, o piscină îngropată are o durabilitate mai mare și o rezistență sporită la deteriorare. 

Dacă este întreținut corespunzător și sunt efectuate lucrări de mentenanță, bazinul poate fi în stare bună de funcționare o perioadă de peste 20-30 de ani. În cazul unei piscine supraterane, timpul de utilizare este, în general, de cel mult 10-15 ani. 

Indiferent dacă optezi să construiești piscina în regie proprie sau dacă alegi o firmă specializată, primul pas este proiectarea. Îți recomandăm ca această etapă să fie realizată de specialiști pentru a beneficia de un bazin funcțional, sigur pentru utilizatori și durabil. Pentru un proiect de succes, în elaborarea designului și a părții tehnice se va ține cont de preferințele, așteptările și bugetul tău.

De asemenea, poți alege între piscine exterioare, amplasate în curte, sau interioare, la care se adaugă costul materialelor și al manoperei pentru construirea pereților și acoperișului. Un alt aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare este dacă vrei să realizezi bazinul de la zero sau din prefabricate. Citește mai multe despre pașii recomandați în articolul Construcția piscinei: Etape, materiale și costuri.

În același timp, îți reamintim că o piscină îngropată are caracter permanent și necesită autorizație de construcție. Singurele care pot fi instalate fără această autorizație sunt piscinele supraterane, amplasate provizoriu în curte.

2. Tipuri de piscine îngropate în funcție de materialul folosit

Printre primele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de construcția unei piscine îngropate se află materialul folosit. Descoperă ce presupune fiecare tip de piscină: din beton, din fibră de sticlă, din polipropilenă, din polistiren sau din metal. Compară avantajele și dezavantajele, pentru a face o alegere cât mai bună pentru tine.

Piscină îngropată din beton

Pereții piscinei din beton se pot realiza prin mai multe metode: 

  • Cofrarea și turnarea materialului – Este metoda clasică de a construi o piscină din beton;
  • Torcretarea betonului – Presupune aplicarea sub presiune a stratului de beton pe suprafața verticală, direct pe armătură; 
  • Montarea bolțarilor din beton – Timpul de execuție poate fi mai scurt, însă nu îți permite să personalizezi la fel de mult forma piscinei. 

Avantaje

  • Principalul avantaj al piscinelor din beton este „versatilitatea” – Designul poate fi atât unul clasic, dreptunghiular sau oval, cât și personalizat. Dacă îți dorești un bazin cu o formă unică sau care nu poate fi realizată din prefabricate, alege acest tip de piscină;
  • Ai la dispoziție multe opțiuni pentru finisaje – Vopsea pentru piscină, mozaic de sticlă, plăci de gresie, liner etc.
  • O piscină din beton este durabilă Nu este la fel de predispusă la deteriorări ca alte tipuri de materiale. 

Dezavantaje

  • Timpul de execuție este mai mare – Betonul turnat se întărește complet într-un interval de 21-28 de zile;
  • Dacă betonul nu este turnat corect sau compoziția este neconformă, presiunea apei sau/și a solului pot cauza fisuri și crăpături. Pentru a asigura mai multă flexibilitate și rezistență, pereții și baza piscinei se armează cu structuri din fier beton.
  • Costul materialelor și al manoperei este ridicat, comparativ cu alte tipuri de piscină.

Necesită lucrări periodice de mentenanță și poate avea costuri de întreținere mai mari.

Piscină îngropată din fibră de sticlă

O variantă folosită des în România, dar și peste tot în lume este piscina îngropată din fibră de sticlă. Structura prefabricată este dintr-o singură bucată. Stratul de bază este din fibră de sticlă, iar finisajul se realizează dintr-un material neporos.

Avantaje

  • Cele mai durabile piscine sunt cele din beton și din fibră de sticlă – Și structura bazinului, și finisajul rezistă bine în timp. O piscină de calitate poate fi în stare bună de funcționare chiar și 50 de ani;
  • Nu pot fi personalizate precum piscinele din beton, însă sunt disponibile numeroase forme și dimensiuni, astfel încât să găsești un model care să se plieze pe toate preferințele tale;
  • Datorită suprafeței neporoase, piscina din fibră de sticlă necesită lucrări minime de mentenanță – Nu favorizează creșterea algelor și finisajul nu este sensibil la substanțele chimice folosite în mod uzual pentru curățarea piscinelor;
  • Ușor de instalat – Piscinele din fibră de sticlă au o greutate mică și se montează rapid, dintr-o singură bucată.

Dezavantaje

  • Designul este limitat – chiar dacă poți găsi multe forme și dimensiuni pe piață, designul nu va fi unicat și personalizat;
  • Pentru că trebuie transportate într-o singură bucată, piscinele din fibră de sticlă nu au dimensiuni mari;

Este recomandat montajul de către specialiști – Instalarea este ușoară, însă necesită cunoștințe și experiență în domeniu.

Piscină îngropată din polipropilenă

O alternativă bună pentru piscinele din fibră de sticlă sunt cele din polipropilenă (PP). De asemenea, bazinele din plastic sunt disponibile sub formă de structuri semifabricate dintr-o singură bucată.

