Sursa foto

Pompele de căldură aer-apă sunt destinate încălzirii apei din piscine subterane de suprafețe variate, sau din piscine supraterane, realizate din materiale precum lemnul, latexul etc.

Aceste dispozitive oferă un confort termic optim, însă contra unui consum energetic de care este bine să ții cont, pentru a realiza o achiziție raportată la bugetul de care dispui, dar și la costurile ulterioare pentru utilizarea pompei.

Află mai multe informații utile despre dinamica unui astfel de sistem, factorii ce influențează curentul electric necesar în funcționarea sa, dar și despre măsurile pe care le poți lua, pentru a putea reduce mod semnificativ valorile acestui tip de consum.  

CUPRINS: 

1. Cum funcționează o pompă de căldură aer-apă?

Implementarea unui astfel de sistem pentru încălzirea piscinei permite menținerea unei temperaturi optime în bazin pe întreg parcursul unui an, indiferent de vremea de afară.

În afară de atingerea unui confort termic sporit, pompa de căldură aer-apă contribuie și la optimizarea costurilor de utilizare, printr-un raport consum:energie foarte avantajos. 

Pompa extrage energia calorică din aerul ambiental, eliberând-o ulterior în apă, la un anumit consum de energie electrică al dispozitivului. Coeficientul de transfer termic (COP – Coefficient of performance), indică valoarea raportului dintre energia termică cedată în apă și energia electrică necesară transferului. 

Pompa de căldură aer-apă are o structură alcătuită din două părți: 

  • partea cu elemente montate în exteriorul piscinei
  • partea cu elemente montate în interiorul piscinei. 

Între cele seturi de elemente ale unui astfel de sistem se regăsesc două componente esențiale în realizarea transferului termic: compresorul și evaporatorul.

Prin sistemul exterior de țevi circulă lichid de răcire, element care absoarbe din aer energia termică. Lichidul de răcire tranzitează camera evaporatorului, spațiu în care se află agent frigorific. 

Agentul frigorific fierbe la o temperatură foarte redusă, iar la contactul acestuia cu energia termică de potențial redus, intră în stare gazoasă și pătrunde apoi în compresor. 

 După ce este încălzit, se deplasează în condensator, pentru a se răci încă o dată, proces care îl readuce la starea lichidă inițială. 

În acest punct, căldura termică pe care a colectat-o din aer pătrunde în zona cu elemente montante în interiorul piscinei, mai exact, în sistemul de încălzire internă. Tot acest ciclu se repetă de câteva ori. 

2. Cum alegi pompa în funcție de pierderea termică?

Cea mai bună pompă de căldură aer-apă se alege în funcție de pierderile de căldură înregistrată de bazinul în care acest sistem va fi instalat. Pentru a estima corect valoarea acestor pierderi, se vor lua în calcul următoarele variabile: 

  • spațiul în care piscina este amplasată; 
  • nivelul de fiabilitate al bazinului;
  • temperatura inițială a apei;
  • temperatura optimă a apei; 
  • alți factori (exemplu: clima). 

Pentru a calcula pierderile de căldură suferite de piscină, se recomandă utilizarea unei metodologii specifice, care se regăsește in DBN B.2.5-67:2013. În esență, capacitatea pompei de căldură aer-apă trebuie să fie cu 30% mai mare decât pierderile termice din bazinul respectiv.

 Dacă optezi pentru un astfel de sistem de încălzire, trebuie să ții cont de volumul apei din piscină, astfel încât să poți alege o pompă aer-apă cu un debit optim (m³ / oră). Formula de calcul pentru debitul pompei de căldură: volumul bazinului / 6.

Pentru a afla mult mai rapid valoarea optimă pentru dimensionarea pompei de căldură aer-apa, poți utiliza un instrument de calcul online, foarte simplu de utilizat. 

Trebuie sa introduci parametrii pe care o astfel de aplicație ii cere pentru formula de calcul (ex: suprafața totală), apoi cu un singur click, afli răspunsul de care ai nevoie.

