Piscinele interioare reprezintă o opțiune din ce în ce mai căutată atât pentru zonele publice și rezidențiale, cât și pentru locuințele private, hoteluri sau pensiuni. Descoperă care sunt avantajele acestora, materialele și echipamentele de care ai nevoie, precum și principalele etape de construcție și amenajare. Mai mult, ți-am pregătit câteva sfaturi practice pe care să le iei în considerare. 

Cuprins:

  1. Avantajele unei piscinei interioare
  2. Materiale și echipamente necesare pentru construcția și amenajarea piscinelor interioare
  3. Construcția și amenajarea unei piscine interioare: Sfaturi practice
  4. Construcția și amenajarea unei piscine interioare: Pași de urmat

Avantajele unei piscinei interioare

Atât piscinele interioare, cât și cele exterioare îți oferă o serie de avantaje, printre care: creșterea valorii proprietății și crearea unui spațiu pentru înot, relaxare și petrecerea timpului în familie sau cu prietenii. În cazul unui complex rezidențial sau al unui hotel, un bazin, indiferent că este acoperit sau nu, reprezintă un punct de atracție. Totuși, iată ce alte avantaje are o piscină interioară față de una exterioară.

Poți folosi piscina tot anul

Principalul avantaj al piscinei interioare este posibilitatea de a fi folosită oricând pe parcursul anului, chiar și când condițiile meteo nu sunt favorabile. Majoritatea bazinelor acoperite sunt încălzite și temperatura apei poate fi reglată ușor, fără a depinde de lumina soarelui. 

În plus, cei care se relaxează sau înoată într-o piscină interioară nu sunt afectați de razele UV dăunătoare pentru piele și ochi. De asemenea, aceștia au parte de mai multă intimitate decât în cazul unui bazin exterior.

Lucrările de întreținere sunt mai simple

Utilizarea piscinei tot anul înseamnă că nu mai este necesar să pregătești piscina la început și la final de vară. În același timp, nu te mai confrunți cu frunze, insecte, praf și alte impurități specifice bazinelor exterioare. Astfel, procedurile de igienizare sunt mai puține și mai simple, iar costurile pentru întreținere scad.

Sunt utilizate mai puține substanțe chimice

O piscină acoperită nu este afectata de razele UV și de apa de ploaie, ceea ce înseamnă că echilibrul chimic al apei va fi mai ușor de controlat și nu trebuie să folosești la fel de multe substanțe chimice. Totuși, este recomandat să testezi constant apa din bazin și să aplici, la nevoie, un anumit tratament, însă procedurile sunt mai puțin anevoioase.

Materiale și echipamente necesare pentru construcția și amenajarea piscinelor interioare

Necesarul de materiale și echipamente pentru piscina interioară diferă în funcție de tipul bazinului, de preferințele tale și de buget. Îți prezentăm, în linii mari, cele mai importante elemente din construcția unei piscine.

Bazinul piscinei

Ai la dispoziție mai multe tipuri de piscine în funcție de material: beton torcretat, bolțari din beton, blocuri de polistiren, fibră de sticlă, polipropilenă, cu structură metalică ș.a. Pentru a-ți ușura procesul de construcție, poți opta pentru kituri pentru piscină, cu prefabricate pentru bazin, liner, echipamente necesare etc.

Sistem de filtrare și recirculare a apei

Pentru a menține piscina curată și sigură pentru înot, este recomandat să instalezi un sistem de recirculare a apei și de filtrarea a impurităților. Mai exact, apa din bazin este aspirată prin niște orificii numite skimmere sau prin bazinul perimetral, apoi sunt eliminate particulele de mizerie și bacteriile, cu ajutorul unui filtru. Apa curată este reintrodusă în piscină.

Sistem de încălzire a piscinei

Montarea unui sistem de încălzire a apei îți permite să controlezi temperatura optimă pentru înot și, astfel, poți utiliza piscina în orice perioadă a anului. Când alegi pompa de căldură, ține cont de dimensiunile bazinului și de timpul de încălzire.

Echipamente pentru întreținerea piscinei

Procedurile de menținere a piscinei interioare curate nu sunt la fel de dificile precum în cazul bazinului exterior, expus la mai multe tipuri de impurități. Totuși, trebuie să echipezi camera tehnică și să ai la îndemână produse de igienizare, cum ar fi: robot pentru piscine, kituri de testare a apei, soluții și tablete pentru igienizare și reglarea echilibrului chimic al apei.

Finisaje pentru piscină

Când ajungi la partea de finisaje pentru piscină și de amenajare a spațiului, găsești pe piață o varietate mare de produse: liner (membrană din PVC armat) cu diferite culori și modele, mozaic simplu sau cu design inedit, gresie antiderapantă și alte accesorii pentru bazin.