Avantaje

  • Are rezistență la temperaturi înalte – Precum piscinele din fibră de sticlă și nu numai, cele din polipropilenă pot fi utilizate pentru încălzirea apei. Astfel, te poți bucura de un sezon mai lung la bazin;
  • Materialul rezistă la condițiile meteo nefavorabile și la acțiunea razelor ultraviolete, ceea ce înseamnă că piscinele din polipropilenă nu sunt predispuse la decolorare;
  • Ai posibilitatea de a personaliza bazinul – Sunt disponibile mai multe modele și forme pe piață, dar poți alege, dintr-o serie limitată de opțiuni, designul piscinei. În plus, ai la dispoziție mai multe variante pentru placarea marginilor piscinei, precum granitul antialunecare.

Dezavantaje

  • Piscinele din plastic nu au o durabilitate extinsă – Sunt predispuse la fisurare și deteriorare;

Spre deosebire de piscinele din fibră de sticlă, cele din polipropilenă pot fi deteriorate de soluțiile chimice folosite pentru curățarea apei și a bazinului.

Piscină îngropată din polistiren

Piscinele exterioare se pot realiza din blocuri de polistiren, în interiorul cărora se toarnă beton. Finisajul este realizat, în general, cu liner PVC. Pentru a-ți ușura procesul de construcție, optează pentru un kit care conține majoritatea materialelor necesare și echipamentul de filtrare și de scurgere. În același timp, alege un robot pentru menținerea piscinei curate și alte produse utile pentru igienizarea apei.

Avantaje

  • Piscinele din blocuri de polistiren sunt ușor și rapid de montat – Timpul de execuție nu este la fel de redus precum în cazul bazinelor din fibră de sticlă sau plastic, însă construcția durează mai puțin decât pentru o piscină din beton;
  • Costul este mic, prin comparație cu piscinele din beton sau alte tipuri de materiale;
  • Polistirenul oferă un grad bun de termoizolare – Astfel, apa din piscină se va răci mai greu și tu te poți bucura de o temperatură optimă pentru înot mai mult timp. De asemenea, piscinele din polistiren au o eficiență energetică maximă dacă se izolează partea din interior cu polistiren extrudat cu o grosime de 5 centimetri, iar oglinda apei se prevede cu prelată termică de minimum 500 de microni antievaporare. Rezultatul: economie de minimum 60% de energie electrică, apă și soluții chimice, față de piscinele turnate din beton, tablă sau plastic, neacoperite termic și neizolate;
  • Piscinele din polistiren pot fi personalizate atât ca formă, cât și ca design geometric, deoarece ai la dispoziție și blocuri cu o curbură diferită, în funcție de rază – Îți recomandăm să optezi pentru o bază dreptunghiulară, pentru a eficientiza cu prelată împotriva evaporării și pierderii energetice;
  • Sunt durabile – Datorită betonului recomandat la turnare B400-B500, aditivat cu sort mărunt și compactat prin vibrare, piscinele din polistiren au o durabilitate extinsă. 

Dezavantaje

  • Blocurile din polistiren trebuie hidroizolate cu mai multă atenție, pentru a împiedica infiltrațiile;

Chiar dacă blocurile din polistiren se montează rapid și ușor, comparativ cu alte tipuri de materiale, pentru realizarea piscinei sunt necesare cunoștințe în domeniu și respectarea unor etape de construcție – Îți recomandăm ca lucrările să fie executate de o firmă specializată.

Piscină îngropată din metal

Piscinele îngropate pot fi realizate și cu schelet metalic. Structura pereților poate fi din oțel galvanizat sau inoxidabil, aluminiu etc. Acestea pot fi cunoscute și sub denumirea de „piscine din vinil”, pentru că se folosește adesea acest tip de înveliș pentru finisarea bazinelor din metal. 

Avantaje

  • Forma poate fi personalizată – Piscinele cu structură metalică pot avea atât o formă dreptunghiulară, cât și ovală, rotundă sau cu un design special;
  • O astfel de piscină este durabilă – poate fi funcțională timp de peste 20 de ani;
  • Costul și timpul de execuție sunt mici – prefabricatele din metal au un preț relativ redus și nu sunt greu de montat. În plus, se întrețin cu ușurință.

Dezavantaje

  • Necesită lucrări de mentenanță periodice pentru că structura metalică poate fi predispusă la rugină. Totuși, oțelul galvanizat a trecut printr-un proces suplimentar în fabrică pentru deveni mai rezistent la coroziune.
  • Comparativ cu un bazin din beton sau din fibră de sticlă, nu rezistă la fel de bine în timp.

Indiferent de tipul de piscină ales, o etapă esențială pentru menținerea sănătății tale și aspectului limpede al apei este recircularea. Citește mai multe informații utile și sfaturi în articolul Recircularea apei din piscină: Tipuri de pompe și cum o alegi pe cea potrivită.

Dacă încă nu știi care este cel mai potrivit material pentru piscina ta, specialiștii Aquamar te pot îndruma. Pornind de la ideea ta, experții în domeniu te ajută cu sfaturi avizate pentru construcția piscinei îngropate.