3. Ce alte aspecte sunt esențiale în alegerea sa?

Înainte de a descoperi o serie de soluții din oferta Aquamar, ideale pentru încălzirea apei din piscină cu ajutorul sistemului prezentat mai sus, este important să vezi ce alți factori sunt determinanți pentru o alegere inspirată: 

  • Dimensiunile pompei de căldură pentru piscină – acest factor influențează nivelul de manevrabilitate al produsului, precum și aspectul general al întregului spațiu. 
  • Diferența dintre temperatura aerului exterior și cea a apei – cu cât această valoare este mai scăzută, cu atât productivitatea pompei de căldură va fi mai ridicată. 
  • Nivelul de silențiozitate – poți selecta de pe site un model ce permite un nivel redus de zgomot, în timpul funcționării. 
  • Caracterul reversibil al funcției principale – unele modele pot răci apa din bazin (ideale pentru țările cu o climă aridă). 
  • Rezistența elementelor la apă și clor – cele mai rezistente pompe de căldură de tip aer-apă au elementele realizate din materiale precum plasticul, inoxul sau titanul. 
  • Automatizarea procesului de încălzire – această funcție poate asigura mai mult confort în utilizarea acestui sistem, printr-o simplă reglare a valorii din termostat. 

4. Cât consumă o pompă de căldură pentru piscină?

În afară de confortul asigurat de creșterea temperaturii apei din piscină, o astfel de pompă facilitează și optimizarea costurilor de utilizare, printr-un consum redus de energie, dar și printr-un nivel ridicat de eficiență. 

Chiar dacă valoarea consumului nu poate fi stabilită cu exactitate, se poate realiza o estimare a acestuia, raportată la coeficientul de performanță al pompei (COP). Acest coeficient este influențat de diferența dintre temperatura apei ce ajunge în radiator și cea a sursei de căldură. 

Pentru un consum de energie cât mai avantajos, se recomandă ca necesarul de căldură pentru încălzirea apei să se obțină prin păstrarea unor valori ale temperaturii pe tur foarte mici. 

În cazul în care valorile temperaturii pe tur depășesc pragul termic de 35°C, eficiența pompei de căldură pentru piscină, precum și randamentul economic al acestui sistem, vor fi mai reduse. O scădere cu doar un 1°C a temperaturii pe tur determină diminuări considerabile ale consumului de energie. 

De asemenea, eficiența energetică poate fi obținută prin alegerea unei pompe de căldură-aer performante, cu tehnologii ce pot asigura acest beneficiu în utilizarea produsului. Iată o serie de recomandări, în acest sens: 

1. Pompa de căldură Poolex Platinium

Pompa de căldură aer-apă Poolex Platinium dispune de invertor complet, pentru +35% economii de energie

Designul său modern include cea mai recentă tehnologie completă cu invertor, ce asigură o liniște absolută, de 21 db la 10 m. 

Așa cum este cazul pentru întreaga gamă Poolex, Platinium dispune de noul refrigerent E32, mai ecologic și mai eficient.

2. Pompa de căldură Nano Action 

Pompa de căldură Nano Action este dedicată bazinelor de mici dimensiuni și piscinelor supraterane, din material textil, gonflabil, lemn sau fibră de sticlă. 

Datorită compresorului Toshiba, consumul de curent pentru funcționarea pompei de căldură Nano Action este unul cât se poate de redus. Datorită freonului R32, acest sistem funcționează la silențiozitate ridicată. 

Cu funcționalitatea Plug & Play, Nano Action se instalează rapid, cu o simplă conexiune la priză. Cablul lung de 5 metri este echipat cu o protecție diferențială de 10 mA, care asigură o utilizare sigură.

MODELE DISPONIBILE

NANO ACTION 3 – pentru piscine de la 10 la 21 m³

NANO ACTION 4 – pentru piscine de la 15 la 28 m³

NANO ACTION 5 – pentru piscine de la 20 la 35 m³

3. Pompa de căldură Silverline 

Simplu de utilizat, Poolex Silverline este echipat cu un panou de control LCD cu tehnologie Touch & Go. Cu noua tehnologie a schimbătorului de căldură Twisted Tech © cu schimbător de căldură din titan, temperatura piscinei crește și mai rapid.

Schimbătorul de căldură al pompei de căldură Silverline este realizat din titan, material cu o garanție de 15 ani împotriva coroziunii.

MODELE DISPONIBILE

Poolex Silverline 55 – pentru piscine de până la 25 m³

Poolex Silverline 70 – pentru piscine de până la 35 m³

Poolex Silverline 90 – pentru piscine de până la 45 m³

Poolex Silverline 120 – pentru piscine de până la 60 m³

Poolex Silverline 150 – pentru piscine de până la 75 m³

Poolex Silverline 180 – pentru piscine de până la 85 m³. 

Pompa de căldură pentru apa din piscină este un echipament cât se poate de util, ce funcționează pe principiul transferului termic. Descoperă întreaga ofertă de pompe pentru căldură aer-apă din oferta Aquamar și alege un produs cu un consum eficient, ce poate confortul pe care îl urmărești.