Construcția și amenajarea unei piscine interioare: Sfaturi practice

Construcția piscinei interioare începe din faza de proiectare. Acest pas este foarte important atât dacă optezi pentru o firmă specializată pentru execuția lucrărilor, cât și dacă alegi să construiești în regie proprie. Un proiectant cu experiență te ajută să obții un design funcțional, durabil și sigur pentru utilizatori, fără a neglija partea estetică. Află ce este recomandat să faci în continuare.

Alege un sistem de dezumidificare

Chiar dacă o piscină interioară are numeroase avantaje, aceasta nu este lipsită de dezavantaje. Două probleme întâlnite des pot fi umiditatea crescută din aer și condensul. Pentru a le evita, alege să montezi un sistem de dezumidificare sau asigură-te că ventilația din încăpere este realizată corespunzător. Ține cont că umiditatea optimă a aerului este cuprinsă între 50 și 60%.

Ia în considerare un sistem de acoperire a piscinei interioare

Piscinele acoperite au nevoie de protecția unei prelate, dar nu pentru a împiedica pătrunderea frunzelor, impurităților sau a apei de ploaie. Într-un mediu interior, apa din bazin se evaporă și determină creșterea umidității din aer. Acoperirea cu o prelată te ajută să eviți acest fenomen.

Optează pentru hidroizolație și barieră de vapori 

În special dacă încăperea piscinei se învecinează cu restul locuinței, este necesar să realizezi cu mare atenție hidroizolația și montarea unei bariere de vapori. În acest fel, scazi riscul de infiltrații și de formare a mucegaiului. 

Nu uita de camera tehnică 

Pompa și filtrul sistemului de recirculare a apei din piscină, soluțiile chimice, robotul de piscină și celelalte echipamentele de curățare trebuie depozitate într-o încăpere separată și încuiată. Asigură-te încă din faza de proiectare că ai suficient spațiu pentru realizarea camerei tehnice. 

Construcția și amenajarea unei piscine interioare: Pași de urmat

Înainte de a începe lucrările, achiziționează toate produsele pentru construcții necesare pentru tipul de piscină ales de tine. De asemenea, ia în calcul că prețul pentru construcția unei piscine interioare este mai mare decât pentru una exterioară, deoarece se adaugă costul pentru ridicarea și amenajarea încăperii. 

Citește mai jos ce presupune fiecare etapă din construcția și amenajarea piscinei interioare de la realizarea proiectului la finisaje și montarea accesoriilor.

Planificarea piscinei interioare

De cele mai multe ori, o piscină interioară trebuie prevăzută încă dinainte de construcția locuinței, însă poate fi adăugată și ulterior. Pentru proiectare, îți recomandăm să apelezi la o echipă specializată pentru a transforma ideile tale într-un design care să îmbine partea estetică și cea funcțională.

Pregătirea și excavarea solului

Spre deosebire de construcția unei piscine îngropate exterioare, în această etapă trebuie pregătit terenul și pentru montarea bazinului, și pentru realizarea fundației și a structurii de rezistență pentru zidirea încăperii.

Construirea sau montarea bazinului

Piscina poate fi construită de la zero, din beton, fapt care îți permite o mai mare libertate în alegerea designului și finisajelor, însă costul este mai ridicat și timpul de execuție este mai mare. O variantă populară și accesibilă sunt blocurile de ampora extrudată și de polistiren extrudat. În interiorul acestor prefabricate se toarnă beton, iar suprafața poate fi protejată cu o membrană din PVC sau cu alte tipuri de finisaje.

De asemenea, poți alege un bazin cu structură metalică sau unul realizat dintr-o bucată. Piscinele din fibră de sticlă sau cele din polipropilenă sunt ușoare, rapid de montat și au un cost de achiziție bun, însă nu au dimensiuni foarte mari.

Instalarea țevilor și sistemului electric

Concomitent cu montarea sau construirea bazinului, trebuie să instalezi țevile pentru sistemul de umplere și golire a piscinei, precum și pentru cel de recirculare a apei. Partea electrică pentru iluminatul din piscină trebuie realizată cu mare atenție de către persoane avizate. Accesoriile pentru aceste sisteme se montează la final, în ultima fază de pregătire a piscinei.

Realizarea finisajelor

Pentru finisarea și amenajarea piscinei interioare, ai mai multe opțiuni, dar trebuie să te asiguri că produsele pentru baza bazinului și cele pentru placarea marginilor piscinei sunt antiderapante, astfel încât să nu se producă incidente. De asemenea, optează pentru accesorii și echipamente de incorporat în piscină de cea mai bună calitate și compatibile cu sistemele instalate deja.

Pentru a beneficia de garanția lucrărilor și de o piscină interioară sustenabilă și sigură, îți recomandăm să apelezi la o echipă de profesioniști care să respecte cele mai înalte standarde de calitate. În același timp, achiziționează doar produse profesionale, destinate piscinelor.