Scările și balustradele sunt o parte esențială a piscinei, atât pentru a oferi o modalitate sigură și confortabilă de acces în apă, cât și pentru a completa amenajarea într-un mod estetic. Află care sunt tipurile de scări și produsele recomandate de Aquamar Solutions, dar și cum să faci alegerea ideală pentru piscina ta. 

Cum alegi scara și balustrada în funcție de tipul de piscină?

O primă diferențiere se face între piscinele îngropate și cele supraterane. În primul caz, alegerea este mai ușoară și vom vorbi despre tipurile de scări pentru care poți opta mai jos. Trebuie să ții cont de forma și de stilul de amenajare al bazinului, de nevoile tale și de așteptări. 

Pentru piscinele supraterane poți folosi o scară cu două fețe, detașabilă. Asigură-te că este stabilă, are trepte antiderapante și, eventual, o platformă centrală pentru a facilita accesul în bazin și a evita accidentările.

O altă modalitate este să construiești un planșeu, o terasă înaltă cu trepte în jurul piscinei sau pe o latură a acesteia, de care poți atașa apoi o scară din inox demontabilă. Astfel, obții o structură stabilă și sigură pentru înotători. În plus, îmbunătățești estetic amenajarea și crești valoarea proprietății.  

Despre construcția și amenajarea piscinelor interioare poți citi în acest articol

Tipuri de scări pentru piscină

Pentru piscinele îngropate, principalele tipuri de scări dintre care poți alege sunt cele încorporabile, demontabile sau prefabricate. Îți explicăm, pe scurt, prin ce se caracterizează fiecare. 

Scări încorporabile

De multe ori, cuvele prefabricate din plastic sau fibră de sticlă au trepte încorporate în structură. Totodată, dacă vrei să construiești un bazin din beton sau din blocuri de polistiren, poţi include astfel de scări în etapa de proiectare a piscinei. De asemenea, dacă urmează să faci reparații majore, poți lua în considerare adăugarea unor trepte integrate în bazin. 

Acestea pot fi în interiorul piscinei: sunt mai ușor de construit, însă ocupă o parte din spațiul cuvei. Dacă optezi pentru scări care depășesc perimetrul piscinei, așa cum observi în imaginea de mai sus, faza de amenajare poate fi mai complicată, însă te bucuri de mai mult loc pentru înot. 

Scări demontabile

Scările demontabile sunt “versatile” și potrivite pentru majoritatea tipurilor de piscină. Montajul este ușor de realizat, cu elemente de ancorare și fixare cu dibluri, acoperite de capace decorative. Pentru o ajustare mai bună, poți folosi o talpă reglabilă pentru scară.

Mai mult, dacă alegi un model vertical, spațiul de înot nu va fi afectat. La finalul sezonului, poți desface produsul, astfel încât să îl protejezi și să îi prelungești durata de utilizare, dar și pentru a adăuga ușor o prelată de iarnă.

Scări prefabricate

Scările prefabricate pentru piscină sunt, în general, din plastic sau fibră de sticlă și nu reprezintă cea mai bună alegere din punct de vedere estetic. Acestea pot fi în formă dreptunghiulară sau de semicerc și se montează la mijlocul unei laturi a cuvei. În cazul unui bazin îngust, treptele pot fi din perete în perete. Pentru a spori siguranța în momentul intrării și ieșirii din apă, îți recomandăm să adaugi o balustradă.

Dacă vrei să eficientizezi spațiul, optează pentru o scară prefabricată pentru colț. O altă variantă este ca în etapa de proiectare să iei în calcul o zonă de acces aflată în afara perimetrului bazinului, similară scărilor încorporate. Diferența constă în tipul de finisaj: treptele prefabricate nu vor fi acoperite cu mozaic sau alt material folosit pentru cuvă, ceea ce înseamnă că nu se vor integra la fel de bine în amenajare. 

Scări și balustrade de inox pentru piscină: Produse recomandate

Produsele din inox sunt rezistente la coroziune, durabile și ușor de întreținut, datorită suprafeței netede, fără pori. Este suficient să ștergi materialul cu o soluție de curățat inox pentru a menține o igienă corespunzătoare. Un alt avantaj este aspectul modern și atractiv. Iată care sunt scările și balustradele pentru piscină realizate din acest material pe care ți le recomandăm. 

Scările de inox AISI 316 cu arc îngust pot avea între 2 și 5 trepte antialunecare. Materialul este de calitate superioară, iar țeava are un diametru de 43 de centimetri. Acest model se fixează la aproximativ 17 centimetri de marginea cuvei și este potrivit pentru piscinele care au un spațiu restrâns în jurul lor. Astfel, sunt facilitate accesul și deplasarea în zonele de lângă bazin. 

Modelul din inox AISI 316 cu arc mare este realizat tot dintr-un material de calitate superioară și poate avea între 2 și 5 trepte antialunecare. Vine, de asemenea, cu element de fixare din plastic. Designul cu arc mare contribuie la accesul mult mai ușor în piscină. Produsul se fixează la aproximativ 45 de centimetri de marginea bazinului și, în partea de jos, la o distanță de 20,7 centimetri față de peretele cuvei. 

Scara cu arc extralarg AISI-316 are aceleași beneficii precum produsele prezentate mai sus: materialul inoxidabil este de calitatea superioară, treptele sunt prevăzute cu material antialunecare și pot fi 3, 4 sau 5, în funcție de adâncimea piscinei. Are 6 puncte de fixare, este stabilă și rezistentă. Totodată, facilitează intrarea și ieșirea sigură din piscină, datorită designului său. 

Treptele antiderapante pentru piscină au lățimea de 325 de milimetri și lungimea de 455 de milimetri. Acestea se pot adapta la diferite adâncimi. O astfel de scară asigură accesul ușor în apă și este recomandată persoanelor cu dizabilități. Este indicat să se monteze cu o balustradă din inox, durabilă și rezistentă la coroziune. 

Balustrada din inox AISI-316 este disponibilă cu următoarele dimensiuni: 660×1219 de milimetri, 915×1542 de milimetri și 1169×1829 de milimetri. Este livrată cu un element de fixare din plastic. Țevile au diametrul de 43 de milimetri și sunt realizate dintr-un material de calitate premium. 

Caracteristici de care să ții cont când alegi scara și balustrada pentru piscina ta 

Pentru a alege cea mai bună scară sau balustradă pentru piscină, trebuie să iei în calcul mai multe caracteristici:

  • Tipul de piscină – Ai nevoie de o cale de acces în apă pentru un bazin îngropat sau suprateran? Din ce materiale este construită cuva, ce fel de finisaje are? Scara trebuie să fie funcțională și, în același timp, să se integreze în stilul de amenajare.
  • Materialul din care este realizată scara sau balustrada – Accesoriile pentru piscină sunt supuse la umezeală și diferite substanțe chimice, motiv pentru care trebuie să alegi o scară sau o balustradă din materiale durabile și rezistente la coroziune. Aquamar îți pune la dispoziție echipamente de încorporat în piscină din inox AISI-304 sau AISI-316. În plus, treptele trebuie să aibă în mod obligatoriu materiale antialunecare, altfel, crește riscul de accidentări.
  • Dimensiunile scării sau ale balustradei – Produsul ales sau construit de tine trebuie să se potrivească perfect cu dimensiunile piscinei. Ține cont atât de înălțimea bazinului, cât și de spațiul din jurul acestuia. Chiar și diametrul țevii este important pentru a asigura o priză bună cu mâna și a ușura accesul în piscină.
  • Înălțimea, lungimea și lățimea treptelor – Pentru a facilita intrarea și ieșirea din apă, mai ales în cazul copiilor, vârstnicilor sau al persoanelor cu dizabilități, treptele scării pentru piscină trebuie să fie corespunzătoare. Produsele recomandate mai sus au înălțimea dintre trepte de 25 de centimetri, iar lățimea scărilor, de 50 de centimetri.

Importanța scărilor și a balustradei în piscină

  • Permit accesul ușor și în siguranță în piscină, ceea ce scade riscul de accidentări.
  • Sporesc serios confortul și îmbunătățesc experiența înotătorilor; scările cu trepte late pot fi utilizate ca spațiu de relaxare, nu doar ca punct de acces în apă.
  • Completează stilul de amenajare și pot fi un punct central de decor. Din acest motiv, este important ca modelul ales de tine să potrivească designului piscinei. 

Ia în considerarea toate informațiile și sfaturile din acest articol pentru a alege o scară sau o balustradă pentru piscină perfectă pentru preferințele și nevoile tale. Te invităm să afli mai multe despre construcția unui bazin: etape, materiale și costuri. Dacă ai întrebări despre produsele sau serviciile noastre, suntem bucuroși să îți răspundem.